Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Ανοιχτή επιστολή Π.Π.Μ. προς το δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικό για τη μονάδα αφαλάτωσης
Ανοιχτή επιστολή Π.Π.Μ. προς το  δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικό για τη μονάδα αφαλάτωσης

Ανοιχτή επιστολή Π.Π.Μ. προς το δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικό για τη μονάδα αφαλάτωσης

Ανοιχτή προς το δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικό απέστειλε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας  (Π.Π.Μ.) σχετικά με το θέμα μονάδας αφαλάτωσης.

Στην επιστολή αναφέρεται: “Κύριε Δήμαρχε, διαβάσαμε στον τοπικό τύπο (14/10/2019) ότι ο σας σχεδιάζει την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης για την υδροδότηση του νησιού Τρίκερι.

Δεν είμαστε γενικώς αντίθετοι με την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων, αλλά με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας επισημάνουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται μία τέτοια επιλογή στη δική σας περιοχή. Η αφαλάτωση επιτρέπεται να γίνεται σε μεγάλες και με μεγάλο βάθος θαλάσσιες περιοχές και όχι σε κλειστούς κόλπους. Οι λόγοι είναι οι εξής:

  1. Το συμπύκνωμα της πυκνής άλμης επιστρέφει στη θάλασσα με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αλατότητα του νερού, σε αρκετή απόσταση από το σημείο εξόδου και να επηρεάζεται το θαλάσσιο οικοσύστημα (χλωρίδα και ιχθυοπανίδα της θάλασσας κλπ). Στην Κύπρο όπου μπήκαν σε λειτουργία μεγάλες μονάδες ή στη Σαουδική Αραβία όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες μονάδες στον κόσμο, έπειτα από χρόνια δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα από τα άλμης που διοχετεύονταν στη θάλασσα. Καταστράφηκε όλη η θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων από τις μονάδες αφαλάτωσης.
  2. Το αντλούμενο νερό προχλωριώνεται για την προστασία των μεμβρανών της μονάδας, το κόστος των οποίων είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Κατά συνέπεια τα αποπλύματα των μεμβρανών καταλήγουν στη θάλασσα μαζί με το συμπύκνωμα της άλμης, επιβαρύνοντας περισσότερο το θαλάσσιο οικοσύστημα.
  3. Μια ακόμη επίπτωση ενός εργοστασίου αφαλάτωσης αφορά στο θάνατο ψαριών και άλλων θαλάσσιων ειδών τα οποία απορροφώνται από τον αγωγό υδροληψίας κατά την απορρόφηση του θαλάσσιου νερού και προσκρούουν πάνω στα πλέγματα.

Επιπλέον πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

  • Η μονάδα θα καταναλώνει 2,3 κιλοβατώρες ανά κυβικό μέτρο παραγόμενου νερού. Εάν αυτή η ενέργεια δεν προέρχεται από κάποια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες (για τις οποίες υπάρχουν ήδη αντιδράσεις στην περιοχή) ή φωτοβολταϊκά στοιχεία, το κόστος της απαιτούμενης ενέργειας είναι μεγάλο και οι συνέπειες της κατανάλωσής της εξαιρετικά δυσμενείς.
  • Τέλος, όσον αφορά στη θέση μιας μονάδας αφαλάτωσης, προκύπτουν σημαντικά θέματα που χρήζουν προσοχής. Για ευνόητους λόγους ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης θα εγκατασταθεί πολύ κοντά στην πηγή τροφοδοσίας του θαλασσινού νερού, δηλαδή δίπλα σε κάποια ακτή. Μια τέτοια εγκατάσταση υποβαθμίζει την περιοχή καθώς αναιρεί την οικιστική και τουριστική της ανάπτυξη.
  • Επειδή δηλώσατε ότι θεωρείτε τη μονάδα αφαλάτωσης ως προσωρινή λύση, θα πρέπει να υπολογίσετε και το ζήτημα της απόσβεσης της μονάδας.

Κύριε Δήμαρχε,

Με την ευκαιρία αυτή επιτρέψτε μας να εκφράσουμε την απορία μας για την επιδίωξη κατασκευής τεράστιας ξενοδοχειακής μονάδας στον Αλατά με εξαιρετικά μεγάλες ανάγκες υδροδότησης, όταν το Παναγιώτικο έχει παρουσιάσει μεγάλα προβλήματα (τοπικός τύπος 22/9/2019), η περιοχή του Νοτίου Πηλίου εφέτος είχε λειψυδρία και το μέλλον, και στη χώρα μας, παρουσιάζεται ζοφερό λόγω της προϊούσας ερημοποίησης, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Μήπως θα γίνει και στον Αλατά αφαλάτωση; Μήπως και στις Νηες; Μήπως τελικά ξεγράψουμε τον Παγασητικό;

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλό είναι ο σας να μη βλέπει μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον. Μάλιστα η περιοχή του Πηλίου είναι καλό να αναπτύσσεται, όπως μέχρι σήμερα, με μικρές μονάδες, εν πολλοίς και οικογενειακές, ακριβώς επειδή δεν προσφέρεται για μεγάλες μονάδες, ξένες προς τη και την οικονομία της.”

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνάντηση  εργασίας με μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Πηλίου - https://t.co/5055NiRgov… -

  • Θερινά δρομολόγια από τις Αστικές Συγκοινωνίες Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/Fy9gG3cufN -

  • Συνάντηση διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΒ Α.Ε. με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα - https://t.co/TpKkYnW7Xh… -

"Αλιεύοντας" την είδηση