Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Βόρεια Μακεδονία: Προς β’ γύρο οι προεδρικές εκλογές, «νικήτρια» η αποχή
Βόρεια Μακεδονία: Προς β’ γύρο οι προεδρικές εκλογές, «νικήτρια» η αποχή

Βόρεια Μακεδονία: Προς β’ γύρο οι προεδρικές εκλογές, «νικήτρια» η αποχή

Έκλεισν οι των προεδρικών εκλογών στη Βόρει Μακεδονία, με την αποχή να κυμαίνεται, όπως και στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου για τη των Πρεσπών, σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA, η συμμετοχή, λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας βρισκόταν στο 39,71%, που αποτελεί και το χαμηλότερο ποσοστό όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί

H καταμέτρηση βρίσκεται στο 53,76%, δείχνοντας προβάδισμα του προτεινόμενου από τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Στέβο Πεντάροσκι με 42,71%, έναντι 41,08% της υποστηριζόμενης από το αντιπολιτευόμενο VMRO DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Στο 12,05% κινείται ο τρίτος υποψήφιος Μπλέριμ Λέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλούς» και «BESA»).

Ολα δείχνουν πως η αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, στις 5 Μαΐου, μιας και για να αναδειχθεί νικητής απόψε, θα πρέπει να λάβει πάνω από 50%.

Κρίσιμο το δείγμα για το ποσοστό συμμετοχής

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παράγοντας της συμμετοχής είναι καθοριστικός, μιας και, σύμφωνα με το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, σε περίπτωση που αυτή κυμανθεί κάτω από το 40% στον β' γύρο, τότε οι εκλογές κρίνονται άκυρες και επαναλαμβάνονται σε έξι μήνες, εκ νέου σε δύο γύρους.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει τη χώρα σε πολιτικές περιπέτειες και οι μόνοι κερδισμένοι (πρόσκαιρα) θα είναι οι , που θα έχουν για πρώτη φορά δικό τους πρόεδρο της ς, αφού, βάσει συντάγματος, στο διάστημα μέχρι να γίνουν νέες εκλογές θα ασκεί ανώτατου πολιτειακού άρχοντα ο ομοεθνής τους Ταλάτ Τζαφέρι.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση