Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Βρέθηκε το αρχαιότερο κρασί ηλικίας 8.000 ετών
Βρέθηκε το αρχαιότερο κρασί ηλικίας 8.000 ετών

Βρέθηκε το αρχαιότερο κρασί ηλικίας 8.000 ετών

Σε δύο νεολιθικούς οικισμούς περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τυφλίδας, πρωτεύουσας της Γεωργίας, ανακαλύφθηκαν μεγάλα πήλινα δοχεία που στο εσωτερικό τους υπήρχαν τα αρχαιότερα μέχρι σήμερα ίχνη κρασιού, ηλικίας περίπου 8.000 ετών.

Η ανακάλυψη έγινε από Καναδούς, Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Γεωργιανούς επιστήμονες και υς. Πλέον, επιβεβαιώνεται ότι η παραγωγή κρασιού άρχισε κάπου στο νότιο Καύκασο, στα ανατολικής ς και δυτικής Ασίας.

Τα χημικά ίχνη του κρασιού (ταρταρικό οξύ και άλλα οργανικά οξέα) ανακαλύφθηκαν σε οκτώ δοχεία, από το οποίο το αρχαιότερο χρονολογείται από το 5980 π.Χ. περίπου. Παρόμοια πιθάρια χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στη Γεωργία για τη ζύμωση του κρασιού (στη χώρα καλλιεργούνται πάνω από 500 ποικιλίες κρασιών). Σε κάθε ένα από τα δύο νεολιθικά γεωργιανά χωριά εκτιμάται ότι ζούσαν περίπου 60 άτομα, που ήσαν γεωργοί και .

Κάθε δοχείο έχει ύψος περίπου 80 εκαών και διάμετρο 40 εκαών. Κάποια από τα αγγεία, που έχουν γκριζωπή απόχρωση, φέρουν εικόνες αμπελιών και έναν άνδρα που χορεύει (μάλλον …). Μέχρι σήμερα οι αρχαιότερες ενδείξεις οινοποιίας είχαν βρεθεί σε κεραμικά ηλικίας περίπου 7.000 έως 7.500 ετών από τα όρη του Ζάγρου στο βορειοδυτικό (5400 έως 5000 π.Χ.). Στην έχουν ανακαλυφθεί ίχνη κρασιού όχι από , αλλά από ρύζι, μέλι και φρούτα, ηλικίας περίπου 7.000 ετών.

Πηγή: kathimerini
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση