Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Δωροθέα Κολυνδρίνη: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Δωροθέα Κολυνδρίνη: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Δωροθέα Κολυνδρίνη: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Ημέρα που εκ των πραγμάτων μας υπενθυμίζει ένα ιδιαίτερο ανθρώπινο καθήκον που πηγάζει από μέσα μας για αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία συνανθρώπων μας. Αυτή τη χρονιά η ημέρα θαμπώνεται από την πανδημία του Covid-19 που έχει καλύψει όλη την υφήλιο, έτσι και τη χώρα μας, και μας αναγκάζει να ζούμε σε ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες συνθήκες κυριευμένοι με αγωνία και ανησυχία για το μέλλον. Αυτό όμως είναι και συγχρόνως το νόημα αυτών των ημερών-δράσεων, να μην λησμονούμε και να μην σταματάμε να σκεπτόμαστε τους συμπολίτες μας με τις «ιδιαίτερες ικανότητες» και την κατάσταση που αυτοί ενδέχεται να έχουν βρεθεί.

Είναι βέβαιο ότι η πανδημία και η σημερινή πραγματικότητα αποτελεί μία νέα δοκιμασία και για αυτούς σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με περιορισμένη επι και κινητικότητα. Η πανδημία ενέτεινε τις ήδη υφιστάμενες ανισότητες και αποκάλυψε την έκταση του αποκλεισμού. Τώρα έχουμε ένα λόγο παραπάνω να σταθούμε δίπλα τους και να συμβάλλουμε στην ομαλο της καθημερινότητάς τους.

Ως περιφερειακή αρχή, από την πρώτη στιγμή, προσπαθούμε με κάθε μέσο, με δράσεις και προγράμματα να υποστηρίζουμε την εξάλειψη των κοινωνικών διακρίσεων, την ισοτιμία, τη προσβασιμότητα σε όλους τους τομείς της ζωής και προπαντός το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Εστιάσαμε με επιμονή και πρόγραμμα στον τομέα της εκπαίδευσης φροντίζοντας για την πρόσβαση και ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες και μέσω των δράσεων για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, με την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού και δημιουργία υποδομών στα , καθώς και τη χρηματοδότηση για την ατόμων υποστήριξης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ακόμα και σήμερα, στη δύσκολη εποχή της πανδημίας, υλοποιείται σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας πρόγραμμα παροχής σε ωφελούμενους θέσεων φροντίδας βρεφών, νηπίων και παιδιών με αναπηρία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α..

Παράλληλα συνεχίζουμε να υλοποιούμε και υποδομές για τη βελτίωση της προσβασιμότητας δημοτικών κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων διασφαλίζοντας την ανεμπόδιστη, αυτόνομη και ασφαλή ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο και γενικότερα ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων κάθε κατηγορίας.

Τα ευχολόγια και οι αόριστες θεωρίες δεν χωρούν πλέον στο 2020. Μόνο με περισυλλογή, και μπορούμε να κοιτάξουμε τους συμπολίτες μας στα μάτια.

Η αναπηρία δυστυχώς δεν μπορεί να αλλάξει και για αυτό τον λόγο οφείλουμε να αλλάξουμε εμείς.

Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει ότι έχουμε πάντοτε ως χρέος να δημιουργήσουμε μία ανθρώπων και όχι ειδικών κατηγοριών με ότι αυτό συνεπάγεται…

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση