Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ / Επιστολή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας σχετικά με την καύση των σκουπιδιών
Επιστολή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας σχετικά με την καύση των σκουπιδιών

Επιστολή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας σχετικά με την καύση των σκουπιδιών

Επιστολή απέστειλε ο  πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Γ. Τσάμης προς τους ανενημέρωτους πολίτες και δημοτικούς άρχοντες του Βόλου, σχετικά με την καύση σκουπιδιών.

Στην επιστολή αναφέρεται :

“Η καύση σκουπιδιών πρακτικά περιλαμβάνει τέσσερεις τρόπους, τουλάχιστον:

  1. Καύση σκουπιδιών σε χωματερές για μείωση του όγκου των σκουπιδιών (αυτοανάφλεξη ή εκ προθέσεως)
  2. Καύση σκουπιδιών σε ειδικές μονάδες για μείωση του όγκου αυτών (Αποτεφρωτήρες)
  3. Καύση «Εναλλακτικών καυσίμων» (R.D.F. & S.R.F.) προερχόμενα από υπολείμματα ανακυκλώσιμων σκουπιδιών σε κλειστές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ή θερμικής ενέργειας (π.χ. σε πόλεις της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπη
  4. Καύση «Εναλλακτικών καυσίμων» (R.D.F. & S.R.F.) προερχόμενα από υπολείμματα ανακυκλώσιμων σκουπιδιών σε τσιμεντοβιομηχανίες (περίπτωση -LAFARGE)

Οι πρώτες δύο περιπτώσεις αποδεδειγμένα επιβαρύνουν το Περιβάλλον και την ανθρώπινη Υγεία και για τους λόγους αυτούς απαγορεύονται πλέον.

Οι δύο τελευταίες περιπτώσεις βρίσκονται υπό μελέτη και παρακολούθηση, λόγω της σχετικά πρόσφατης έναρξης αυτής της δραστηριότητας, παγκοσμίως.

Διαφέρουν, όμως, μεταξύ τους διότι η καύση στις μονάδες παραγωγής ενέργειας γίνεται με αυστηρά και κλειστά συστήματα ασφαλείας και ελέγχου, ενώ η καύση στις τσιμεντοβιομηχανίες, που πραγματοποιείται με διαφορετικό τρόπο, ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχημάτων και δυσλειτουργιών με πιθανότητα διαφυγής στο περιβάλλον διαφόρων τοξικών ουσιών (διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα κ.λπ.), ιδιαίτερα επιβαρυντικών για την Υγεία.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί  η αυστηρότητα των νόμων,  των ελεγκτικών μηχανισμών και των συστημάτων ασφαλείας γι’ αυτές τις δραστηριότητες στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, στις οποίες οι ενεργοβόρες βιομηχανίες (π.χ. τσιμεντοβιομηχανίες) που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα καύσιμα, δεν βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, όπως στην περίπτωση της τσιμεντοβιομηχανίας του Βόλου .

Για όλα αυτά ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ.) συνέταξε πολυσέλιδο το οποίο δημοσιοποίησε τον Ιούλιο του και στο οποίο καταγράφονται τα συμπεράσματα και οι απόψεις του Συλλόγου για το ακανθώδες θέμα της παραγωγής και καύσης υλικών από ανακυκλώσιμα σκουπίδια (R.D.F & S.R.F.) στην τσιμεντοβιομηχανία της περιοχής μας.

Στο πόρισμα αυτό και στο πλαίσιο της αρχής της πρόληψης εκφράζεται ουσιαστικά η αντίθεση του Ι.Σ.Μ. στην καύση αυτών των υλικών, εφόσον δεν εξασφαλίζονται απόλυτα και αποδεδειγμένα οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές που προτείνονται αναλυτικά για την δραστηριότητα αυτή.

Για καλύτερη ενημέρωση και για να μην συγχέονται οι διαφορετικοί τρόποι καύσης σκουπιδιών και οι επιπτώσεις τους, προτείνουμε όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί καλύτερα για τα σοβαρά αυτά θέματα να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Ι.Σ.Μ. στην διεύθυνση ismagnesia.gr και να διαβάσει το σχετικό πόρισμα με τίτλο «Οι επιπτώσεις στην Υγεία από την και των παραγώγων τους (R.D.F. & S.R.F.)  για παραγωγή ενέργειας».

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση