Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Βρέθηκε το ιστορικό πλοίο «Εντέβορ» του Τζέιμς Κουκ
Βρέθηκε το ιστορικό πλοίο «Εντέβορ» του Τζέιμς Κουκ

Βρέθηκε το ιστορικό πλοίο «Εντέβορ» του Τζέιμς Κουκ

 Αιώνες μετά τα ταξίδια του εξερευνητή πλοιάρχου , το πλοίο του, το «Εντέβορ», η τύχη του οποίου αγνοείτο, ενδέχεται να βρέθηκε στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, ανατολικά της αμερικανικής πολιτείας Ρόουντ Αϊλαντ.

Σύμφωνα με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Ρόουντ Αϊλαντ (RIMAP), το πλοίο του Κουκ βυθίσθηκε στο λιμάνι του Νιούπορτ του Ρόουντ Αϊλαντ από το ίδιο το πλήρωμά του το 1778, κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής ς, ώστε να μην πέσει στα χέρια των επαναστατών. Στολίσκος 13 αγγλικών πλοίων βυθίστηκε στο λιμάνι του Νιούπορτ κατόπιν εντολής του Αγγλου ναυάρχου.

Ο πλοίαρχος ταξίδεψε με το «Εντέβορ», πραγματοποιώντας τον διάπλου του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, του νοτιότερου άκρου της αφρικανικής ηπείρου, προτού ταξιδέψει και «ανακαλύψει» την Ταϊτή, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, το 1769.

Η RIMAP ανέφερε ότι χαρτογράφησε εννέα υποθαλάσσιες αρχαιολογικές ζώνες, στις οποίες εντοπίζονται τα ναυάγια. Ιστορικά αρχεία δείχνουν, στο μεταξύ, ότι σε μια ομάδα πέντε πλοίων ανήκε και το «Λόρδος Σάντουιτς», όπως είχε μετονομασθεί το 1777 το «Εντέβορ». «Αυτό σημαίνει ότι η RIMAP έχει 80% με % πιθανότητες να εντοπίσει το “Λόρδος Σάντουιτς – Εντέβορ” στον πυθμένα έξω από το λιμάνι του Νιούπορτ», ανέφερε η Εφορεία Αρχαιοτήτων της αμερικανικής πολιτείας σε ανακοίνωσή της.

«Κάθε ένα από τα 13 σκάφη που εντοπίσθηκαν στο Νιούπορτ και βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής ς έχει ξεχωριστή ιστορική σημασία. Ο εντοπισμός του “Εντέβορ”, όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Αυστραλία. Αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε την αυστραλιανή κυβέρνηση να συνεισφέρει στη της επιχείρησης καταγραφής των ναυαγίων», αναφέρει η RIMAP.

Παρότι ο πλοίαρχος Κουκ δεν ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που έφθασε στις της Αυστραλίας, το πλήρωμά του, αποτελούμενο από βοτανολόγους και επιστήμονες του 18ου αιώνα, μελέτησε εκτενώς την ανατολική ακτή της αυστραλιανής ηπείρου.

Ο Κουκ εξερεύνησε επίσης την Τόνγκα, τη Νήσο του Πάσχα, τη Νήσο Νόρφολκ, τη Νέα Καληδονία και το Βανουάτου, κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του. Ο πλοίαρχος Κουκ σκοτώθηκε, όμως, από ιθαγενείς το 1779, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στις Νήσους Σάντουιτς, γνωστές σήμερα ως . Το πλοίο του, το «Εντέβορ», πωλήθηκε στην κυβέρνηση του υ και χρησιμοποιήθηκε ως μεταγωγό σκάφος για στρατιώτες με προορισμό τις αμερικανικές αποικίες.

Η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων του Ρόουντ Αϊλαντ συνέπεσε με την επέτειο των 240 ετών από την ανακήρυξη της τοπικής ς για ανυπακοή από τον αγγλικό θρόνο.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση