Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Υπουργός της Τουρκίας απελάθηκε από την Ολλανδία- Ερντογάν: «Η Χάγη θα πληρώσει το τίμημα»
Υπουργός της Τουρκίας απελάθηκε από την Ολλανδία- Ερντογάν: «Η Χάγη θα πληρώσει το τίμημα»

Υπουργός της Τουρκίας απελάθηκε από την Ολλανδία- Ερντογάν: «Η Χάγη θα πληρώσει το τίμημα»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στην αντιπαράθεση Άγκυρας και Χάγης, με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να κλιμακώνουν συνεχώς την ένταση που έφτασε στο κόκκινο το βράδυ του Σαββάτου με την απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά.

Αφορμή για την ένταση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας υπήρξε η αιφνιδιαστική απόφαση των ολλανδικών αρχών να απαγορεύσουν την προσγείωση του αεροσκάφους του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ολλανδικό έδαφος.

H Τουρκάλα υπουργός έφτασε οδικώς στο Ρότερνταμ από το τίσελντορφ της Γερμανίας χθες βράδυ, όμως δεν της επετράπη η είσοδος στο τουρκικό προξενείο και οδηγήθηκε και πάλι στα γερμανικά σύνορα από την ολλανδική .
Η ολλανδική κυβέρνηση κατήγγειλε την «ανεύθυνη επίσκεψη» της Καγιά.

«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία (…) Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Δεν θα φύγω μέχρι να μου επιτρέψουν να συναντηθώ με τους συμπολίτες μας, ακόμη και για πέντε λεπτά», είχε τονίσει η Τουρκάλα υπουργός.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να απαντήσει με αντίποινα στις προκλήσεις.

«Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά», τόνισε ο Γιλντιρίμ σε ανακοίνωσή του.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να «αποκλιμακώσει» τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η Ολλανδία, έπειτα από δύο μείζονα περιστατικά που σημειώθηκαν χθες.

«Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη συνέχισε, ωστόσο σε υψηλούς τόνους ο Τσαβούσογλου.

«Η Άγκυρα θα παίρνει μέτρα κατά της Χάγης μέχρι να ζητήσει συγγνώμη και περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν την ολλανδική φασιστική ενέργεια», τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης μια συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», αναφερόμενος στην απομάκρυνση της τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως η μεταχείριση της υπουργού και άλλων τούρκων αξιωματουχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε αντίθετα τη επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η δεν έπεσε σ' αυτή την παγίδα», δήλωσε.

Διαδηλώσεις στο Ρότερνταμ και την Κωνσταντινούπολη

Σχεδόν χίλιοι διαδηλωτές κρατώντας τουρκικές σημαίες είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ κοντά στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, προτού διαλυθούν από την , η οποία έκανε χρήση αντλιών νερού.

«Οι άνθρωποι είναι πραγματικά οργισμένοι. Αισθάνονται ότι καταστέλλεται η ελευθερία έκφρασης τους», δήλωσε ο Σάαντ Μάρτι, 50 ετών.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου τροφοδοτούσε εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εδώ και αρκετές ημέρες, με τη Χάγη να αρνείται να δεχθεί μια κυβερνητική επίσκεψη με στόχο «να διεξάγει εκστρατεία για ένα ».

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Χάγης ότι δεν επιτρέπει στο αεροπλάνο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να προσγειωθεί, η Άγκυρα απάντησε αποκλείοντας την πρόσβαση στην ολλανδική πρεσβεία και το προξενείο «για λόγους ασφαλείας».

Στην Κωνσταντινούπολη περίπου χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο προξενείο φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξης στον Ερντογάν.

Μάλιστα οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές πέταξαν αυγά και πορτοκάλια και στην ολλανδική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ, οι διαδηλωτές κατέβασαν την ολλανδική από το προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη σήμερα και για μικρό χρονικό διάστημα την αντικαησαν με μια τουρκική, προκαλώντας τη διαμαρτυρία της ολλανδικής κυβέρνησης.

Πηγές στην τουρκική προεδρία είχαν υποστηρίξει νωρίτερα σήμερα πως τις σημαίες άλλαξαν ολλανδοί προξενικοί αξιωματούχοι και πως δεν υπήρξε έξωθεν επέμβαση.

 

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση