Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Επιτρ. Αγώνα: Αμετακίνητη η ΝΔ στη θέση της υπέρ της καύσης απορριμμάτων
Επιτρ. Αγώνα: Αμετακίνητη η ΝΔ στη θέση της υπέρ της καύσης απορριμμάτων

Επιτρ. Αγώνα: Αμετακίνητη η ΝΔ στη θέση της υπέρ της καύσης απορριμμάτων

Απορρίπτει το ίτημ για άμεση ανάκληση της άδειας καύσης απορριμμάτων. Υπόσχεται περισσότερους ελέγχους και καθημερινές μετρήσεις διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων

Την Παρασκευή 12 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της .Δ. στην Αθήνα συνάντηση εργασίας μεταξύ μελών της Επιτροπής Αγώνα με τον τομεάρχη περιβάλλοντος του κόμματος και βουλευτή Τρικάλων κ. Σκρέκα και τον επιστημονικό σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη Καθηγητή ΕΜΠ κ. Αραβώση, ενώ παρών ήταν και ο βουλευτής Μαγνησίας της Δ κ. Μπουκώρος.

Η συνάντηση αυτή ζητήθηκε από τα στελέχη της ΝΔ ως πραγματοποίηση της υπόσχεσης που είχε δώσει ο κ. Μητσοτάκης, κατά την προηγούμενη συνάντησή του με μέλη της Επιτροπής στο Βόλο, να επανεξετάσει με τους επιστημονικούς συμβούλους του το θέμα της καύσης από τσιμεντο, παρότι η θέση του κόμματός του είναι ξεκάθαρα υπέρ της καύσης ως μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, μετά από τρεις ώρες συζήτηση, κατά την οποία τα μέλη της Επιτροπής αναφέρθηκαν στα δεδομένα ερευνών και μετρήσεων αναφορικά με τη ρύπανση στο Βόλο, στις θέσεις των φορέων της πόλης, στο ιστορικό της εμφάνισης διοξινών στην περιοχή της Β'ΒΙΠΕ το 2007, στην ανάγκη αλλαγής της νομοθεσίας για τα όρια των επικίνδυνων ρύπων, αλλά κυρίως στην πρόσφατη μελέτη θνησιμότητας που κατατάσσει τον Βόλο στην πρώτη θέση πανελλαδικά σε πολλές αιτίες θανάτων (κάτι που είχε ανησυχήσει ιδιαιτέρως τον κ. Μητσοτάκη στην προηγούμενη συνάντησή του με τα μέλη της Επιτροπής), το συμπέρασμα ήταν ότι η Νέα παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για την καύση απορριμμάτων.

Μάλιστα, την καύση αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας την ενστερνίζεται το κόμμα τους ως μια παγκόσμια , απορρίπτοντας τα αιτήματα των πολιτών του Βόλου για παύση της καύσης από την ΑΓΕΤ-LafargeHolcim.

Στη συζήτηση, οι εκπρόσωποι της ΝΔ αναγκάσθηκαν να προτείνουν ενέργειες που θα υλοποιήσουν μετεκλογικά εφόσον αποτελέσουν την επόμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα: καθημερινές μετρήσεις για εκπομπές διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων με ανάληψη του κόστους από την Πολιτεία και παρουσία πολιτών. Επίσης, δεσμεύθηκαν ότι σε  περίπτωση που διαπιστωθεί υπέρβαση των ορίων δεν θα διστάσουν να ανακαλέσουν την άδεια καύσης τέτοιων αποβλήτων. Αναλυτικότερα δεσμεύτηκαν: 1. να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ώστε ανεξάρτητες αρχές μαζί με την παρουσία των πολιτών θα πραγματοποιούν καθημερινές μετρήσεις των διοξινών με το σύστημα AMESA, 2. να ζητήσουν να υλοποιηθεί στους εργαζομένους στην τσιμεντοβιομηχανία, 3. να ζητήσουν να γίνεται online καταγραφή των αέριων ρύπων αλλά σε πραγματικό χρόνο και όχι όπως γίνεται σήμερα από την εταιρία και 4. να χρηματοδοτήσουν μετρήσεις στο έδαφος για βαρέα μέταλλα και στα κτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής για διοξίνες.

Στο κυρίαρχο θέμα της άμεσης απαγόρευσης της καύσης δεν υπήρξε συμφωνία, αφού οι  εκπρόσωποι της Επιτροπής δεν συζητάνε σε καμιά βάση τη συνέχιση της καύσης, αλλά, αντίθετα, και με βάση την Αρχή της Προφύλαξης απαιτούν να ανακληθεί η άδεια του εργοστασίου να χρησιμοποιεί απόβλητα ως καύσιμη ύλη και κατέστησαν σαφές ότι ο αγώνας των πολιτών του Βόλου θα συνεχιστεί μέχρι ο στόχος αυτός να επιτευχθεί!

Τα αποτελέσματα της συνάντησης με τους επιστημονικούς συμβούλους της Νέας ς συζητήθηκαν στη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Πολιτών για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η συνάντηση ήταν ουσιαστικά άκαρπη. Οι «δεσμεύσεις» για μετρήσεις που παρουσιάστηκαν, σε προεκλογικό μάλιστα χρόνο, από τους εκπροσώπους της ΝΔ θα μπορούσαν να έχουν ήδη υλοποιηθεί αφού η αξιωματική αντιπολίτευση ελέγχει πολιτικά την Περιφέρεια.

Κατά τα άλλα, αν το κόμμα που φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση και ο εκπρόσωπός του – εν δυνάμει υπουργός Περιβάλλοντος, μετά από δύο μεγαλειώδη παμβολιώτικα με ξεκάθαρα αιτήματα για παύση της καύσης, χρυσώνουν το χάπι των διοξινών με μετρήσεις, αλλά υπόσχονται τη διαρκή παραγωγή τους, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε κυβέρνηση και υπουργό. Τα ίδια μας λέει και ο κ. Φάμελλος. Εμείς, όμως, δεν θέλουμε να βλέπουμε Online και σε realtime τη ζωή μας να καίγεται. Θέλουμε να ζήσουμε. Και θα το πετύχουμε!

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση