Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Επιλογή Ευθύνης: «Τα στοιχεία του ισολογισμού αποδεικνύουν τη μεγάλη αδράνεια της δημοτικής αρχής»
Επιλογή Ευθύνης: «Τα στοιχεία του ισολογισμού αποδεικνύουν τη μεγάλη  αδράνεια της δημοτικής αρχής»

Επιλογή Ευθύνης: «Τα στοιχεία του ισολογισμού αποδεικνύουν τη μεγάλη αδράνεια της δημοτικής αρχής»

«Τα στοιχεία του ισολογισμού δεν αποδεικνύουν τη βελτίωση των οικονομικών του Δήμου, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται η δημοτική αρχή επικαλούμενη την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά τη μεγάλη αδράνεια που υπήρξε»,  υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «.

Συγκεκριμένα, η της παράταξης έχει ως εξής:«Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο ισολογισμός 2015 του Δήμου. Τα στοιχεία του ισολογισμού δεν αποδεικνύουν τη βελτίωση των οικονομικών του Δήμου, όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται η δημοτική αρχή, «κραδαίνουσα ως λάβαρο» την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά τη μεγάλη αδράνεια που υπήρξε.

Τα ταμειακά διαθέσιμα αποτελούν μία «φωτογραφία της στιγμής». Η ασφαλής, ωστόσο, αξιολόγηση της πραγματικής οικονομικής θέσης ενός δήμου προϋποθέτει τη συνεκτίμηση και άλλων σημαντικών παραγόντων. Γιατί ένας δήμος μπορεί να έχει μεν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, αλλά αυτό να οφείλεται στο ότι δεν καλύπτει τις υποχρεώσεις του και δεν υλοποιεί .

Πραγματική αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων υπάρχει είτε όταν σημειώνεται αύξηση εσόδων είτε όταν επιτυγχάνεται περιστολή δαπανών. Τα στοιχεία του ισολογισμού αποδείχνουν πως ούτε αύξηση εσόδων έγινε το 2015 στον Δήμο Βόλου, παρά οριακή, και συγκεκριμένα 0,52% σε σχέση με το 2014, ούτε περιστολή των δαπανών, παρά μόνο κατά 0,24% σε σχέση με το 2014. Αντίθετα σημειώθηκε αύξηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 4,10% το 2015 σε σχέση με το 2014.

Παρακολουθώντας, ειδικότερα, την εξέλιξη των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων (που περιλαμβάνουν προμηθευτές, πληρωτέες επιταγές, υποχρεώσεις από φόρους-, τις δόσεις των δανείων που πληρώνονται μέσα στην οικονομική χρήση και διάφορους πιστωτές) βάσει των αδιαμφισβήτητων στοιχείων των ισολογισμών από το 2011, δηλαδή από την έναρξη λειτουργίας του «Καλλικρατικού» Δήμου Βόλου, και εξής, παρατηρούμε τα ακόλουθα: οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου, από 18.190.477,41 εκατ. που ήταν την 1-1-2011, περιορίστηκαν στα 4.460.246,66 εκατ. το 2014.

Στα του 2015 ανέβηκαν σε 4.643.005 εκατ. Με άλλα λόγια, η προηγούμενη δημοτική αρχή, μέσα στη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης, με δραματική μείωση κατά 60% της κρατικής επιχορήγησης, με τα τεράστια προβλήματα που συνεπάγονταν η ενοποίηση των εννέα πρώην ΟΤΑ και τα δυσβάσταχτα και τα ταμειακά ελλείμματα που κληροδότησαν στον νέο Δήμο Βόλου, μείωσε κατά 75% τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και κατά 85,71% τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, δεν φόρτωσε τον Δήμο με νέα δάνεια, ανέλαβε τις υποχρεώσεις των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων προς και εφορία, εξόφλησε τις προς εργαζομένους, στήριξε τις υφιστάμενες και δημιούργησε νέες κοινωνικές δομές, κάποιες μάλιστα από τις οποίες, όπως η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, σταμάτησαν δυστυχώς να λειτουργούν επί των ημερών της σημερινής δημοτικής αρχής, είχε πλεονασματικούς ισολογισμούς και άφησε ταμειακά διαθέσιμα 6,6 εκατ. ευρώ (που έφτασαν τα 10,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015). Αν, λοιπόν, υποτεθεί ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή επέλεγε να μην εξοφλήσει όλες τις παραπάνω υποχρεώσεις, θα άφηνε πάνω από 20 εκατ. ταμειακά διαθέσιμα. Προτίμησε όμως όχι μόνο να κρατήσει τον Δήμο όρθιο, αλλά και να του δώσει δυναμική προοπτική.

Από τα παραπάνω προκύπτει κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο ότι τα αυξημένα διαθέσιμα του 2015 είναι η τρανή απόδειξη της αδράνειας της παρούσας δημοτικής αρχής. Στον μόνο τομέα που έδειξε αυξημένη δραστηριότητα, είναι ο τομέας των δημοσίων σχέσεων, όπου το 2015 υπήρξε  αύξηση των σχετικών δαπανών.

Σε ό,τι αφορά στο πλεόνασμα με  το οποίο έκλεισε το 2015, αυτό ανέρχεται σε 1.478.551,39 εκατ. Σημειώνουμε ότι σε πολύ δυσμενέστερες συνθήκες, πλεονασματικές ήταν όλες οι χρήσεις και κατά την πρώτη δημοτική περίοδο  του «Καλλικράτη»: 2011: 1.675.585,86 / 2012: 1.431.542,76 / 2013: 3.911.655,39 / 2014: 994.031,12 – Σύνολο = 8.012.815,13 εκατ. Μακάρι η θετική αυτή να συνεχιστεί, εκπληρώνοντας όμως ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις και παράγοντας πραγματικό έργο, πέρα από λαμπιόνια και παρτέρια.

Και κάτι τελευταίο, αλλά με πολύ μεγάλη σημασία: όλες οι παραπάνω επισημάνσεις γίνονται υπό τη ά του σοβαρού ταμειακού ελλείμματος των 263.885,30 ευρώ, που καταγράφουν οι ορκωτοί ελεγκτές στην αναλυτική έκθεσή τους. Αξιοσημείωτη είναι η παραδοχή τους ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν το χρονικό του βάθος, αποκαλύπτοντας τη μεγάλη δυσλειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, όλο αυτό το διάστημα».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση