Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Υπογραφή του ISIS «βλέπει» η Αγκυρα
Υπογραφή του ISIS «βλέπει» η Αγκυρα

Υπογραφή του ISIS «βλέπει» η Αγκυρα

Τις εικόνες πό τις κάμερες σφαλείας του αεροδρομίου «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης εξέταζαν χθες οι τουρκικές αντιτρομοκρατικές αρχές, συλλέγοντας επίσης αυτοπτών μαρτύρων, σε μια προσπάθεια να ρίξουν φως στην ταυτότητα των τριών βομβιστών αυτοκτονίας που σκότωσαν 41 ανθρώπους και τραυμάτισαν 239 το βράδυ της Τρίτης, έξω από την αίθουσα διεθνών αναχωρήσεων του αεροδρομίου. Οι υπόνοιες των Αρχών, αλλά και οι εκτιμήσεις ειδικών συγκλίνουν στην κατεύθυνση του Ισλαμικού Κράτους ως εντολέα της ς.

Η εναντίον του αεροδρομίου, που είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο της Ευρώπης, υπήρξε η πλέον αιματηρή σειράς επιθέσεων αυτοκτονίας φέτος στην Τουρκία. Η χώρα έχει καταστεί στόχος της ισλαμικής τρομοκρατίας, καθώς συμμετέχει στο πλευρό των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων της Ουάσιγκτον στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η επίθεση πρέπει να αποτελέσει σημείο-καμπή στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, προσθέτοντας ότι οι εξτρεμιστές δεν «έχουν αρχές και δεν σέβονται καμία θρησκεία».
Βοήθεια από ΗΠΑ
Την επίθεση καταδίκασαν, σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε, μάλιστα, στον Τούρκο ομόλογό του την αποστολή ομάδας ειδικών του στην Κωνσταντινούπολη που θα βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές στη συλλογή στοιχείων.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ των 13 ξένων νεκρών συγκαταλέγονται πέντε υπήκοοι Σαουδικής Αραβίας, και ένας από τις παρακάτω χώρες: Κίνα, Ιορδανία, Τυνησία, Ουζμπεκιστάν, Ιράν και Ουκρανία.
Σε χθεσινή του ανταπόκριση, το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan ανέφερε ότι, αφού η σήμανση της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας ολοκλήρωσε την εξέταση των σορών των τριών βομβιστών, οι ιατροδικαστές της εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για ς υπηκόους.
Σε χθεσινές του , ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε ότι οι τρεις ένοπλοι μετέβησαν στο αεροδρόμιο με ταξί, πυροδοτώντας τα εκρηκτικά που έφεραν μετά την ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς φρουρούς του κτιρίου αναχωρήσεων και αφού απέτυχαν να διεισδύσουν σε αυτόν.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, 109 από τους 239 τραυματίες έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, αν και 41 άνθρωποι συνέχιζαν χθες να νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Παρότι ο τουρκικός εθνικός αερομεταφορέας Turkish Airlines ακύρωσε 340 πτήσεις, η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου είχε αποκατασταθεί πλήρως μέχρι τις 8 χθες το πρωί.
Η επίθεση είχε πολλές ομοιότητες με την επίθεση αυτοκτονίας μελών του Ισλαμικού Κράτους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών τον Μάρτιο, που προκάλεσε τον θάνατο 16 ανθρώπων, αλλά και με εκείνη την ίδια ημέρα στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, με άλλους 16 νεκρούς.
«Στην Κωνσταντινούπολη, οι αξιοποίησαν συνδυασμό μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν σε και Βρυξέλλες. Το σχέδιό τους αποσκοπούσε στη δολοφονία του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ανθρώπων», είπε ο ειδικός τρομοκρατικών θεμάτων Σουλεϊμάν Οζερέν στο πρακτορείο Reuters.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση