Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Βρετανός πιλότος απέτρεψε αεροπορική τραγωδία
Βρετανός πιλότος απέτρεψε αεροπορική τραγωδία

Βρετανός πιλότος απέτρεψε αεροπορική τραγωδία

Μια σίγουρη τραγωδία απέτρεψε βετεράνος της British Airways, ο οποίος αναγκάστηκε να διακόψει τη διαδικασία απογείωσης από το αεροδρόμιο ΜακΚάραν του , όταν μία από τις μηχανές του αεροσκάφους τυλίχθηκε στις φλόγες. Ο 63χρονος Βρετανός Κρις Χένκι χειροκροτήθηκε από τους της πτήσης 2276, με προορισμό τoν διεθνή αερολιμένα του Γκάτγουικ στο Λονδίνο, οι οποίοι εκκένωσαν άμεσα και με ασφάλεια το φλεγόμενο Μπόινγκ 777.

Η πυρκαγιά φέρεται να εκδηλώθηκε στην αριστερή πλευρά του αεροσκάφους και ενώ το αεροπλάνο είχε διανύσει ήδη ένα μεγάλο τμήμα του αεροδιαδρόμου. Τα μέλη του πληρώματος ανέφεραν στον πύργο ελέγχου την ύπαρξη προβλήματος λίγο μετά την έναρξη των διαδικασιών απογείωσης. Δεκαπέντε δευτερόλεπτα αργότερα, ο Χένκι έστειλε σήμα κινδύνου και ζήτησε υποστήριξη από τις υπηρεσίες πυρόσβεσης. Η εκκένωση του Μπόινγκ ξεκίνησε στιγμές αργότερα. Οι είχαν κατορθώσει να σταματήσουν, παρά τη μεγάλη ταχύτητα του αεροσκάφους, πριν τελειώσει ο αεροδιάδρομος. Οι 157 και τα 13 μέλη του πληρώματος επέστρεψαν στο αεροδρόμιο, καθώς οι περίπου 50 προσπαθούσαν να δαμάσουν την πυρκαγιά. Ο διεθνής αερολιμένας ΜακΚάραν, το ένατο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στις σε αριθμό επιβατών ανά έτος, σχολίασε ότι η πρώτη ειδοποίηση για την εμφάνιση προβλήματος ελήφθη στις 16:13 τοπική ώρα. Η πυρκαγιά είχε σβήσει έως τις 16:18.

Ο Χένκι, ο οποίος αποφοίτησε από το κλειστό σήμερα κολέγιο εναέριας εκπαίδευσης της British Airways για πιλότους, αντιμετώπισε την κρίσιμη κατάσταση με μεγάλο επαγγελματισμό, όπως σχολίασαν ειδικοί σε θέματα αεροπορίας. Εκπρόσωπος του αερομεταφορέα επιβεβαίωσε ότι ο είχε 42 χρόνια εμπειρία, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για αυτόν. Οι δύο ανώτεροι αξιωματούχοι του πληρώματος είχαν εμπειρία 18 και 10 ετών αντίστοιχα. «Η ασφάλεια των πελατών και των πληρωμάτων μας είναι πάντα στις προτεραιότητές μας και όλες μας οι πτήσεις συνεχίζονται ομαλά», έγραφε η σχετική ανακοίνωση της British Airways. Το Αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Μεταφορών έχει ξεκινήσει για το συμβάν. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τζέικομπ Στάινμπεργκ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, ο οποίος βρισκόταν στο αερο, «το χρώμα από το πρόσωπο του Χένκι είχε χαθεί» όταν ανακοίνωσε στους επιβάτες ότι η μηχανή είχε υποστεί καταστροφική βλάβη. «Ολοι χειροκρότησαν όταν ο πιλότος εμφανίσθηκε να μιλήσει στους επιβάτες», είπε ο Στάινμπεργκ. «Ανέφερε ότι πετούσε για χρόνια και ότι ποτέ δεν είχε δει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση