Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Βοσνία: Οι εθνοτικές πληγές είναι ακόμα ανοιχτές
Βοσνία: Οι εθνοτικές πληγές είναι ακόμα ανοιχτές

Βοσνία: Οι εθνοτικές πληγές είναι ακόμα ανοιχτές

Οι παλιές πληγές, που χρονολογούνταν στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-95), ξαναήρθαν προχθές στην επιφάνεια, με αφορμή την επίσκεψη του Σέρβου πρωθυπουργού στις μνήμης για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Δύο δεκαετίες μετά το τέλος της αιματηρής σύγκρουσης, που στοίχισε τη ζωή σε .000 ανθρώπους, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δέχθηκε οργισμένη επίθεση από πλήθος Βοσνίων που είχαν συγκεντρωθεί στη μαρτυρική πόλη για το μνημόσυνο των 8.000 μουσουλμάνων, οι οποίοι έπεσαν θύματα των Σέρβων τον Ιούλιο του 1995.

Ο Σέρβος πρόεδρος κατήγγειλε το , το οποίο επιβεβαίωσε πως οι εθνοτικές πληγές παραμένουν ανοιχτές. «Ουδείς μπορεί να μείνει αδιάφορος σε αυτήν την αγριότητα, που θυμίζει εκείνες του 1992», είπε ο Τόμισλαβ ίκολιτς και πρόσθεσε ότι ο Βούτσιτς δέχθηκε επίθεση, επειδή έτεινε χείρα συμφιλίωσης. ωρίτερα, ο πρωθυπουργός εξήγησε σε δημοσιογράφους στο Βελιγράδι ότι δεν τραυματίστηκε από την πέτρα που δέχθηκε στο πρόσωπο και ότι μόνο τα γυαλιά του έσπασαν κατά την επίθεση. Ο Βούτσιτς είχε μόλις εναποθέσει ένα λουλούδι στο μνημείο των χιλιάδων θυμάτων, όταν ένα πλήθος άρχισε να φωνάζει «Ο Θεός είναι μεγάλος» και να πετάει πέτρες, με ο Σέρβος πρωθυπουργός να φυγαδευτεί από τους σωματοφύλακές του. Η εφ «Βεσέρνι Νοβόστι» έγραψε χθες ότι «η πέτρα που χτύπησε τον Βούτσιτς στη Σρεμπρένιτσα απλώς έπληξε περαιτέρω τις ήδη εύθραυστες σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Βοσνίας».

Ο βοσνιακός καταδίκασε το , επισημαίνοντας ότι επισκίασε τις μνήμης για τη χειρότερη μεταπολεμική σφαγή στην Ευρώπη.

«Προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά σε αυτούς που την άξιζαν λιγότερο, τους μουσουλμάνους-θύματα μιας γενοκτονίας», σχολίασε η Νντέβνι Αβάζ. Ο μέγας μουφτής της Βοσνίας, Χουσεΐν Καβάζοβιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι, παρά την επίθεση, ο Σέρβος πρωθυπουργός θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη συμφιλίωση μεταξύ μουσουλμάνων και Σέρβων, γυρνώντας μια νέα σελίδα μεταξύ των δύο λαών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση