Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΑΡΘΡΑ » Αυτοί δεν θέλουν, εμείς θέλουμε και μπορούμε
Αυτοί δεν θέλουν, εμείς θέλουμε και μπορούμε

Αυτοί δεν θέλουν, εμείς θέλουμε και μπορούμε

Χτίζουμε τις δημόσιες βρύσες

Η διασφάλιση του υ χαρακτήρα και η ελεύθερη στο καθαρό πόσιμο νερό είναι σύνθημά και στόχος του αγώνα μας τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Απέναντί μας δυστυχώς έχουμε την ΔΕΥΑΜΒ, μια δημοτική επιχείρηση δηλαδή, της οποίας η διοίκηση κάνει ότι μπορεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, προς την ιδιωτικοποίηση και την στέρηση στην ελεύθερη του νερού.

Στα χωριά προσπαθεί, μάταια ωστόσο λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων, να υποβαθμίσει το νερό των πηγών με χλωρίωση, ενώ στην πόλη αδιαφορεί συνειδητά για τις διαρροές και την κακή κατάσταση του δικτύου, με την ραγδαία στροφή του κόσμου προς την του εμφιαλωμένου νερού στα ταμεία της οποίας αφήνει κάθε χρόνο πάνω από 30 εκ.Ευρώ.

Πριν δύο χρόνια στην εισήγησή μας προς το Δημοτικό συμβούλιο προτείναμε την κατασκευή ενός δικτύου δημόσιων βρυσών με νερό κατευθείαν από τις πηγές του Πηλίου.

Η υλοποίηση της πρότασής μας, καταρχήν κατά μήκος των δύο χειμάρρων, είναι οικονομικά εφικτή και κοινωνικά δίκαιη.

Θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους της πόλης να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο καθαρό νερό και να ξεκόψουν οριστικά από την εξάρτηση και την οικονομική επιβάρυνση της ς εμφιαλωμένου του οποίου άλλωστε η ποιότητα αμφισβητείται παγκόσμια.

Oι δημόσιες βρύσες με νερό από το βουνό, θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα απέναντι στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του νερού αφού ένα μεγάλο μέρος της αγοράς του εμφιαλωμένου θα εκλείψει.

Παράλληλα θα υπάρξει σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος γιατί θα απαλλαγεί ο σκουπιδότοπος του πολεοδομικού συγκροτήματος και των γύρω χωριών από περίπου 120εκτομύρια πλαστικά μπουκάλια.

Η απάντηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής στην πρότασή μας ήταν τουλάχιστον προσβλητική. Δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να γυρίσουμε πίσω στην εποχή της στάμνας και των γαϊδουριών! Ο σημερινός δήμαρχος αρνείται έτσι και αλλιώς κάθε συζήτηση για όλα τα θέματα του νερού με τους πολίτες.

Παρά τα όσα διακηρύττουν για το χαρακτήρα του νερού, δείχνουν στην πράξη ότι ζουν στο δικό τους κόσμο.

Η καθημερινότητά τους δεν έχει να κάνει σε τίποτα με αυτή της τεράστιας πλειοψηφίας των πολιτών του Δήμου που βιώνουν επώδυνα την οικονομική κρίση.

Κάνουν λόγο για επιστροφή υποτίθεται στο παρελθόν της φτώχειας και της μιζέριας, λες και σήμερα βιώνουμε τη χλιδή ενός ελβετικού καντονιού .

Αντίθετα έχουμε γυρίσει ήδη αιώνες πίσω στα σκλαβοπάζαρα του μεσαίωνα με τις ενοικιάσεις εργαζομένων και τους μη έχοντες, άστεγους και άνεργους , όταν δεν αυτοκτονούν, να τρέφονται με τα απόφαγα των υπολοίπων.

Έχουν μετατρέψει τον Δήμο σε ένα απέραντο στούντιο φανταστικής πραγματικότητας και ορμητήριο νεοφιλελεύθερων και αντικοινωνικών πολιτικών.

Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και δυστυχώς παρά τις και τις έντονες θα επαναληφθούν οι περσινές σκηνές, της «σύγχρονης» κατά τα άλλα πόλης, συμπολιτών μας να προμηθεύονται νερό από α πλατειών ή να αγοράζουν εμφιαλωμένο για να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες καθαριότητας.

Στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΜΒ για την τρέχουσα χρονιά δεν προβλέπονται άξια αναφοράς κονδύλια για την επούλωση των διαρροών του δικτύου ή την αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων.

Άρα η έλλειψη και η ποιοτική υποβάθμιση του πόσιμου νερού συνεχίζεται προς μεγάλη ικανοποίηση της αγοράς του εμφιαλωμένου και ταλαιπωρία των πολιτών.

Η ανάγκη της κατασκευής δημόσιων βρυσών με νερό από το βουνό είναι επιτακτική. Εφόσον οι «από πάνω» αρνούνται να ικανοποιήσουν ένα αίτημα που βασίζεται στη λογική και τη δικαιοσύνη οι «από κάτω» θα αναλάβουν δράση.

Παράλληλα με τον αγώνα μας για να μειωθούν οι απώλειες του δικτύου και να αναβαθμιστεί δραστικά η ποιότητα του νερού που τρέχει στις βρύσες των σπιτιών του Βόλου, ξεκινάμε τη διαδικασία διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη χωροθέτηση των δημόσιων βρυσών και την κατασκευή μίας με δικά μας μέσα σε δημόσιο χώρο που θα επιλέξουμε, με την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία πολιτών από την πόλη και τα χωριά.

Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση