Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » ΕΚΒ: Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου (1884 – 2021);
ΕΚΒ: Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου (1884 – 2021);

ΕΚΒ: Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου (1884 – 2021);

Δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, ότι το υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας κι' αισθητικής αυτό του Ιταλού Evaristo de Chirico (και σημείο αναφοράς της πόλης) επιχειρείται να «γκρεμισθεί» στις μνήμες των Βολιωτών και των εκατομμυρίων επισκεπτών του (όλες αυτές τις δεκαετίες), από ιταλικά και πάλι μυαλά και χέρια.

Δεν θέλουμε με τίποτα να το πιστέψουμε πως μια δυστυχής συγκυρία (το ξεπούλημα των ελληνικών σιδηροδρόμων στους μελλοντικούς συμπατριώτες εκείνου του σπουδαίου μηχανικού), θα οδηγούσαν στην απαξίωση του μεγαλεπήβολου ονείρου του και στη «σκίαση» της λάμψης του υ του, χάριν του κέρδους.

ιατί, προφανώς στο περιμάζεμα του κόστους της ιταλικής εταιρίας οφείλεται ο πραγματικός λόγος που αυτή η πόλη στερείται του ζωντανού αυτού στοιχείου της ιστορίας της και που τόσοι «σέρνονται», σαν έμψυχες «δρεζίνες», στη γειτονική , για να καλύψουν –προσωρινώς, λέει– τα εκεί στελεχικά της .

Τότε (στα 1880) ήταν ο Χαρ. Τρικούπης που οραματίσθηκε και υλοποίησε τη δημιουργία του Σιδηροδρομικού Δικτύου της χώρας. Τώρα είναι η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη, που (με ιταλικό, αλίμονο πειθαναγκασμό), δέχεται να (ξανα)αναφωνήσει το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

Η πόλη αυτή δεν θα τον συγχωρήσει ποτέ, ούτε φυσικά και θα επιτρέψει να συντελεσθεί αυτό το ανοσιούργημα.

Προφανώς, και το λαϊκό αυτό μέσον συγκοινωνίας και μεταφοράς εξ' αρχής δεν προοριζόταν για τους πλούσιους και τους ευγενείς. ια τον απλό λαό προοριζόταν και για την εξυπηρέτηση του εμπορικού κόσμου, διαχρονικά.

Λίγο δύσκολο, όμως, να το κατανοήσουν αυτό οι μετακινούμενοι με τα ακριβά, πολλών ίππων, αυτοκίνητά τους τοπικοί βουλευτές μας και να σπεύσουν να το αποτρέψουν.

Οι εκατοντάδες, όμως, απλοί άνθρωποι, που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν το τραίνο για τις τους (, φοιτητές, απλοί ) ήδη ταλαιπωρούνται αλλά και πονάνε, που βλέπουν σ' αυτήν την κατάντια τον ιστορικό τους Σταθμό και το άλλοτε θαλερό Θεσσαλικό Δίκτυο.

Ένας μαύρος πολιτικός «σταθμός» γι' αυτούς που το επιτρέπουν ή το ανέχονται, με το οποιοδήποτε πρόσχημα. Πραγματικά θα τρίζουν τα κόκκαλα και του Evaristo και του Giorgio de Chirico, που κάποιοι επιμένουν υποκριτικά να τους πολιτογραφούνε ως «Βολιώτες», επιτρέποντας, όμως, να σκυλεύεται έτσι η μνήμη τους…

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση