Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου: Δεν υπάρχει αέρια ρύπανση στο Βόλο εξακολουθούν να υποστηρίζουν κάποιοι γραφικοί
Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου: Δεν υπάρχει αέρια ρύπανση στο Βόλο εξακολουθούν να υποστηρίζουν κάποιοι γραφικοί

Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου: Δεν υπάρχει αέρια ρύπανση στο Βόλο εξακολουθούν να υποστηρίζουν κάποιοι γραφικοί

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας “GREEN YOUR AIR” με το δίκτυο των δώδεκα μετρητών που καλύπτει όλη την πόλη, έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα τις μισές μέρες του χρόνου όσον αφορά στα ΡΜ2.5 τα όρια των οποίων είναι 200% πάνω από τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και 20% πάνω από τα όρια της Ελληνικής νομοθεσίας. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό ας δούμε τι λέει η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία: «Η έκθεση σε σωματίδια PM 2,5 για μερικές μόνο ώρες ή λίγες εβδομάδες μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τα καρδιοαγγειακά συμβάντα, ενώ έκθεση για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα ελαττώνει σαφώς το προσδόκιμο ζωής από μήνες εώς και χρόνια».

Η ατμοσφαιρική σκοτώνει περίπου 8.500 Έλληνες κάθε χρόνο , 400.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο και αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη και όλοι οι γιατροί παγκοσμίως μιλάνε για την επικινδυνότητα των αερίων ρύπων κάνοντας έκκληση για περισσότερα μέτρα από την Πολιτεία.

Καθημερινά εκατοντάδες πολίτες καταγγέλουν ότι βρωμάει καμένο πλαστικό σε πολλές περιοχές του Βόλου και ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν.

Η μόνη με άδεια καύσης σκουπιδιών που περιέχουν μέχρι και 95% πλαστικό είναι η τσιμεντο.

Το εργοστάσιο της LafargeHolcim (ΑΓΕΤ Ηρακλής) βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό μόλις 150 μέτρα μακριά από κατ, 3.5 χιλιόμετρα από το κέντρο του Βόλου, 1800 μέτρα από τον Άναυρο, 1100 μέτρα από τη Νέα Δημητριάδα, 560 μέτρα από τη συνοικία Αστέρια, 2 χιλιόμετρα από την Αγριά.

Στην ίδια την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η ΑΓΕΤ παραδέχεται ότι ρυπαίνει την ατμόσφαιρα του Βόλου με εκατοντάδες κιλά βαρέα μέταλλα μεταξύ των οποίων και Υδράργυρο.

Η Περιφέρεια έχει μόνο ένα μετρητή αντί για δικτυο μετρητών όπως υποχρεούται (Ν3852/2010), που μετράει μόνο τους 2 απο τους 8 ρύπους που υποχρεούται βάσει νομοθεσίας (δεν μετράει Διοξείδιο του Θείου, Μονοξείδιο του Άνθρακα, Διοξείδιο του Αζώτου, Όζον, Βενζόλιο, Μόλυβδο), που ανακοινώνει με καθυστέρηση 24-72 ώρες και που στα δύο “επεισόδια ς” στις 28-03-20 και στις 18-06-20 δεν κατέγραψε καμία παράβαση στα όρια.

Η ΑΓΕΤ έχει δικό της “σύστημα μετρήσεων”, που ανακοινώνει με καθυστέρηση 24 ώρες και που στα δύο “επεισόδια ρύπανσης” στις 28-03-20 και στις 18-06-20 δεν κατέγραψε καμία παράβαση στα όρια.

Η μελέτη της καθηγήτριας Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Σαμαρά, το 2018, έδειξε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αέριας ρύπανσης στον Βόλο, με την τσιμεντοβιομηχανία να έχει συμμετοχή κατά 22,2% στη Νέα Δημητριάδα και κατά 13,9% στη Νέα Ιωνία.

Η Ελλάδα δέχθηκε κίτρινη κάρτα και εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα από την Ε.Ε. επειδή δεν συμμορφώθηκε με την οδηγία ΕΕ/2284/2016 που υποχρεώνει τις χώρες-μέλη να έχουν αξιόπιστα δίκτυα μετρητών αέριας ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει αναλαβει την πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με συγκεκριμένες ενέργειες μια εκ των οποίων ήταν να συναντηθεί με αποδειγμένα μεγάλους ρυπαντές όπως η ΑΓΕΤ, η Χαλυβουργία και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες.

Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι γραφικοί που μετά από όλα αυτά υποστηρίζουν, ακόμη, ότι δεν υπάρχει αέρια ρύπανση στο Βόλο, ότι η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, ότι δεν μυρίζουν τίποτε, κλπ. Δυστυχώς ανάμεσα τους και γνωστά ονόματα της περιοχής μας όπως , Αγοραστός, , κοκ οι οποίοι λειτουργούν ως οι καλύτεροι “ντήλερς” της ρύπανσης μαζί με τους παρατρεχάμενους τους. Γιατί άραγε;

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους άλλους, αυτούς δηλαδή που δήθεν μυρίζουν, δηθεν ανησυχούν, δήθεν ενδιαφέρονται, δήθεν κάνουν , αλλά δεν θα ασχοληθούμε με αυτούς και τους δικούς τους παρατρεχάμενους για την ώρα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση