Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Άρθρο αντιπεριφερειάρχη ΠΕΜΣ Δωροθέας Κολυνδρίνη 
Άρθρο αντιπεριφερειάρχη ΠΕΜΣ Δωροθέας Κολυνδρίνη 

Άρθρο αντιπεριφερειάρχη ΠΕΜΣ Δωροθέας Κολυνδρίνη 

 

Είναι βέβαιο, ότι την περίοδο της πανδημίας που βιώνουμε, κάποιοι τομείς της ζωής μας λειτουργούν αναγκαστικά με μειωμένους ρυθμούς, λόγω των πρωτόγνωρων και ιδιαίτερων δεδομένων. Ως Θεσσαλίας επιλέξαμε, ειδικά, αυτό το διάστημα να σταθούμε δίπλα στους πολίτες με δράσεις και προγράμματα συνυφασμένα με την αντιμετώπιση του κορωναϊού, αλλά να μην κατεβάσουμε ταχύτητα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων και των υποδομών.

Σε αυτά τα πλαίσια υλοποιούνται ήδη και έχουν προγραμματιστεί σημαντικά έργα υποδομής από την Θεσσαλίας στα νησιά των Β. Σποράδων, σε συν με τους τοπικούς φορείς, που βελτιώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών και αναδεικνύουν τη μοναδικότητα του πλούτου τους και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του φυσικού τους κάλλους.

Ενδεικτικά, στη Σκιάθο μόλις πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης 1,5 εκατ. από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της για  τη δημοπράτηση του υ «Αποκατάσταση βλαβών του επαρχιακού οδικού δικτύου νήσου Σκιάθου», που περιλαμβάνει χωματουργικές εργασίες, εργασίες οδοστρωσίας και ασφαλτόστρωσης, κατασκευής τεχνικών έργων, σήμανσης και αποκατάστασης του ηλεκτροφωτισμού, κατά μήκος της επαρχιακής οδού Σκιάθου-Κουκουναριών σε σημεία τα οποία επλήγησαν από τη θεομηνία του Απριλίου 2020. Επιπλέον,  για το  ίδιο οδικό δίκτυο, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του υ που οδηγεί στην κατασκευή νέων πεζοδρομίων προϋπολογισμού 300.000 , που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων, ενώ ολοκληρώνεται και η μελέτη στην περιοχή της Μεγάλης Άμμου. Έργα ουσίας που αλλάζουν την εικόνα στην επαρχιακή οδό Σκιάθου – Κουκουναριών ενισχύοντας την ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Επίσης, υπεγράφη προσφάτως η ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 του έργου «Στερέωση και αποκατάσταση, συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου, του τέμπλου και των εικόνων του καθολικού της «Ι.Μ. Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίας Εικονίστριας) Σκιάθου», προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, έργο που αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά και εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν των νησιών των Βορείων Σποράδων. Ήδη από το Σεπτέμβριο η Περιφέρεια Θεσσαλίας θωρακίζει αντιπλημμυρικά το νησί με έργο προϋπολογισμού 2.356.000 ευρώ στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής / περιοχή Πλατανιά, με παρεμβάσεις, αποκατάστασης και διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων και συγκεκριμένα στις περιοχές «Τρούλος», «Αχλαδιές», «Κουκουναριές» και «Πλατανιάς – Αγ. Παρασκευή». Τέλος, για τη Σκιάθο βρίσκονται στο στάδιο του διαγωνισμού τα συμπληρωματικά έργα ύδρευσης της πόλης, προϋπολογισμού ύψους 970.000 ευρώ, και της αντικατάσταση δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή Κουκουναριών και Τρούλου συνολικού προϋπολογισμού  3,6 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τη Σκόπελο, υλοποιείται το έργο της ασφαλτόστρωσης του δρόμου «Ελαιοτριβείο Αντωνίου – Κεραμωτό – Mark – Χονδρογιώργη – Περιβολιού» στο Δήμο Σκοπέλου, συνολικού προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ, που αναβαθμίζει ριζικά το οδικό δίκτυο του νησιού, συνδέει τις έως τώρα μη προσβάσιμες παραλίες και επεκτείνει το δίκτυο της ύδρευσης. Επίσης, δημοπρατείται το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, που αφορά την κατασκευή πεζοδρομίων σε επιλεγμένες θέσεις της επαρχιακής οδού Σκόπελος-Κλήμα-Λουτράκι.

Ταυτόχρονα,  η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του έργου προϋπολογισμού 108.000 ευρώ για την κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης στην περιοχή Στάφυλος, με στόχο την επέκταση του, προκειμένου να εξυπηρετήσει κυρίως τουριστικά κατα και εξοχικές κατοικίες αλλά και το νέο ελαιοτριβείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκοπέλου.

Επίσης, προσφάτως υπεγράφη η ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 του έργου «Αποκατάσταση Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου (Επάνω Παναγιά – Παναγίτσα) Σκοπέλου», προϋπολογισμού 160.000 ευρώ.

Αυτή την περίοδο υλοποιείται το έργο για την ανάπλαση και διαμόρφωση του δρόμου εντός της χερσαίας Ζώνης Λιμένος Σκοπέλου προϋπολογισμού 920.000 ευρώ, ενώ για το άμεσο μέλλον έχουν προγραμματιστεί, μεταξύ άλλων, η κατασκευή περιπατητικών διαδρομών στο οδικό δίκτυο Σκοπέλου προϋπολογισμού 300.000,00 ευρώ και της αποκατάστασης βλαβών του οδικού δικτύου του νησιού από τη Θεομηνία του Απριλίου του τρέχοντος έτους προϋπολογισμού ύψους 2.500.000 ευρώ.

Στην Αλόννησο εγκρίθηκε η κατάθεση πρότασης ένταξης στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 του έργου «Κατασκευή μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων και ανάπτυξη συστήματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων στο Δήμο Αλοννήσου» ενός έργου με θετικό πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.  Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση του εμβληματικού υποβρύχιου μουσείου, του πρώτου παγκοσμίως, συνεχίζουμε τις προσπάθειες εξέλιξης και επέκτασής του με τη δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων προϋπολογισμού 1.350.000 ευρώ. Πραγματοποιούνται και οι τελευταίες εργασίες, ποσού  ύψους 260.000 ευρώ για το Κλειστό Γυμναστήριο Αλοννήσου.

Τέλος, έχει υποβληθεί προς μέσω Ο.Χ.Ε. η βελτίωση του οδικού δικτύου Πατητήρι-Γέρακα ποσού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και εργασίες στην επαρχιακή οδό Πατητήρι-Γέρακα-Χώρα Αλοννήσου ύψους 500.000 ευρώ, ενώ έχει  προγραμματιστεί η επισκευή και αποκατάσταση των καθιζήσεων του οδοστρώματος στο λιμάνι στο Πατητήρι προϋπολογισμού 124.000 ευρώ. Τέλος, προχωρά η Προγραμματική Σύμβαση με το Δ. Αλοννήσου για την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του χρηματοδοτικού προγράμματος «Λοιπές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου 2016» του Πράσινου Ταμείου.

Γίνεται κατανοητό, ότι ακόμη και σε αυτή την περίοδο ως Περιφέρεια Θεσσαλίας χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των Β. Σποράδων, ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Θεσσαλία και προσπαθούμε με την επανεκκίνηση του τουρισμού να είμαστε σε θέση να υποδεχθούμε τους χιλιάδες επισκέπτες με ενισχυμένες και ανεπτυγμένες υποδομές.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση