Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Βρέθηκε το ιστορικό πλοίο «Εντέβορ» του Τζέιμς Κουκ
Βρέθηκε το ιστορικό πλοίο «Εντέβορ» του Τζέιμς Κουκ

Βρέθηκε το ιστορικό πλοίο «Εντέβορ» του Τζέιμς Κουκ

 Αιώνες μετά τα ταξίδια του εξερευνητή πλοιάρχου Τζέιμς Κουκ, το πλοίο του, το «Εντέβορ», η τύχη του οποίου αγνοείτο, ενδέχεται να βρέθηκε στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού, ανατολικά της αμερικανικής πολιτείας Ρόουντ Αϊλαντ.

Σύμφωνα με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Ρόουντ Αϊλαντ (RIMAP), το πλοίο του Κουκ βυθίσθηκε στο λιμάνι του Νιούπορτ του Ρόουντ Αϊλαντ από το ίδιο το πλήρωμά του το 1778, κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, ώστε να μην πέσει στα χέρια των επαναστατών. Στολίσκος 13 αγγλικών πλοίων βυθίστηκε στο λιμάνι του Νιούπορτ κατόπιν εντολής του Αγγλου ναυάρχου.

Ο Τζέιμς Κουκ ταξίδεψε με το «Εντέβορ», πραγματοποιώντας τον διάπλου του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, του νοτιότερου άκρου της αφρικανικής ηπείρου, προτού ταξιδέψει και «ανακαλύψει» την Ταϊτή, τη και την , το 1769.

Η RIMAP ανέφερε ότι χαρτογράφησε εννέα υποθαλάσσιες αρχαιολογικές ζώνες, στις οποίες εντοπίζονται τα . Ιστορικά αρχεία δείχνουν, στο μεταξύ, ότι σε μια ομάδα πέντε πλοίων ανήκε και το «Λόρδος Σάντουιτς», όπως είχε μετονομασθεί το 1777 το «Εντέβορ». «Αυτό σημαίνει ότι η RIMAP έχει 80% με % πιθανότητες να εντοπίσει το “Λόρδος Σάντουιτς – Εντέβορ” στον πυθμένα έξω από το λιμάνι του Νιούπορτ», ανέφερε η Εφορεία Αρχαιοτήτων της αμερικανικής πολιτείας σε ανακοίνωσή της.

«Κάθε ένα από τα 13 που εντοπίσθηκαν στο Νιούπορτ και βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης έχει ξεχωριστή ιστορική σημασία. Ο εντοπισμός του “Εντέβορ”, όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία και για την . Αυτός είναι και ο λόγος που οδήγησε την αυστραλιανή κυβέρνηση να συνεισφέρει στη της επιχείρησης καταγραφής των ναυαγίων», αναφέρει η RIMAP.

Παρότι ο Κουκ δεν ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που έφθασε στις ακτές της Αυστραλίας, το πλήρωμά του, αποτελούμενο από βοτανολόγους και επιστήμονες του 18ου αιώνα, μελέτησε εκτενώς την ανατολική ακτή της αυστραλιανής ηπείρου.

Ο Κουκ εξερεύνησε επίσης την Τόνγκα, τη Νήσο του Πάσχα, τη Νήσο Νόρφολκ, τη Νέα Καληδονία και το Βανουάτου, κατά τη διάρκεια του δεύτερου ταξιδιού του. Ο πλοίαρχος Κουκ σκοτώθηκε, όμως, από ιθαγενείς το 1779, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στις Νήσους Σάντουιτς, γνωστές σήμερα ως Χαβάη. Το πλοίο του, το «Εντέβορ», πωλήθηκε στην κυβέρνηση του Λονδίνου και χρησιμοποιήθηκε ως μεταγωγό σκάφος για στρατιώτες με προορισμό τις αμερικανικές αποικίες.

Η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων του Ρόουντ Αϊλαντ συνέπεσε με την επέτειο των 240 ετών από την ανακήρυξη της τοπικής Βουλής για ανυπακοή από τον αγγλικό θρόνο.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εκδήλωση στις Μηλιές για την επαναστατική δράση του Άνθμιμου Γαζή #ΆνθμιμοςΓαζής - https://t.co/ReJL2qvgvM -

  • Οδηγούσε χωρίς #δίπλωμα   #δίπλωμα - https://t.co/7UhwKUJy6z -

  • Η ποδηλασία της Νίκης Βόλου έτρεξε για τη “Φλόγα” #ποδηλασίαΝίκηςΒόλου - https://t.co/FE3NdPFOqP -

"Αλιεύοντας" την είδηση