Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Βόρεια Μακεδονία: Προς β’ γύρο οι προεδρικές εκλογές, «νικήτρια» η αποχή
Βόρεια Μακεδονία: Προς β’ γύρο οι προεδρικές εκλογές, «νικήτρια» η αποχή

Βόρεια Μακεδονία: Προς β’ γύρο οι προεδρικές εκλογές, «νικήτρια» η αποχή

Έκλεισν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στη Βόρει , με την να κυμαίνεται, όπως και στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου για τη συμφωνία των Πρεσπών, σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA, η συμμετοχή, λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας βρισκόταν στο 39,71%, που αποτελεί και το χαμηλότερο ποσοστό όλων των προεδρικών εκλογών που έχουν διεξαχθεί

H καταμέτρηση βρίσκεται στο 53,76%, δείχνοντας προβάδισμα του προτεινόμενου από τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Στέβο Πεντάροσκι με 42,71%, έναντι 41,08% της υποστηριζόμενης από το αντιπολιτευόμενο VMRO DPMNE, κορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Στο 12,05% κινείται ο τρίτος υποψήφιος Μπλέριμ Λέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA»).

Ολα δείχνουν πως η αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, στις 5 Μαΐου, μιας και για να αναδειχθεί νικητής απόψε, θα πρέπει να λάβει πάνω από 50%.

Κρίσιμο το δείγμα για το ποσοστό συμμετοχής

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παράγοντας της συμμετοχής είναι καθοριστικός, μιας και, σύμφωνα με το Σύνταγμα της γειτονικής χς, σε περίπτωση που αυτή κυμανθεί κάτω από το 40% στον β' γύρο, τότε οι εκλογές κρίνονται άκυρες και επαναλαμβάνονται σε έξι μήνες, εκ νέου σε δύο γύρους.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει τη χ σε πολιτικές περιπέτειες και οι μόνοι κερδισμένοι (πρόσκαιρα) θα είναι οι Αλβανοί, που θα έχουν για πρώτη φορά δικό τους πρόεδρο της ς, αφού, βάσει συντάγματος, στο διάστημα μέχρι να γίνουν νέες εκλογές θα ασκεί ανώτατου πολιτειακού άρχοντα ο ομοεθνής τους πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση