Βρίσκεστε εδώ:  / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ / Επιλογή Ευθύνης: «Όχι στην υπαναχώρηση για Δικαστικό Μέγαρο και Φυλακές»
Επιλογή Ευθύνης: «Όχι στην υπαναχώρηση για Δικαστικό Μέγαρο και Φυλακές»

Επιλογή Ευθύνης: «Όχι στην υπαναχώρηση για Δικαστικό Μέγαρο και Φυλακές»

Η χθεσινή σύσκεψη στο για το θέμα του νέου Δικαστικού Μεγάρου αφήνει μια πικρή γεύση. Διότι μπορεί να επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμη φορά, ότι ο έχει ανάγκη από ένα νέο, σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο και όχι από μπαλώματα στο υπάρχον, ωστόσο αυτό συνοδεύτηκε από την υπαναχώρηση σε δύο μείζονος σημασίας ζητήματα: στο θέμα της χωροθέτησης του νέου Δικαστικού Μεγάρου στο οικόπεδο της Στέγης Ανηλίκων, στη Νέα Ιωνία, και στο θέμα της μεταφοράς του Σωφρονιστικού Καταστήματος (Ε.Κ.Κ.Ν) από την περιοχή της Χιλιαδούς στο « φυλακών Κασσαβέτειας» της περιφέρειας Αϊδινίου.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε πάρει την πρωτοβουλία να διερευνήσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις για τη χωροθέτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, όπως και για η μεταφορά των φυλακών. Ήταν η εποχή που ο Δήμος ασχολούνταν με τα πραγματικά προβλήματα και της προοπτικές της πόλης, ακόμη και αν δεν ανήκαν στον στενό κύκλο των αρμοδιοτήτων του.

Τελικά το 2014, μετά από συστηματικό διάλογο με ανθρώπους του Πανεπιστημίου, του ΤΕΕ και κυρίως του ίδιου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αξιολογήθηκαν, μέσα από καθαρά τεχνοκρατικές, επιστημονικές διαδικασίες, όλες οι πιθανές λύσεις. Η Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί τότε, υπό την προεδρία του τέως αντιδημάρχου Πολεοδομίας Νίκου Μόσχου, είχε εκδώσει σχετικό πόρισμα, προκειμένου να ενσωματωθεί στην απόφαση του Δήμου για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπως και τελικά έγινε.

Η Επιτροπή, μέσα από βαθμολόγηση συγκεκριμένων κριτηρίων (όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Πολεοδομίας), ότι η πιο κατάλληλη λύση είναι το οικόπεδο της Στέγης Ανηλίκων στη Ν. Ιωνία, το οποίο ανήκει στο . Το σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά οι της περιοχής, Δήμος, Πανεπιστήμιο, ΤΕΕ, Υπουργείο Δικαιοσύνης, είχαν φτάσει σε μια κοινή συνισταμένη: τη χωροθέτηση ενός νέου Δικαστικού Μεγάρου σε συγκεκριμένο οικόπεδο. Μάλιστα οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου είχαν παροτρύνει το νέο οικόπεδο να είναι αρκετά μεγάλο, προκειμένου να συνοδευτεί η ανέγερση του νέου κτιρίου με συμπληρωματικές χρήσεις (όπως γραφεία, καταστήματα κ.λπ.), ώστε να είναι ελκυστικό για τον ανάδοχο που θα αναλάβει να το κατασκευάσει, μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα τύπου ΣΔΙΤ ή όποιο άλλο αντίστοιχο προκύψει.

Η λύση της Στέγης Ανηλίκων φαίνεται, μάλιστα, πως έτυχε της έγκρισης και του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, όταν και είχε επισκεφθεί τον χώρο τον Οκτώβριο του 2014, παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ.Β. και δικαστικών λειτουργών.

Στη χθεσινή σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο οικόπεδο, διότι προγραμματίζεται η επαναλειτουργία της Στέγης Ανηλίκων. Δεν γνωρίζουμε αν όντως υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, ή αναζητείται πρόσχημα, για να μετατεθεί στις καλένδες το θέμα του νέου Δικαστικού Μεγάρου. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως δεν θα πρέπει, ως πόλη, να αποδεχθούμε με τέτοια ευκολία την υπαναχώρηση από μια που είχε εξασφαλίσει την καθολική στήριξη.

Επιβάλλεται, αντίθετα, να διεκδικηθεί με κάθε τρόπο η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τη δέσμευση του εν λόγω οικοπέδου για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου, ώστε να ξεκινήσουν παράλληλα και οι απαιτούμενες πολεοδομικές διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του Σωφρονιστικού Καταστήματος (Ε.Κ.Κ.Ν), θεωρούμε πως ασχέτως του πού τελικά θα χωροθετηθεί το νέο Δικαστικό Μέγαρο, είναι αδιανόητο να μην προχωρήσει η μεταφορά των φυλακών από την περιοχή της Χιλιαδούς στο φυλακών Κασσαβέτειας.

Η υπαναχώρηση από μια , που επίσης βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο, αφού ήταν σε εξέλιξη η τροποποίηση και επέκταση του ρυμοτομικού σχεδίου για την ανέγερση νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος στην Κασσαβέτεια, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή από την τοπική . Οι φυλακές είναι εγκατεστημένες σε μια περιοχή πυκνοκατοικημένη και δίπλα σε τρία σχολεία και αυτό είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καταγγελία για τις τοποθετήσεις-μεταθέσεις των διοικητικών γραμματέων στα σχολεία - https://t.co/Woj6D3DlF7… -

  • Μεθυσμένος 18χρονος προκάλεσε τροχαίο στην Αλόννησο - https://t.co/fY3T6O3thW -

  • Δεκαοκτώ θετικά κρούσματα covid-19 στη Θεσσαλία #θετικάκρούσματαCovid19 - https://t.co/EbXPKi3Umx -

"Αλιεύοντας" την είδηση