Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Ανοικτή επιστολή Γ. Μουλά προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας
Ανοικτή επιστολή Γ. Μουλά προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας

Ανοικτή επιστολή Γ. Μουλά προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας

Υπάρχουν δύο θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας που απασχολούν την πόλη διότι διάφοροι φορείς, πολιτικές παρατάξεις, συλλογικότητες και άλλοι τα διατηρούν στην επικαιρότητα με τρόπο αρνητικό για την πόλη του Βόλου. Αναφέρομαι στο θέμα του εργοστασίου – Μονάδας Επεξς Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και στο θέμα του νερού των Σταγιατών.

Το θέμα της Μονάδας Επεξς Απορριμμάτων (ΜΕΑ) απασχόλησε πρόσφατα, τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλου, όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με την εισαγωγή του θέματος της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Δηλαδή αν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την κατασκευή – ανέγερση του εργοστασίου αλλά και την μετέπειτα λειτουργία του επιβαρύνουν την περιοχή «Κάκαβος», όπου ευρίσκεται ο σκουπιδότοπος. Το θέμα δεν αφορούσε τα προϊόντα, τα οποία θα παράγει αυτή η Μονάδα, ένα θέμα για το οποίο υπάρχει οριστική απόφαση από το 2017.                                 Η ανέγερση ενός οιοδήποτε εργοστασίου σε περιοχή φυσικού κάλλους, αρχαιολογικού χώρου, σε προστατευμένο υγροβιότοπο και άλλες ευαίσθητες περιοχές δημιουργεί πρόβλημα, εάν παράγει και ρύπους ακόμη χειρότερα. Δεν συμβαίνει όμως αυτό στην περίπτωση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στον σκουπιδότοπο του Κάκκαβου.

Οι αντιρρήσεις, οι οποίες ακούστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σαν αντεπιχειρήματα, που αφορούσαν την παραγωγή SRF και την ενδεχόμενη καύση του από την ΑΓΕΤ δεν έχουν καμία σχέση με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως σας εξήγησα. Είναι ένα άλλο θέμα, για το οποίο έχουν ληφθεί αποφάσεις προ ετών, σύμφωνα με την κείμενη Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επομένως, το να αναφέρεται κανείς στο προϊόν του εργοστασίου ενώ εξετάζονται οι επιπτώσεις από την ανέγερση του και την λειτουργία του στην εντός και  πέριξ περιοχή του σκουπιδότοπου στον Κάκκαβο είναι αφ' ενός μεν άστοχη αφ' εταίρου ύποπτη διότι υποκρύπτει ύπουλες πολιτικές σκοπιμότητες εναντίον της Δημοτικής Αρχής του Βόλου. Αν το παραγόμενο SRF θα διατίθεται στην ΑΓΕΤ, στην Χαλυβουργία, στην ή σε οιαδήποτε σαν καύσιμο υλικό δεν έχει καμία σχέση με την μελέτη.

Παρ' όλα αυτά, διάβασα στα τοπικά ΜΜΕ ανοικτή επιστολή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Τσάμη όπου αναφέρει: «και επειδή δεν επαρκούν οι ποσότητες ανακυκλώσιμων σκουπιδιών της περιοχής μας, θα εισάγονται υπολείμματα ανακυκλώσιμων σκουπιδιών από τις υπόλοιπες της Θεσσαλίας (Καρδίτσα-Τρίκαλα-)». Τούτο αποτελεί μεγάλη ανακρίβεια, δεν προβλέπεται από πουθενά στις υπάρχουσες μελέτες, οι οποίες είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν τον όγκο των απορριμμάτων των Δήμων της Μαγνησίας και μόνο. Για κάθε μεταβολή απαιτείται νέος σχεδιασμός, νέες μελέτες και έγκριση αυτών, τόσο της Μονάδας της Μαγνησίας στον Κάκκαβο όσο και των άλλων στην , Τρίκαλα και Καρδίτσα, και αν εγκριθούν, φυσικά νέες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο κ. Τσάμης μπορεί να έχει τις πολιτικές βλέψεις του αλλά δεν πρέπει να αναφέρει πράγματα που δεν υφίστανται, υποθετικά, προς δημιουργία δυσμενών εντυπώσεων, δηλαδή ότι ο Βόλος «θα μετατραπεί και σε σκουπιδότοπο της υπόλοιπης χώρας».

Οι ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής) έχουν κριθεί πλέον σαν ρυπογόνοι και επικίνδυνοι για το περιβάλλον. Όλοι τους πρέπει να κλείσουν, διαφορετικά θα υπάρξουν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρα μας είναι απελπιστικά καθυστερημένη στον τομέα της επεξεργασίας και χρήσης των απορριμμάτων, εν συγκρίσει με τις ανεπτυγμένες χώρες, όπου αν εργοστάσια υπάρχουν μέσα στον αστικό ιστό των μεγαλουπόλεων και γίνεται καύση των προϊόντων τους για την παραγωγή ενέργειας χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Οι κανόνες πάντα πρέπει να τηρούνται και ας μην δαιμονοποιούνται τα πάντα για μία φθηνή αντιπολίτευση.

Όσον αφορά το νερό των Σταγιατών, μετά από , που έγιναν, ανακοινώθηκε για μία ακόμα φορά από την ΔΕΥΑΜΒ, ότι τούτο είναι μολυσμένο λόγω ύπαρξης μικροβιακού φορτίου. Συνεπώς, είναι ακατάλληλο προς πόση ή μαγείρεμα, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΔΕΥΑΜΒ, αφού δεν χλωριώνεται λόγω της καταστροφής των χλωριωτών από τους γνωστούς – αγνώστους.

Νομίζω, ότι ο Ιατρικός Σύλλογος πρέπει να λάβει θέση για αυτό το ευαίσθητο θέμα. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για την δημόσια υγεία, το οποίο μπορεί να έχει δραματικές εξελίξεις, διότι παράλληλα υπάρχει ανεύθυνη και επικίνδυνη παραπληροφόρηση από κάποιους, ότι δήθεν δεν υπάρχει μόλυνση. Για το θέμα υπάρχει μία εντελώς στρεβλή από αντιπάλους της Δημοτικής Αρχής, ψευδής πληροφόρηση δια μέσω των ΜΜΕ, κατά την οποία επιστρατεύτηκαν ακόμη και διάφοροι καλλιτέχνες συγκεκριμένης απόχρωσης.

Ως γνωστό, οι ασθένειες δεν κάνουν πολιτικές διακρίσεις και η χρήση του νερού από τους κατοίκους εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Κάποιοι μπορεί να πειστούν ότι το νερό είναι ακίνδυνο, να το πιούνε και  να μπούνε σε περιπέτειες της υγείας τους.  Άποψη μου είναι ότι, ο Ιατρικός Σύλλογος σαν υπεύθυνος φορέας οφείλει να ενημερώσει και αυτός τον τοπικό πληθυσμό για τους ενδεχόμενους κινδύνους, διότι δυστυχώς λόγω της παραπληροφόρησης επικρατεί σύγχυση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση