Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Ξεκίνησε η ερευνητική γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ
Ξεκίνησε η ερευνητική γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ξεκίνησε η ερευνητική γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ

Χωρίς εμπόδια ξεκίνησε σήμερα η ερευνητική της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής ς, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου.

ωρίτερα, μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση στήριξε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ , ενώ τόνισε πως αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Αναλυτικότερα, οι εργασίες της ερευνητικής ς «Onesiphoros West 1» ξεκίνησαν στο Τεμάχιο 11 της κυπριακής , από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων. Το πλοίο – γεωτρύπανο «West Capella», που θα χρησιμοποιηθεί στις γεωτρητικές εργασίες, βρίσκεται ήδη από τις 1:30 π.μ, στο σημείο της γεώτρησης, όπου, αφού σταθεροποιηθεί, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και δοκιμές του εξοπλισμού του και θα εφοδιαστεί με τα αναγκαία υλικά, όργανα και .

Η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα.

Την ίδια έντονη είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, με την σκληρή απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Στράτου Ευθυμίου να διαδέχεται την επιθετική δήλωση του ομολόγου του περί επίρριψης ευθυνών του ναυαγίου της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ίκο Κοτζιά.

«Η Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα, προβαίνοντας σε που αποδεικνύουν ότι το θράσος της δεν έχει κανένα όριο. Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να βαφτίζει “εποικοδομητικό πνεύμα” την αδιαλλαξία που επέδειξε στο Κραν Μοντανά», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμίου.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση