Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Βρετανία: Επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ ενόψει Brexit χωρίς συμφωνία
Βρετανία: Επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ ενόψει Brexit χωρίς συμφωνία

Βρετανία: Επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ ενόψει Brexit χωρίς συμφωνία

Η εντείνει την προετοιμασία της για την αποχώρησή της χωρίς από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δαπανήσει επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια λίρες για να εξασφαλίσει ότι θα είναι έτοιμη για το διαζύγιο στα τέλη Οκτωβρίου, γνωστοποίησε η του Μπόρις Τζόνσον.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον, που ανέλαβε την την περασμένη εβδομάδα, έχει διαμηνύσει ότι θα αποχωρήσει από την χωρίς σε τρεις μήνες εάν οι Βρυξέλλες δεν συμφωνήσουν να υπάρξει επανα της συμφωνίας που κλείστηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση υπό την Τερέζα Μέι τον περασμένο οέμβριο – πράγμα που οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν.

Το Λονδίνο επιμένει να διαγραφεί από τη συμφωνία το λεγόμενο backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας για να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας. Οι Βρυξέλλες αρνούνται.

Στην πρώτη του σημαντική ανακοίνωση για την πολιτική που θα ακολουθήσει, ο νέος υπουργός Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιντ διπλασίασε το που διατίθεται για την προετοιμασία ενόψει του λεγόμενου no deal Brexit φέτος. Το θα αξιοποιηθεί για μια διαφημιστική και ενημερωτική εκστρατεία, για τη συνδρομή στους Βρετανούς που ζουν στο εξωτερικό, για την εξασφάλιση των προμηθειών φαρμάκων και για τη βελτίωση των υποδομών στα λιμάνια.

«Εντός 92 ημερών ώσπου το ΗΒ να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ζωτικής σημασίας να εντείνουμε τον σχεδιασμό μας ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο Τζάβιντ.

«Θέλουμε να κλείσουμε μια καλή συμφωνία που θα καταργεί το αντιδημοκρατικό backstop. Αλλά αν δεν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια καλή συμφωνία, θα χρειαστεί να φύγουμε χωρίς συμφωνία», πρόσθεσε.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό σοκ στην παγκόσμια οικονομία, να βυθίσει τη βρετανική οικονομία σε ύφεση, να αναστατώσει τις χρηματαγορές και να πλήξει τη θέση του Λονδίνου ως του κυριότερου διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου, προειδοποιούν αναλυτές και επενδυτές.

Με το επιπλέον ποσό, η βρετανική κυβέρνηση έχει πλέον κατανείμει 6,3 δισεκατομμύρια λίρες σε δαπάνες για την προετοιμασία της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων 4,2 δισ. λιρών το τρέχον οικονομικό έτος.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση