Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Επιλογή Ευθύνης προς δημοτική αρχή για ΕΡΓΗΛ: «Καλώς τους κι ας άργησαν»
Επιλογή Ευθύνης προς δημοτική αρχή για ΕΡΓΗΛ: «Καλώς τους κι ας άργησαν»

Επιλογή Ευθύνης προς δημοτική αρχή για ΕΡΓΗΛ: «Καλώς τους κι ας άργησαν»

Μια «γροθιά» η πόλη για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος

«Καλώς τους, κι ας άργησαν! Μπορεί να τους πήρε τρία και πλέον χρόνια για να το αντιληφθούν, μπορεί να έπρεπε να «φτάσει ο κόμπος στο χτένι», επιτέλους όμως φαίνεται πως η δημοτική αρχή κατάλαβε ότι η αδηφάγος εταιρία μόνο με μέτωπο όλων των δυνάμεων του δημοτικού συμβουλίου, των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ και ολόκληρης της πόλης μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά», τονίζει η παράταξη «ΕΠΙΛΟΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν παρακάμπτει «το νέο θεσμικό ατόπημα, να μιλάει εκ μέρους της δημοτικής αρχής ο σε αργία δήμαρχος και μάλιστα για ένα μείζον θέμα της πόλης, όπως αυτό της αντιμετώπισης του «σκανδάλου ΕΡΗΛ», αν και κατανοούμε τη μεγάλη ανάγκη που έχει, αυτή ειδικά την περίοδο, για επικοινωνιακά αντίβαρα. Αλλά δεν είναι η κατάλληλη περίσταση να ασχοληθούμε με αυτό».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρονται τα εξής: «Σε ό,τι μας αφορά, παραβιάζουν ανοιχτές θύρες. Όχι μόνο γιατί από την πρώτη στιγμή, σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους, διακηρύσσουμε την ανάγκη αυτή. Αλλά και γιατί το έχουμε αποδείξει με συγκεκριμένες ενέργειες.

Σε κάποια, μάλιστα, στιγμιαία κρίση ειλικρίνειας, τον Μάιο του 2015, το παραδέχθηκε και η δημοτική αρχή. Η τελευταία μας πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση είναι πρόσφατη. Δεν θέλουμε να πούμε τίποτε περισσότερο δημοσίως.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι στην κρίσιμη δίκη όπου θα συζητηθεί η ανακοπή της ΔΕΥΑΜΒ σε περίπτωση επιθετικής κίνησης της ΕΡΓΗΛ, η πόλη πρέπει να εμφανιστεί μια «γροθιά».

Η δημοτική αρχή θα έχει σύντομα την ευκαιρία να αποδείξει αν εννοεί αυτά που λέει και αν έχει επιτέλους συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι υπάρχει αντιπολίτευση.

Το μέτωπο θα είναι συμπαγές, αν υπάρχει συνεχής και υπεύθυνη ενημέρωση, αν η δημοτική αρχή αποφασίσει επιτέλους να εγκαταλείψει την αλαζονεία και τα μικροπολιτικά παιγνίδια και βεβαίως αν διαμορφωθεί κοινή θέση για το τι εννοούμε όταν μιλάμε για δικαίωση της ΔΕΥΑΜΒ.

Δικαίωση της ΔΕΥΑΜΒ για μας σημαίνει να μην πληρώσει τελικά στην ΕΡΓΗΛ ούτε ένα ευρώ παραπάνω από το που αντιστοιχεί στο έργο που πράγματι εκτελέστηκε.

Στα λόγια οι πάντες θα συμφωνήσουμε. Μένει, όμως, να ξεκαθαρίσει επιτέλους η δημοτική αρχή -και αυτό να εκφραστεί και στα δικόγραφα- ότι δεν έχει αποστεί από την πάγια θέση της προηγούμενης δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ, ότι δηλαδή το σύνολο που ποσού που επιδικάστηκε στην ΕΡΓΗΛ αφορά σε περικοπείσες , τις οποίες ουδέποτε εκτέλεσε η ανάδοχος και ουδέποτε αναγνώρισαν τα αρμόδια όργανα της ΔΕΥΑΜΒ. Το θέμα είναι μείζονος σημασίας και απαιτεί καθαρές κουβέντες.

«Επειδή όμως «ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, ούτε τη άλλαξε ούτε την κεφαλή του», δεν θα μπορούσε μια συνέντευξη του σε αργία δημάρχου να μη διανθιστεί και με την απαραίτητη παραπληροφόρηση και την ανάλογη δόση λασπολογίας», συνεχίζει η ανακοίνωση της παράταξης.

«Εννοείται πως στο στόχαστρο ήταν, όπως πάντα, όχι εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, αλλά αυτοί που το κληρονόμησαν και κλήθηκαν να ξελασπώσουν τη ΔΕΥΑΜΒ σε μια υπόθεση που φαινόταν εντελώς χαμένη. Και οι οποίοι κατάφεραν να αντιστρέψουν τα μέχρι τότε δεδομένα και να αποδείξουν ότι δεν είναι η ΔΕΥΑΜΒ που οφείλει στην ΕΡΓΗΛ, αλλά η ΕΡΓΗΛ οφείλει στη ΔΕΥΑΜΒ και συγκεκριμένα της οφείλει τα κάποια εκατομμύρια που της καταβλήθηκαν μέχρι το 2009 χωρίς να αντιστοιχούν σε εκτελεσμένο έργο. Καμία έκπληξη όμως, είναι γνωστές άλλωστε οι εκλεκτικές σχέσεις. Με την ανάλογη, φυσικά, πολιτική αντιπαροχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η παραπληροφόρηση και η αλήθεια

«Υποχρεωμένοι, λοιπόν, να απαντήσουμε στη σκόπιμη, για μια ακόμη φορά, παραπληροφόρηση, θα περιοριστούμε σε τέσσερις μόνο αναγκαίες επισημάνσεις:

-Η αποκάλυψη του «σκανδάλου ΕΡΓΗΛ» είναι καθαρά έργο της προηγούμενης –και όχι της παρούσας- δημοτικής αρχής Η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν, επίσης, εκείνη που τεκμηρίωσε τις διεκδικήσεις της ΔΕΥΑΜΒ έναντι της ΕΡΓΗΛ, μέσα από τη συστηματική εργασία των μελών των δύο Επιτροπών που προβλέπονται από τη των δημοσίων έργων, και εκείνη που άσκησε αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ, όταν ολοκληρώθηκε το έργο των δύο Επιτροπών, επιτυγχάνοντας μάλιστα να προσδιοριστεί σύντομη δικάσιμος (τον Φεβρουάριο του 2015). Ήταν ακόμη εκείνη, σε συνεργασία με την παρούσα δημοτική αρχή, που υπέβαλε το αίτημα προς το για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης (εναπόκειται στον κ.Αν.Μπατζιάκα, όχι τόσο αν θα αποκαταστήσει την αλήθεια, αλλά αν θα συνεχίσει να αποδέχεται τον προσωπικό διασυρμό).

-Αν η δημοτική αρχή θέλει να ενημερωθεί αναλυτικά για το ιστορικό της υπόθεσης και τον χειρισμό (ουσιαστικό και νομικό) που έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή, την παραπέμπουμε στο δικόγραφο της πρόσφατης, «δικής» της αγωγής. Καταγράφουμε, μεταξύ άλλων, με ικανο, την επιστροφή, μετά από τριετή περιπλάνηση, στη νομική βάση της αγωγής που είχε κατατεθεί από τη διοίκηση Σκοτινιώτη, την οποία (αγωγή) η δημοτική αρχή είχε απαξιώσει με κάθε τρόπο. Αποδεικνύεται ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε μεριμνήσει, ώστε ακόμη και σε περίπτωση που ήταν αρνητικές και οι δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου, όπως και συνέβη, η ΔΕΥΑΜΒ να είναι πλήρως εξοπλισμένη νομικά για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της.

-Αντικείμενο τόσο της πρώτης δίκης, όσο και της δεύτερης, δεν ήταν η ουσία της υπόθεσης, δηλαδή αν τα χρήματα που πληρώθηκε η ΕΡΓΗΛ αντιστοιχούν στο έργο που πράγματι είχε εκτελέσει, ώστε να υπάρχει περίπτωση να αποκρυφτούν τα όποια στοιχεία (όπως παραπλανητικά δηλώνει ο σε αργία), αλλά ένα καθαρά νομικό θέμα. Οι νομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση με εντολή της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, στάθηκε αδύνατο, παρά και τη θετική πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας, να πείσουν τον Άρειο Πάγο πως δεν θα έπρεπε να δεχτεί ότι για τυπικούς λόγους (παρέλευση προθεσμίας) είχε συντελεστεί, το 2008, η αυτοδίκαιη έγκριση της τελικής επιμέτρησης του έργου. Όπως και οι νομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση με εντολή της παρούσας διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ, στάθηκε αδύνατο να πείσουν τον Άρειο Πάγο πως δεν θα έπρεπε να δεχτεί ότι για τυπικούς λόγους (επίσης παρέλευση προθεσμίας) είχε συντελεστεί, το 2009, και η αυτοδίκαιη παραλαβή του έργου. Απέκρυψαν και αυτοί στοιχεία; Έχουν ευθύνη για το αρνητικό αποτέλεσμα; Όχι βέβαια. Είμαστε βέβαιοι πως έκαναν και αυτοί ό,τι καλύτερο μπορούσαν, έχοντας να αντιμετωπίσουν μια που διασφαλίζει τα εργολαβικά συμφέροντα. Να σημειωθεί πως, αν η δεύτερη, πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου (Ιούνιος 2017) είχε κρίνει διαφορετικά και είχε δικαιώσει τη ΔΕΥΑΜΒ, θα είχαν εκλείψει οι αρνητικές συνέπειες της πρώτης απόφασης, γεγονός που σκόπιμα αποσιωπάται.

-Ο ισχυρισμός ότι η επί τρία χρόνια καθυστέρηση της ΕΡΓΗΛ να κινήσει διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης οφείλεται σε κάποιες νομικές ενέργειες της δημοτικής αρχής, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι ότι ο τρίχρονος απολογισμός της δημοτικής αρχής ξεκινάει από τη «γαλαντόμο» πρωτοβουλία της για «συμβιβασμό» με την ΕΡΓΗΛ, την οποία ακολούθησαν άκαρπες -ευτυχώς- διαπραγματεύσεις.

Το επόμενο βήμα ήταν η ακατανόητη επιλογή της να παραιτηθεί από την αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ, την οποία είχε ασκήσει η διοίκηση Σκοτινιώτη. Στη συνέχεια και ενώ τα είχε βρει όλα έτοιμα, κατάφερε να χαραμίσει τρία ολόκληρα χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της και δύο και πλέον ολόκληρα χρόνια από την παράδοση στη ΔΕΥΑΜΒ της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης του , μέχρι να καταλήξει στο επιθυμητό για εκείνη περιεχόμενο της αγωγής (αφού είχαν προηγηθεί άλλες τέσσερις αγωγές από τις οποίες παραιτήθηκε)! Και όλα αυτά, όταν αποδείχθηκε ότι αρκούσαν μόλις τρεις μήνες για τη σύνταξη και κατάθεση της αγωγής (στις 27-04-2017 ανατέθηκε στη νομική εταιρία και στις 31-07-2017 είχε κατατεθεί). Η συνέπεια της αδικαιολόγητης αυτής καθυστέρησης είναι ότι η ΔΕΥΑΜΒ θα κληθεί να αντιμετωπίσει πιθανή επίθεση της ΕΡΓΗΛ χωρίς να έχει στα χέρια μια πρωτόδικη έστω απόφαση που να αναγνωρίζει τις νόμιμες αξιώσεις της, αφού η αγωγή της δημοτικής αρχής δεν έχει ακόμα συζητηθεί».

H ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Δεν συνεχίζουμε και δεν μένουμε στο παρελθόν, γιατί το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι στην κρίσιμη αυτή φάση το μόνο που χρειάζεται είναι ένα συμπαγές μέτωπο για την αποτελεσματική υπεράσπιση της ΔΕΥΑΜΒ και του δημοσίου συμφέροντος. Όπερ έδει δείξαι, λοιπόν. Εμείς πάντως, έχοντας εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη, πιστεύουμε πως τελικά η ΔΕΥΑΜΒ θα δικαιωθεί. Έχει άλλωστε στη διάθεσή της όλα τα όπλα, για να το πετύχει.».

.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση