Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου: Περί πολλών μετρήσεων ο λόγος, αλλά ακόμα δεν μάθαμε το ρυπαντή
Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου: Περί πολλών μετρήσεων ο λόγος, αλλά ακόμα δεν μάθαμε το ρυπαντή

Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου: Περί πολλών μετρήσεων ο λόγος, αλλά ακόμα δεν μάθαμε το ρυπαντή

Απόπειρα να χαθεί η καύση απορριμμάτων από το πλάνο;

Οι εξελίξεις στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ραγδαίες το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Ξαφνικά , φορείς της πόλης, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης (πρώην κυβερνητικοί) λύνουν τη σιωπή τους, ξεπερνάνε την αδράνειά τους, συμφωνούν μεταξύ τους και κατακλύζουν τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη με αιτήματα για συναντήσεις και ενέργειες που αποσκοπούν στην επίλυση του προβλήματος. Και όλοι εστιάζουν στην ανάγκη εγκατάστασης δικτύου μετρητών ώστε να προσδιοριστούν οι ρύποι που ευθύνονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση του .

Εντάξει, ας μην παραπονιόμαστε, είναι ένα βήμα και αυτό. Ένα βήμα για να μπουν επιτέλους μετρητές σε αυτή την πόλη, κάτι που έπρεπε ήδη από χρόνια να υπάρχει, τόσο για το αυτονόητο του πράγματος, όσο και γιατί είναι παλιά η γνώση για την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της περιοχής. Η έλλειψή τους δηλώνει αδιαφορία από την Πολιτεία για την προστασία της δημόσιας ς και του περιβάλλοντος και έδινε πάντα την ελευθερία στους ρυπαντές να παραμένουν «άγνωστοι» και ατιμώρητοι. ια αυτό αποτελούσε πάντα και αίτημα της Επιτροπής Πολιτών, που ελλείψει σχετικών ενεργειών από τους υπευθύνους, διερευνά από καιρό την περίπτωση εγκατάστασης δικτύου μετρητών από τους ίδιους τους πολίτες σε συνεργασία με φορείς που μπορούν να παρακολουθούν και να αναλύουν τα σχετικά δεδομένα και να εξαγάγουν ασφαλή και αξιόπιστα συμπεράσματα.

Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι κανένας δεν μιλάει για το τι θα γίνει μέχρι να εγκατασταθούν οι μετρητές και μέχρι να περάσει ένα εύλογο διάστημα για την εξαγωγή των πρώτων ασφαλών συμπερασμάτων. Οι ρυπαντές θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν; Η ΑΕΤ θα συνεχίσει να καίει απορριμματογενή και άλλα ύποπτα, αγνώστου προέλευσης, επικίνδυνα καύσιμα; Ήδη μέσα στο σαββατοκύριακο νέο πλοίο ξεφόρτωσε RDF σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Κανείς δεν μιλάει επίσης για το είδος των ρύπων που θα μετριούνται. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται διοξίνες και φουράνια, που έχουν συγκεκριμένη προέλευση, ή όχι; Τέλος, γιατί κανείς δεν μιλάει για την αποδεδειγμένη ρύπανση από την καύση απορριμμάτων, που είτε μετριέται είτε όχι, είτε μυρίζει είτε όχι, πλανάται πάνω από την πόλη, μπαίνει στα πνευμόνια μας και σε κάθε έμβιο οργανισμό δηλητηριάζοντας ανθρώπινο και φυσικό κεφάλαιο της περιοχής; Όλοι ξέρουμε ότι η καύση απορριμμάτων παράγει διοξίνες και σκορπίζει θάνατο! Κανείς δεν έχει άλλοθι ότι κάνει ό,τι μπορεί επειδή ζητά μετρητές αν παράλληλα δεν διεκδικεί την παύση της καύσης μέχρι να αποδειχτεί ότι αυτή είναι ασφαλής για τη δημόσια ! Αν μπορεί να αποδειχτεί… Και από όσους όψιμα κόπτονται για το δίκτυο μετρητών κανείς δεν διεκδικεί να αρθεί η άδεια της εταιρείας να καίει !

Κι εδώ έρχεται και μια νέα αντίφαση από την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη, που μέρες τώρα προσπαθεί να μας πείσει ότι ζητά από τον κ. Χατζηδάκη ως και να σταματήσει δοκιμαστικά η λειτουργία της εταιρείας για να δούμε αν τότε θα μυρίζει η πόλη. Τα είπε με περισσή συγκίνηση τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο όσο και σε διάφορα τοπικά μέσα. Υπεραμύνεται, όμως, της νομιμότητάς της στην προχθεσινή συνέντευξη σε τοπικό κανάλι, δηλώνοντας ότι η ΑΓΕΤ ελέγχεται και δεν υπάρχουν παραβάσεις. Αν είναι τόσο σίγουρη για την καθαρότητα των ρύπων της ΑΓΕΤ, γιατί κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον της και γιατί δηλώνει επανειλλημμένα την «ξεκάθαρη θέση του περιφερειακού συμβουλίου κατά της καύσης RDF» και τη δική της προσωπική, «ανυποχώρητη διάθεση απέναντι στη φιλο-rdfικη πολιτική κάθε Κυβέρνησης»; Τελικά, κατά την ίδια, ρυπαίνει ή δεν ρυπαίνει η καύση RDF; Το φορτίο που ξεφορτώθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο θα καεί επειδή η ΑΓΕΤ είναι νόμιμη, επειδή η δεν έχει αρμοδιότητα να σταματήσει την καύση του ή επειδή δεν έχουμε ακόμα δίκτυο μετρητών να μας δείξουν το ρυπαντή;

Ως πολίτες που αγωνιζόμαστε για την υγεία και το δικαίωμά μας να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια στην πόλη μας, δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσει το δίκτυο μετρητών εργαλείο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το μείζον πρόβλημα της πόλης. Ναι, οι ρύποι πρέπει να μετριούνται, αλλά κυρίως να μην παράγονται! Για αυτό, πρωτίστως:

  • Απαιτούμε να ανακληθεί οριστικά η άδεια καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.
  • Αγωνιζόμαστε για να εγκαταλειφθεί κάθε για εργοστάσιο παραγωγής SRF/RDF και να εφαρμοστεί η ολοκληρωμένη οικο διαχείριση απορριμμάτων προς όφελος της κοινωνίας.
  • Καλούμε τους συμπολίτες μας στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουμε όλο το τελευταίο διάστημα με κορύφωση τη 17η Οκτωβρίου, που εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα πολιτών κατά της ΑΓΕΤ.

 

 

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση