Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » «Δημοτικές ενότητες Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρινίτσας: Η απόλυτη εγκατάλειψη»
«Δημοτικές ενότητες Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρινίτσας: Η απόλυτη εγκατάλειψη»

«Δημοτικές ενότητες Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρινίτσας: Η απόλυτη εγκατάλειψη»

 του

Γιάννη Γκουντέλια

Αφορμή γι' αυτό το δημοσίευμα στάθηκε η αψυχολόγητη απόφαση της δημοτικής αρχής για τη διοργάνωση της γιορτής του Λουκάνικου στις Σταγιάτες  και της γιορτής του Τσίπουρου  στο Κατηχώρι, την ίδια μέρα (Σάββατο 14 Ιουλίου), χωρίς καμιά διαβούλευση με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.

Είναι η πρώτη φορά, μετά από 20 χρόνια από τότε που καθιερώθηκαν αυτές οι γιορτές από τον πρώην Δήμο Πορταριάς, που συμπίπτει η μέρα τέλεσής τους.

Εκ των πραγμάτων, η ακατανόητη αυτή απόφαση στερεί στον επισκέπτη από το να ζήσει από κοντά την παράδοση και τη φυσιογνωμία του κάθε χωριού και να απολαύσει δύο δροσερές βραδιές στις όμορφες τους.

Κι αυτό, εξαιτίας της ανευθυνότητας και της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται όλα τα ζητήματα που αφορούν τα χωριά μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα πέντε χωριά της δημοτικής ενότητας Πορταριάς και Μακρινίτσας τέσσερις πρόεδροι έχουν παραιτηθεί ή τελούν υπό παραίτηση!

Πώς να αντικρίσουν τους συγχωριανούς τους, όταν οι αγροτικοί δρόμοι είναι κυριολεκτικά διαλυμένοι, η κοπή των χόρτων γίνεται εργολαβικά χωρίς σκούπισμα, με αποτέλεσμα το φράξιμο των υδραυλάκων και την υπερχείλισή τους από τα νερά της άρδευσης ή τα όμβρια;

Πώς να μην παραιτηθούν, όταν ακόμη και κεντρικά σημεία των χωριών είναι αδιάβατα από απορρίμματα και βλάστηση, όταν τα ρέματα είναι γεμάτα μπάζα και σκουπίδια;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο χείμαρρος Άναυρος, στο ύψος πάνω από την Άλλη Μεριά, αλλά και οι μικρότεροι χείμαρροι Επισκοπής και Γορίτσας που, ο μεν πρώτος χάνεται λίγο πιο πάνω από την περιφερειακή τάφρο του Βόλου στην Αγία Αικατερίνη, ο δε δεύτερος, χωρίς οριοθέτηση και διευθέτηση, καταλήγει στην περιφερειακή τάφρο, στο τέρμα της οδού Απόλλωνος στη Ν. .

Αυτά τα δύο ρέματα αποτελούν, μαζί με την ακαθάριστη από μπάζα και βλάστηση τα τελευταία χρόνια αντιπλημμυρική τάφρο, μεγάλο κίνδυνο για το πολεοδομικό συγκρότημα.

Η δημοτική αρχή, στο πλαίσιο της «αποτελεσματικής» διοίκησής της αποφάσισε επίσης να υπολειτουργούν τα τοπικά γραφεία, με έναν ή και κανέναν υπάλληλο…

Κραυγαλέα περίπτωση το κλείσιμο των γραφείων της Μακρινίτσας, για δύο ή και για τρεις μέρες την εβδομάδα, με συνέπεια τη μεγάλη ταλαιπωρία για τους ντόπιους, τους έχοντες εξοχική κατοικία και τους περισσότερους από κάθε άλλο πηλιορείτικο χωριό .

Καμιά μέριμνα, στην ουσία, για τα προβλήματα παραλαβής της αλληλογραφίας που αντιμετωπίζουν οι του Κατηχωρίου, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να ανεβαίνουν στην Πορταριά, στο πρώην δημαρχείο, όπου … ψάχνουν σε ένα κουτί να βρουν ό,τι  τους αφορά, αλλά και οι της Πορταριάς και Μακρινίτσας που υφίστανται την ίδια ταλαιπωρία.

Οι λογαριασμοί στην ύδρευση, μετά από την παράλογη απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ, είναι, από το 2016, αυξημένοι και ιδιαίτερα στη Δημοτική Ενότητα Ιωλκού και την κοινότητα της Άλλης Μεριάς η αύξηση φτάνει ή και ξεπερνάει το 200%, ακόμα και στις χαμηλές καταναλώσεις.

Η αποχέτευση έχει αναιτιολόγητα αυξηθεί για τα νοικοκυριά των Δημοτικών Ενοτήτων Πορταριάς και Μακρινίτσας κατά 25%, παραβλέποντας την πλήρως αιτιολογημένη απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, τον Ιανουάριο του 2013 που προέβλεπε για τις κατοικίες 35% από τις τιμές που ισχύουν για το πολεοδομικό συγκρότημα, διότι το έργο της αποχέτευσης είχε κατασκευαστεί από τον πρώην Δήμο Πορταριάς, χωρίς καμιά επιβάρυνση για τη ΔΕΥΑΜΒ.

Η άρδευση έχει αφεθεί, κατά τρόπο «νίπτω τας χείρας μου» και χωρίς κανένα ενδιαφέρον και εποπτεία από τη ΔΕΥΑΜΒ, στους ντόπιους για αυτοδιαχείριση, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν τεράστια προβλήματα, κατά τη φετινή περίοδο, για την περιοχή του Κατηχωρίου.

Κανένα ενδιαφέρον δεν υπάρχει από τη δημοτική αρχή και για τα προβλήματα στη μετακίνηση των ών.

Όσο για τις αθλητικές μας υποδομές, αυτές εξυπηρετούν κυρίως ομάδες νεοφερμένες και φιλικά προσκείμενες στη δημοτική αρχή και όχι συλλόγους δικούς μας, όπως ο , η Νίκη, αλλά και μικρότεροι.

Άραγε τι χρήση προβλέπεται για το γηπεδάκι 8Χ8 που κατασκευάστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή στο «Πλάι» Άνω Βόλου και που σήμερα αποτελεί βοσκότοπο;

Η ακατανόητη επιλογή του δημάρχου για την τοποθέτηση ενός μόνο τοπικού αντιδημάρχου για όλες σχεδόν τις περιφερειακές Ενότητες, δείχνει το ανύπαρκτο ενδιαφέρον του για την περιφέρεια, την άγνοια της δημοτικής αρχής για την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και τις ανάγκες κάθε περιοχής και οδηγεί τους ντόπιους στην απομόνωση και τα τοπικά συμβούλια στην αφάνεια.

Τέσσερα χρόνια πέρασαν χωρίς κανέναν σχεδιασμό ή υλο μεγάλου έργου για τις περιφερειακές δημοτικές ενότητες.

Τέσσερα χρόνια χωρίς να υλοποιηθεί η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης στη Μακρινίτσα, μέρος του δικτύου στο Κατηχώρι, η ολοκλήρωση του αποχετευτικού στις δημοτικές ενότητες Μακρινίτσας και Πορταριάς.

Τέσσερα χρόνια χωρίς παιδική χαρά στην Άλλη Μεριά, χωρίς να λειτουργούν οι τρεις από τις τέσσερις γεωτρήσεις, χωρίς φροντίδα για τον καθαρισμό και την αξιο των πηγών και των δεξαμενών.

Τέσσερα χρόνια απόλυτης εγκατάλειψης…..

* Ο Γιάννης Γκουντέλιας είναι πρώην αντιδήμαρχος δημοτικών ενοτήτων Πορταριάς, Ιωλκού, Μακρινίτσας

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση