Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Βρετανία: Σύστημα πόντων για μετανάστες
Βρετανία: Σύστημα πόντων για μετανάστες

Βρετανία: Σύστημα πόντων για μετανάστες

Προτεραιότητα σε ειδικευμένους εργαζομένους από κάθε χώρα του κόσμου δίνει το νέο μεταναστευτικό νομο της Βρετανίας, επιβάλλοντας σύστημα πόντων και δίνοντας τέλος στην εξάρτηση των βρετανικών επιχειρήσεων από φθηνά ευρωπαϊκά εργατικά χέρια. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις της μαζικής μετανάστευσης από την Ε.Ε. προς τη Βρετανία ήταν ένα από τα σημαντικότερα αίτια της ψήφου υπέρ της αποχώρησης από την Ενωση το 2016.

Το νέο σύστημα, που θα ισχύσει από την του 2021, θα στηρίζεται σε πόντους για συγκεκριμένες δεξιότητες, ειδικεύσεις, μισθούς ή , με τη βίζα να χορηγείται μόνο σε όσους συγκεντρώνουν επαρκείς πόντους. Το νέο σύστημα θα αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο πολίτες της Ε.Ε. και υπηκόους άλλων κρατών. Η επιβολή του θα σηματοδοτήσει κρίσιμη αλλαγή για τις βρετανικές επιχειρήσεις, που έχουν ευνοηθεί από τη διεύρυνση της Ενωσης προς τα κράτη της Ανατολικής ς, εξασφαλίζοντας φθηνό εποχικό εργατικό δυναμικό. «Διατηρούμε πολλές οδούς ανοικτές στο σύστημα μετανάστευσης με πόντους για όσους επιθυμούν να μεταβούν στη χώρα μας και διαθέτουν την αναγκαία ειδίκευση για να στηρίξουν τη Βρετανία και την οικονομία της», είπε χθες η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ.

Πολλές επιχειρήσεις εξαρτώνται, πάντως, από τους μετανάστες, με τους εργοδότες να προειδοποιούν για μελλοντικές ελλείψεις εργαζομένων στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της ς ηλικιωμένων και ασθενών, και της εστίασης. Ο τομέας φρούτων και λαχανικών, για παράδειγμα, εξαρτάται άμεσα από 80.000 εποχικούς μετανάστες από την Ε.Ε. Σύμφωνα με το κυβερνητικό , όμως, μόλις 10.000 θέσεις εργασίας θα καλύπτονται από μετανάστες. Στο μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών αποδέχθηκε πρόταση της ανεξάρτητης Συμβουλευτικής Επιτροπής Μετανάστευσης, για μείωση του κατώτατου ετήσιου μισθού για ειδικευμένους μετανάστες, από 30.000 σε 25.600 στερλίνες.

Οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι, που θα αιτούνται άδειας εργασίας μετά το 2021, θα πρέπει να μιλούν αγγλικά και να έχουν εξασφαλίσει πρόσκληση από τον μελλοντικό εργοδότη τους. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση της οικονομίας μας από τα φθηνά ευρωπαϊκά εργατικά χέρια και να εστιάσουμε στην τεχνολογία και στην αυτοματοποίηση. Οι εργοδότες θα πρέπει να προσαρμοσθούν στη νέα αυτή πραγματικότητα», αναφέρει κυβερνητικό έγγραφο για την απασχόληση μετά το Brexit.

Η μετανάστευση από την Ε.Ε. έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα του 2016. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις των Συντηρητικών είχαν δεσμευθεί να μειώσουν τον αριθμό μεταναστών σε .000 τον χρόνο, ενώ η Βρετανία υποδέχεται ετησίως 200.000 μετανάστες. Οι νέοι κανόνες, πάντως, απαλλάσσουν τους πολίτες της Ε.Ε. από την υποχρέωση βίζας για να επισκεφθούν τη Βρετανία για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών.

Το νέο σύστημα μετανάστευσης στη Βρετανία: Γνώση της γλώσσας, έτοιμη δουλειά και μπόνους δεξιοτήτων

Η βρετανική κυβέρνηση αποκαλύπτει σήμερα το νέο σύστημα μετανάστευσης με μοριοδότηση που θα ισχύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit και ευνοεί τους «λαμπρούς» εγκεφάλους σε βάρος των «εργαζομένων με χαμηλό επίπεδο ειδίκευσης».

Για να εξασφαλίσει κανείς μια βίζα εργασίας θα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες δεξιότητες, να μιλάει αγγλικά και να έχει ήδη μια πρόταση απασχόλησης με κατώτερο ετήσιο μισθό 25.600 στερλινών (30.820 ευρώ).

Το επίπεδο του διπλώματος που απαιτείται υποβαθμίσθηκε από ένα δίπλωμα τριετούς πανεπιστημιακής φοίτησης στο απολυτήριο Λυκείου ώστε να επιτραπεί «μεγαλύτερη ευελιξία».

«Θα ανταποκριθούμε στις προτεραιότητες των πολιτών εισάγοντας ένα νέο σύστημα μοριοδότησης που θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των μεταναστών», σημειώνει σε που εξέδωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ, χαιρετίζοντας μια «ιστορική στιγμή», η οποία «βάζει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση».

Οι απαιτήσεις αυτές του νέου συστήματος προκάλεσαν ανησυχίες στους κόλπους ορισμένων βρετανικών δημόσιων υπηρεσιών, όπως αυτές της υγείας (Εθνικό Σύστημα Υγείας, NHS), οι οποίες λειτουργούν χάρη σε ξένους εργαζόμενους, ενίοτε χαμηλά αμειβόμενους.

Το σύστημα αυτό δίνει μόρια ανάλογα με τις ικανότητες, τα προσόντα και τα επίπεδα των μισθών και αντιμετωπίζει «με τον ίδιο τρόπο» τους Ευρωπαίους και τους μη Ευρωπαίους πολίτες.

Αυτό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2021, όταν ολοκληρωθεί η περίοδος μετάβασης, η οποία άρχισε μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου.

«Βίζες θα χορηγούνται πλέον μόνον σε αυτούς που θα έχουν εξασφαλίσει αρκετά μόρια», διευκρινίζεται στην του υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να «δοθεί προτεραιότητα στα καλύτερα ταλέντα», όπως οι «επιστήμονες, μηχανικοί και πανεπιστημιακοί».

Το υπουργείο κρίνει ότι με αυτό το σύστημα υπακούει στο «σαφές μήνυμα» που έστειλε ο βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit και στις του Δεκεμβρίου. Ο έλεγχος της μετανάστευσης ήταν ένα από τα βασικά θέματα των προεκλογικών εκστρατειών που είχαν γίνει και στις δύο εκλογικές διαδικασίες.

Το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει ότι το 70% του σημερινού ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού, χαμηλής ειδίκευσης, δεν ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις και αυτό θα «συμβάλει στην μείωση του αριθμού (των μεταναστών) στο μέλλον».

Η πρόταση της κυβέρνησης απαιτεί κάθε ξένος εργαζόμενος να συγκεντρώνει 70 μόρια για να μπορεί να είναι υποψήφιος, όπως και να προσθέσει έναν αριθμό μορίων για κάθε ειδίκευση ή ικανότητα.

Το σύστημα αυτό δίδει ως 20 μόρια στους υποψηφίους για μετανάστευση που θα αμείβονται με τουλάχιστον 25.600 στερλίνες (30.820 ευρώ) και κανένα μόριο σε αυτούς που θα λαμβάνουν την κατώτερη απαιτούμενη αμοιβή των 20.480 στερλινών.

Επιπλέον 20 μόρια θα μπορούν να πάρουν αυτοί που επιδεικνύουν «κατάλληλες ικανότητες» και επιπλέον 20 μόρια αυτοί που μιλούν αγγλικά σε ένα «απαιτούμενο επίπεδο».

Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν τους περίπου 3,2 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ που ζήτησαν άδεια να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την πραγματοποίηση του Brexit.

Τώρα όσον αφορά τις φοιτητικές βίζες, αυτές θα στηρίζονται επίσης σε ένα σύστημα μοριοδότησης και θα είναι ανοιχτές «για τα ταλέντα από όλον τον κόσμο», υπό τον όρο ότι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν πρόταση από ένα βρετανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, ότι θα μιλούν αγγλικά και ότι θα μπορούν να συντηρούν τον εαυτό τους.

Οι πολίτες της ΕΕ και άλλων χωρών που έχουν συμφωνίες με τη Βρετανία δεν θα χρειάζονται βίζα για την διαμονή τους στη χώρα για μια περίοδο έως και έξι μηνών.

Το Εργατικό Κόμμα, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι ορισμένοι εργασιακοί τομείς εξαρτώνται από το ξένο εργατικό δυναμικό, γεγονός που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να κάνει έναν αριθμό εξαιρέσεων.

«Είναι ένα σύστημα που επιβάλλει ένα κατώτατο όριο μισθού, το οποίο θα χρειαστεί έναν αριθμό εξαιρέσεων (…) και το οποίο θα το κάνει ανούσιο», σημείωσε η εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος Ντάιαν Άμποτ.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση