Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » «Επιλογή Ευθύνης»: Υποχρέωση του Δήμου να υλοποιήσει το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια
«Επιλογή Ευθύνης»:  Υποχρέωση του Δήμου να υλοποιήσει  το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια

«Επιλογή Ευθύνης»: Υποχρέωση του Δήμου να υλοποιήσει το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια

Την υποχρέωση του Δήμου για την απρόσκοπτη υλοποίηση των δεσμεύσεων του «Τοπικού Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια», που εκπονήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και εγκρίθηκε τον Οκτώβριο 2014, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά”, με αφορμή τη Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα (COP21).

«Η υλοποίηση του Σχεδίου αποτελεί ευκαιρία για διόρθωση των αδικιών κατά του περιβάλλοντος, αλλά και για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας με βιώσιμο τρόπο. Είναι μια παρακαταθήκη της προηγούμενης προς την παρούσα Δημοτική Αρχή, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, στις οποίες έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση της παράταξης, επισημαίνονται ειδικότερα τα εξής:

«Δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, σε όλο τον κόσμο, διαδηλώνουν, αυτές τις μέρες, απαιτώντας από τους 195 εκπροσώπους χωρών που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα (COP21), αποφασιστική ανάληψη δράσης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πέρα από τις αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η υλοποίηση δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ς αποτελεί πλέον υποχρέωση και των τοπικών και περιφερειακών αρχών, που έχουν την ευθύνη για την επιβίωση και τη βιώσιμη των περιφερειών και των πόλεων.

Ο Δήμος , ως γνωστόν, συμμετέχει, με πρωτοβουλία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, στο «Σύμφωνο των Δημάρχων», που αποτελεί την πιο φιλόδοξη σήμερα ευρωπαϊκή δράση στον τομέα αυτόν. Με το «Σύμφωνο των Δημάρχων» δίνεται το προβάδισμα σε πρωτοπόρους δήμους της ς να αμβλύνουν τις κλιματικές αλλαγές, μέσω της εφαρμογής έξυπνων τοπικών στρατηγικών αειφόρου ς, που δημιουργούν μόνιμες θέσεις ς, νέες δραστηριότητες και επιχειρήσεις, προωθούν την καινοτομία και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν πάνω από 5.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Τον Οκτώβριο 2014, εγκρίθηκε από την Ομάδα Τεχνικής Υποστήριξης του Γραφείου του “Συμφώνου των Δημάρχων”, το “Τοπικό Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια”, το οποίο είχε υποβάλει, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Φεβρουάριο 2014, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση.

Με την πεποίθηση πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί μια μεγάλη ευκαιρία διόρθωσης των αδικιών κατά του περιβάλλοντος, αλλά και επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας με βιώσιμο τρόπο, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή προχώρησε, με την καθοριστική συμβολή της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου και της ΑΝΕΒΟ και χωρίς την σε υπηρεσίες εξωτερικών συμβούλων, στην εκπόνηση ενός άρτιου Σχεδίου. Ενός Τοπικού Σχεδίου, συμβατού με τις προκλήσεις της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό εργαλείο HORIZON 2020, στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ESF), στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ERDF) και στο Σύμφωνο των Δημάρχων.

Στο πλαίσιο του στόχου της για την ενεργειακή αναβάθμιση της πόλης, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε δρομολογήσει σημαντικές παρεμβάσεις, όπως τη θέρμανση και ψύξη του Κλειστού Γυμναστηρίου και του Κλειστού Κολυμβητηρίου της Νέας Ιωνίας με ηλιοθερμία, την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα δώματα σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τον οδοφωτισμό με νέου τύπου φωτιστικά σώματα φιλικά προς το περιβάλλον, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, την παρέμβαση στα μεγάλα ενεργοβόρα δημοτικά κτήρια, την κατασκευή από τη ΔΕΥΑΜΒ και δεύτερου Υδροηλεκτρικού σταθμού (Υ/Η) ισχύος 750 KW, στη θέση «Μετερίζια» Πηλίου, την «Ολοκληρωμένη διαχείριση της λυματολάσπης των ΕΕΛ Βόλου», που αφορά στην επεξ και αξιοποίηση 58 tn/ημέρα αφυδατωμένης λυματολάσπης που παράγεται στις ΕΕΛ, μέσω θερμικής ξήρανσης και αεριοποίησης, και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων, την ολοκληρωμένη διαχείριση και κομποστοποίηση των πράσινων κλαδεμάτων και των φυτικών υπολειμμάτων κ.λπ. Στο ίδιο πλαίσιο, η παράταξή μας υποστηρίζει την ανάγκη για την εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που θα αντικαταστήσει τις πρόχειρες και αποσπασματικές προσεγγίσεις του κυκλοφοριακού προτος.

Το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια αποτελεί μια παρακαταθήκη προς τη νέα Δημοτική Αρχή, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, στις οποίες έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Επισημαίνουμε, ωστόσο, ότι τα έργα και οι δράσεις που προβλέπονται στο Τοπικό Σχέδιο απουσιάζουν παντελώς από το τεχνικό πρόγραμμα του 2016, με μόνη εξαίρεση την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες led, που είχε ήδη ξεκινήσει πιλοτικά από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Αν και με το σχεδιασμό του έργου αυτού προκύπτουν ζητήματα, καθώς εγγράφεται στο τεχνικό πρόγραμμα ως σύμβαση παραχώρησης, ενώ, πέραν των πολιτικών, υπάρχουν και νομικά ζητήματα σε σχέση με την ενδεχόμενη εκχώρηση ανταποδοτικών εσόδων».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση