Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Welt: Μόνο ένα κούρεμα του χρέους θα μπορέσει να σώσει την Ευρωζώνη
Welt: Μόνο ένα κούρεμα του χρέους θα μπορέσει να σώσει την Ευρωζώνη

Welt: Μόνο ένα κούρεμα του χρέους θα μπορέσει να σώσει την Ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαβουλεύεται αυτή την εβδομάδα για μια ενδεχόμενη έξοδο από τη χαλαρή της νομισματική πολιτική. Ωστόσο, ορισμένα δεν μπορούν να αντέξουν καθόλου υψηλότερα επιτόκια. Ως εκ τούτου οι οικονομολόγοι προτείνουν έναν εντελώς νέο δρόμο.

Όταν η ΕΚΤ θα συγκεντρωθεί αυτή την εβδομάδα στην ιστορική της συνεδρίαση, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα μπορέσουν αμερόληπτα να αποφασίσουν για έξοδο από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική τους πολιτική. Η στην Ευρωζώνη μπορεί να μην θεωρεί αναγκαία καμία περαιτέρω νομισματική αφοσίωση, επειδή τα πάει καλά και επίσης ο πληθωρισμός κινείται προς την κατεύθυνση του στόχου του 2%.

Ωστόσο, ορισμένα δεν μπορούν να αντέξουν υψηλότερα επιτόκια λόγω των μεγάλων παλιών τους χρεών. Πράγμα που σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους. Αυτό αποδεικνύει μια του Ινστιτούτου της γερμανικής Οικονομίας (Institut der deutschen Wirtschaft, IW) με έδρα την Κολωνία, το οποίο εξέτασε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους σε χώρες που διέρχονται κρίση, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ο ειδικός του IW Jürgen Matthes ανέλυσε ως προς αυτό σε τρία σενάρια, υπό ποιες προϋποθέσεις τα κράτη θα μπορέσουν στοχευμένα να μειώσουν τις υποχρεώσεις τους, πόσο διάστημα θα χρειαστούν για κάτι τέτοιο και ποια μεταρρυθμιστικά βήματα είναι αναγκαία για το σκοπό αυτό.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Βεβαιώσεις αμπελοκαλλιέργειας για το έτος 2021 #αμπελοκαλλιέργεια - https://t.co/MItHy3qxQP -

  • Η εκκλησία της Δημητριάδος τίμησε τον Άγιο Δημήτριο #ΆγιοςΔημήτριος - https://t.co/xfsmgRqt1H -

  • Βλάβη στο νέο #ρολόι του σιλό Βόλου #ρολόι - https://t.co/Y94faEAKiV -

"Αλιεύοντας" την είδηση