Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Υπεύθυνες οι σαουδαραβικές αρχές για τη δολοφονία Κασόγκι δηλώνει η αρραβωνιαστικιά του
Υπεύθυνες οι σαουδαραβικές αρχές για τη δολοφονία Κασόγκι δηλώνει η αρραβωνιαστικιά του

Υπεύθυνες οι σαουδαραβικές αρχές για τη δολοφονία Κασόγκι δηλώνει η αρραβωνιαστικιά του

Η αρραβωνιαστικιά του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ , θεωρεί υπεύθυνες για τον θάνατό του τις σαουδαραβικές αρχές και ζήτησε από το βασίλειο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ώστε όσοι ευθύνονται να προσαχθούν στη .

Η δολοφονία του , που συνεργαζόταν με την εφ Washington Post και ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Όταν ρωτήθηκε ποιος πιστεύει ότι είναι ο υπεύθυνος για τη δολοφονία, η Χατιτσέ Τσενγκίζ είπε στο πρακτορείο Reuters: «Αυτό έγινε μεσα στη διπλωματική αποστολή της Σ. Αραβίας… Σε τέτοιες συνθήκες, οι σαουδαραβικές αρχές είναι υπεύθυνες. Αυτό το επεισόδιο, αυτή η δολοφονία, έγινε στο προξενειο της Σ. Αραβίας. Επομένως, οι σαουδαραβικές αρχές πιθανότατα γνωρίζουν πώς έγινε η δολοφονία. Πρέπει να εξηγήσουν τι συνέβη».

Ο 59χρονος Κασόγκι μπήκε στο , στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου, για να παραλάβει έγγραφα που ήταν απαραίτητα για τον επικείμενο γάμο του με την Τσενγκίζ. Δεν βγήκε ποτέ από το κτίριο και εκείνη, που στεκόταν και τον περίμενε απ' έξω, ήταν ο πρώτος που σήμανε τον συναγερμό.

Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί υπεύθυνο τον πρίγκιπα διάδοχο ή τη βασιλική , απάντησε: «Εγώ και η κυβέρνηση (της Τουρκίας) θα θέλαμα όσοι ευθύνονται, από τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή μέχρι εκείνον που την εκτέλεσε, να οδηγηθούν στη και να τιμωρηθούν με βάση το διεθνές δίκαιο».

Η Τσενγκίζ είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει μαζί της ούτε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, ούτε κανένας άλλος από τη βασιλική και ότι κανείς δεν την συλλυπήθηκε. «Οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής από τη Σαουδική Αραβία δεν αρκούν. Θέλω να ξέρω τις λεπτομέρειες του ποιος ευθύνεται», πρόσθεσε.

Η Τσενγκίζ δήλωσε επίσης απογοητευμένη από την αντίδραση των ΗΠΑ και είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς είπε στους δημοσιογράφους ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει διάφορες κυρώσεις με αφορμή τη δολοφονία του Κασόγκι. «Θα κάνουμε μια ανακοίνωση για την απόφαση που θα λάβουμε», είπε, όταν ρωτήθηκε τι σχεδιάζει να πράξει η Ουάσινγκτον ως απάντηση εναντίον του Ριάντ.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση