Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Δ. Κολυνδρίνη: Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα
Δ. Κολυνδρίνη: Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα

Δ. Κολυνδρίνη: Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα

Πριν από λίγες ημέρες η φωτογραφία με τους μαχητές, που κάθονται σε ένα δωο του προεδρικού παλατιού στην έκανε το γύρο του κόσμου. Ανατρίχιασε και προβλησε τη συντριπτική πλειοψηφία των αρχών και των κατοίκων του πλανήτη μας. Μετά από είκοσι χρόνια αποχωρούν οι δυτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, επανέρχεται στο καθεστώς των Ταλιμπάν και αυξάνεται η παγκόσμια ανησυχία για τους κατοίκους του, τις στη χώρα και τα δικαιώματά τους.

Η αποχώρηση όμως των δυτικών στρατευμάτων ανατρέπει όλο την κοινωνική ισορροπία που δομήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στο Αφγανιστάν. Οι σπαρακτικές εικόνες του αεροδρομίου της αναδεικνύουν αυτό που όλοι φοβόμαστε. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η θέση της γυναίκας και ο αξιακός κώδικας στη χώρα κινδυνεύουν. Μία κατάκτηση αιώνων και με ατελείωτους κοινωνικούς αγώνες καταρρέει και θα απολεσθούν ελευθερίες και θεμελιώδη δικαιώματα. Η τοπική κινδυνεύει να απολέσει την αλληλοκατανόηση, τον σεβασμό, την ισότητα των φύλων και την φιλία μεταξύ των αυτοχθόνων κατοίκων και των φυλετικών, εθνικών ή θρησκευτικών ομάδων.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα βασίζονται στην αρχή του σεβασμού του ατόμου και ότι κάθε άτομο είναι ένα ηθικό και λογικό ον που αξίζει να του φέρονται με αξιοπρέπεια.

Από εκεί προκύπτει ο οικουμενικός τους χαρακτήρας. O σεβασμός και η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αρχών και αξιών και του κράτους δικαίου αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους της σύγχρονης ς μας.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόμος και η απόγνωση των γυναικών και των πολιτών που συνεργάστηκαν με τη Δύση τα προηγούμενα χρόνια, καθώς νιώθουν ότι τα όνειρά τους να σπουδάσουν, να δουλέψουν, να δημιουργήσουν τη δική τους οικογενειακή και επαγγελματική ζωή διαλύονται. Οι Ταλιμπάν ήδη ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμόσουν το «νόμο της Σαρία» και στην προηγούμενη τους παρακολουθούσαμε εμβρόντητοι δημόσιες δολοφόνων και μοιχών.

Οι αλλά και ορισμένες κοινωνικές ομάδες θα έχουν εφεξής μεσαιωνική αντιμετώπιση. Οφείλουμε να σταθούμε κοντά τους νέα δύσκολα δεδομένα της περιοχής και να μη μείνουμε αμέτοχοι παρατηρητές.

Παράλληλα, ένα νέο κύμα προσφύγων αναμένεται να κινηθεί δυτικά προς τις γείτονες του Αφγανιστάν χώρες, την Τουρκία αλλά και την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να είναι προετοιμασμένη να στηρίξει τους πρόσφυγες συντεταγμένα και οργανωμένα. Οι αρχές και οι αξίες μας μας επιβάλλουν να δράσουμε και να μην παρακολουθούμε ένα νέο μεταναστευτικό φαινόμενο. Οι γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν πρέπει να στηριχθούν εμπράκτως για να μπορούν να φροντίσουν τους πρόσφυγες επαρκώς.

Μετά την αποχώρησή της Δύσης από το Αφγανιστάν δεν τελειώνει η ευθύνη μας. Τώρα είναι η ώρα που οι άνθρωποι μας χρειάζονται ακόμη περισσότερο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν κοινό, πανανθρώπινο και οικουμενικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να περιχαρακώνονται στα σύνορα των κρατών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση