Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Αύριο τελευταία ημέρα της έκθεσης «Ενθύμια Βαλκανικών πολέμων 1912-13» στο Μουσείο της Πόλης
Αύριο τελευταία ημέρα της έκθεσης «Ενθύμια Βαλκανικών πολέμων 1912-13» στο Μουσείο της Πόλης

Αύριο τελευταία ημέρα της έκθεσης «Ενθύμια Βαλκανικών πολέμων 1912-13» στο Μουσείο της Πόλης

Η 15 Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα λειτουργίας της έκθεσης «Ενθύμια Βαλκανικών πολέμων 1912- 13», που πραγματοποιήθηκε από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με τη Φιλοτελική Ένωση Βόλου και την Εταιρεία Στρατιωτικής Ιατρικής στο Μουσείο της πόλης του Βόλου στα Παλιά (Φερών 17).

Η έκθεση περιλαμβάνει παράσημα, μετάλλια, λαϊκές λιθογραφίες, έγγραφα, νομίσματα, γραμματόσημα, ταχυδρομικά δελτάρια (καρτ-ποστάλ), ξίφη, διακριτικά και εξαρτήματα στολών, εφημερίδες και φωτογραφικό υλικό της εποχής.

Τα ενθύμια προέρχονται από συλλογές μελών της Φιλοτελικής Ένωσης Βόλου και συλλεκτών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, εκτίθεται τεκμηριωτικό υλικό από τις συλλογές του Δικτύου Μουσείων Δήμου Βόλου. Επιμελητής και συντονιστής της έκθεσης είναι ο στρατιωτικός γιατρός και ιστορικός Δημήτριος Γιαννόγλου.

Η εποποιία των ελληνικών στρατιωτικών και ναυτικών δυνάμεων στους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση υπόδουλων πληθυσμών στις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, της ς και νήσων του Αιγαίου. Σε διάστημα μόλις δέκα μηνών η Ελλάδα διπλασιάστηκε εδαφικά και απέκτησε το κύρος μιας ισχυρής δύναμης, πολιτικής και στρατιωτικής, στη χερσόνησο του Αίμου και στη Μεσόγειο θάλασσα.

Σκοπός της έκθεσης ήταν να φέρει τους κατοίκους του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής κοντά σε γνωστές και άγνωστες πτυχές των Βαλκανικών πολέμων. Ο αριθμός των επισκεπτών της, που πέρασε τους 1200 σε λιγότερο από ένα μήνα δείχνει ότι τον πέτυχε. Πρέπει επίσης να σημειωθεί και η ευαισθητοποίηση κατοίκων της πόλης που με αφορμή την έκθεση προσέφεραν στις συλλογές του Μουσείου αξιόλογα ιστορικά κειμήλια της περιόδου από το προσωπικό τους αρχείο ή τo οικογενειακό περιβάλλον.

Παρά την επιτυχία της έκθεσης δεν θα δοθεί παράταση και θα κλείσει την 15 Νοεμβρίου, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Δ/νσης Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου ακολουθεί την προσεχή Κυριακή 22 Νοεμβρίου η έναρξη της έκθεσης «Συναγωνιστής: Έλληνες εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου.

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι και η νέα έκθεση θα προσφέρει στο κοινό της πόλης την ευκαιρία να γνωρίσει ενδιαφέρουσες πτυχές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του.

Ώρες λειτουργίας εκθέσεων: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 – 21.00. Είσοδος ελεύθερη

Εγκαίνια νέας έκθεσης στο Μουσείο της Πόλης

Ακριβώς μια εβδομάδα μετά την έκθεση για τους Βαλκανικούς πολέμους μια νέα έκθεση φιλοξενείται στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου της Πόλης. Πρόκειται για την ιστορική έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση», που οργανώνεται από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Κυριακή 22 Νοεμβρίου και ώρα 12.00 στο Μουσείο της πόλης του Βόλου στα Παλιά (Φερών 17).

Η έκθεση είναι προϊόν πενταετούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας, στo πλαίσιo προγραμματικής ς συνεργασίας με την πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα και ο Βόλος είναι ο πρώτη ελληνική πόλη όπου παρουσιάζεται μετά την Αθήνα.

Με στόχο την και απόδοση τιμής σε εκείνους που πολέμησαν τον ναζισμό οραματιζόμενοι έναν καλύτερο κόσμο και κυρίως όσους ακύρωσαν την πεποίθηση ότι οι Εβραίοι υπέκυψαν στο ως «πρόβατα επί σφαγή», η έκθεση περιλαμβάνει 24 προσωπικές ιστορίες αντρών και γυναικών από διάφορες εβραϊκές κοινότητες της Ελλάδας, που πήραν τα όπλα στις μέρες της Κατοχής.

Πολύ νέοι οι περισσότεροι, πρόσφατα ξεσπιτωμένοι από το διωγμό, συχνά μόνοι και ορφανεμένοι, βρήκαν μια νέα, δυναμική οικογένεια στα βουνά και υπηρέτησαν τον ένοπλο αγώνα με πολλούς τρόπους, με θάρρος και αποφασιστικότητα. Χρίστηκαν συναγωνιστές, υπέρτατος τίτλος τιμής ανάμεσα στους μαχητές της ελεύθερης Ελλάδας και πολέμησαν ως ίσοι μεταξύ ίσων.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, πλήθος φωτογραφιών, έγγραφα, επιστολές, προκηρύξεις, αντιστασιακές εφημερίδες, αυθεντικά αντικείμενα, οπλισμός και άλλο σχετικό υλικό. Επίσης, μια ταινία ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Ντάβιντ Γαβριηλίδη θα βρίσκεται σε συνεχή προβολή στο χώρο της, ενώ υπάρχουν και ειδικά σχεδιασμένα για το μαθητικό κοινό.

Την εκδήλωση των εγκαινίων θα πλαισιώσει μουσικό με τους: Άννα Βογιατζή-Οικονόμου – πιάνο, Χριστίνα Μαργαρίτου – τραγούδι, Πέπο Σάλεμ – φλάουτο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016, με ώρες επίσκεψης πρωί Τρίτη έως Κυριακή 10.30 έως 13.30 και απόγευμα Τετάρτη & Παρασκευή 18.00 έως 21.00, ενώ τη Δευτέρα το Μουσείο είναι κλειστό.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, Φερών 17 στα Παλιά, τηλ.: 24210298787, e-mail: museum.volos@gmail.com.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση