Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Βρετανία: Ανταλλάγματα ζητά για να στηρίξει τη Μέι το DUP
Βρετανία: Ανταλλάγματα ζητά για να στηρίξει τη Μέι το DUP

Βρετανία: Ανταλλάγματα ζητά για να στηρίξει τη Μέι το DUP

Το Δημοκρτικό Ενωτικό Κόμμ (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας επιδιώκει μεγαλύτερη για την περιοχή και παραχωρήσεις για τους βρετανούς πρώην στρατιώτες σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του στη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, δήλωσε σήμερα πηγή που πρόσκειται στο κόμμα την οποία επικαλείται το πρακτορείο .

Οι Συντηρητικοί της Μέι απέτυχαν να εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία στις που διεξήχθησαν προχθές Πέμπτη και χρειάζονται τις δέκα έδρες του DUP ώστε να είναι σίγουροι ότι μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Βουλευτής που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών βρίσκεται σήμερα στο Μπέλφαστ για συνομιλίες με το DUP, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου της Μέι.

Το DUP αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες δημόσια για το τι παραχωρήσεις θα επιδιώξει και δεν αποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η πηγή είπε πως το DUP είναι πιθανό να επιδιώξει να έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Βrexit, αλλά μάλλον θα αποφύγει κοινωνικά θέματα όπως η άμβλωση και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, όπου διαφωνεί με τις θέσεις του Συντηρητικού Κόμματος.

Είναι επίσης πιθανό να επιδιώξει να συμπεριληφθεί η Βόρεια Ιρλανδία στο «Στρατιωτικό Συμβόλαιο» που διασφαλίζει ότι οι βετεράνοι των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν ιατρική θεραπεία κατά προτεραιότητα στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση των ιρλανδών εθνικιστών του Σιν Φέιν με τους οποίους μοιράζεται την εξουσία στο Μπέλφαστ βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 που έθεσε τέρμα σε τρεις δεκαετίες βίας ανάμεσα σε εθνικιστές και φιλοβρετανούς πιστούς στο Στέμμα.

Μπορεί επίσης να ζητήσει να υιοθετηθούν μέτρα για την προστασία των βρετανών στρατιωτών οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα που συνδέονται με τη σύγκρουση, κατά την οποία 3.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Παραχωρήσεις σε τέτοια θέματα θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τις προσπάθειες του DUP να εξασφαλίσει μια συμφωνία με το Σιν Φέιν για την αποκατάσταση της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, που κατέρρευσε τον Ιανουάριο.

Μια αποτυχία των συνομιλιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή στην απευθείας διακυβέρνηση από το Λονδίνο για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια και να πυροδοτήσει εντάσεις που έχουν οδηγήσει τα πρόσφατα χρόνια σε βία στους δρόμους και επιθέσεις από διαφωνούντες εθνικιστές.

Το Σιν Φέιν υποστηρίζει πως οι εθνικιστές πρώην αντάρτες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση με τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και κατηγόρησε το DUP ότι επιχειρεί να δώσει ασυλία σε βρετανούς πρώην στρατιώτες που κατηγορούνται για βασανιστήρια.

Τα αιτήματα του DUP αναμένεται να είναι παρόμοια με εκείνα που περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο τον οποίο δημοσιοποίησε πριν από τις του 2015, όπου οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν τελικά την απόλυτη πλειοψηφία και δεν χρειάστηκαν την υποστήριξη του DUP.

Ο κατάλογος εκείνος περιελάμβανε ένα αίτημα για τη του φόρου των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ιρλανδία ως μέσο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Καλούσε επίσης για «συνταγματική σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία», προφανώς μια αναφορά στις προσπάθειες ιρλανδών εθνικιστών να επιδιώξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Παραιτήθηκαν δύο κορυφαίοι σύμβουλοι της Μέι

Οι δύο κορυφαίοι σύμβουλοι της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι παραιτήθηκαν, μετά την αποτυχία των Συντηρητικών να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης.

Ο Νικ Τίμοθι, ο ένας από τους προσωπάρχες της Μέι, ανέφερε στον ιστότοπο ConservativeHome ότι υπέβαλε την παραίτησή του την Παρασκευή. Το BBC μετέδωσε ότι το παράδειγμά του ακολούθησε και η Φιόνα Χιλ και ένας εκπρόσωπος του κόμματος επιβεβαίωσε την παραίτησή της.

“Η αιτία για αυτό το απογοητευτικό αποτέλεσμα δεν ήταν η έλλειψη υποστήριξης προς την Τερέζα Μέι και τους Συντηρητικούς αλλά μια αναπάντεχη άνοδος των Εργατικών, ανέφερε ο Τίμοθι. “Αναλαμβάνω την ευθύνη για το δικό μου ρόλο σε αυτήν την προεκ εκστρατεία, που ήταν η επίβλεψη του πολιτικού προγράμματός μας. Μετανιώνω ιδιαίτερα για την απόφαση να μην περιληφθεί ένα ανώτατο και ένα κατώτατο όριο στην πρότασή μας που αφορούσε το πώς θα αντιμετωπίσουμε το αυξημένο κόστος της κοινωνικής φροντίδας”, πρόσθεσε.

Ο Τίμοθι και η Χιλ ήταν υπεύθυνοι για την προεκ εκστρατεία των Συντηρητικών που χαρακτηρίστηκε “καταστροφική” από πολλούς βουλευτές του κόμματος. Πολλά βρετανικά μμε ανέφεραν ότι κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών απαίτησαν από τη Μέι να τους απομακρύνει για να αποφύγει μια ανοιχτή “ανταρσία”.

Η Φιόνα Χιλ και ο Νικ Τίμοθι ήταν σύμβουλοι της Μέι από την εποχή που εκείνη ήταν υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον, μεταξύ 2010-16.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση