Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Βομβαρδισμός 43 νοσοκομείων στη Συρία
Βομβαρδισμός 43 νοσοκομείων στη Συρία

Βομβαρδισμός 43 νοσοκομείων στη Συρία

«Αν σας ενδιαφέρει το θέμα του εξτρεμισμού, έχουμε 200.000 παιδιά από τη Συρία που μεγαλώνουν στον Λίβανο χωρίς εκπαίδευση», είπε πρόσφατα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, υπενθυμίζοντας στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δραματικό κόστος του εμφυλίου της Συρίας.

Ο συνολικός αριθμός των προσφυγόπουλων από τη Συρία, μια χώρα με αξιόλογο εκπαιδευτικό σύστημα πριν από τον πόλεμο, που μεγαλώνουν χωρίς στην εκπαίδευση, είναι ακόμη μεγαλύτερος και φθάνει τις 500.000, σύμφωνα με έκθεση οργανώσεων που παρακολουθούν το ζήτημα.

Το ερώτημα είναι αν αυτά τα παιδιά θα γίνουν ακόμη περισσότερα ή αν θα υπάρξει κάποια προοπτική τερματισμού των εχθροπραξιών ώστε να επιστρέψουν κάποτε στα α τους. Το συμπέρασμα από την εξέλιξη του πολέμου στη Συρία είναι ότι αν η διεθνής κοινότητα περιμένει να τελειώσει πρώτα ο πόλεμος, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Συρία και να ξανανοίξουν τα σχολεία, τότε καταδικάζει μια ολόκληρη γενιά στην αμάθεια και σε όλα τα δεινά που τη συνοδεύουν. Ο πόλεμος έχει συμπληρώσει πεντέμισι χρόνια και ακόμη και τα πιο αισιόδοξα σενάρια δεν προβλέπουν τη σύντομη επιστροφή προσφύγων.

Οι ελπίδες του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Συριακό στα τέλη Αυγούστου μπορεί να είναι βάσιμες, αλλά εν τω μεταξύ οι μάχες οξύνονται δραματικά. Ο βομβαρδισμός νοσοκομειακών εγκαταστάσεων έχει γίνει υπόθεση ρουτίνας, με 43 βομβαρδισμούς κλινικών και νοσοκομείων από τις αρχές του καλοκαιριού. Στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, οι μάχες έχουν ενταθεί, καθώς η κυβέρνηση και οι αντάρτες επιδιώκουν να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη. Την Πέμπτη καταγγέλθηκε μία ακόμη κυβερνητική επίθεση με χημικά στην πόλη, η οποία είχε ως τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.

Στο Χαλέπι, οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την , το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία πολεμούν τον αποδυναμωμένο στρατό του Ασαντ, ο οποίος έχει την καίρια αεροπορική υποστήριξη της σίας και τη στήριξη χερσαίων δυνάμεων από ιρανικές και λιβανικές πολιτοφυλακές. Η όποια εκεχειρία θα αφορά αυτό το μέτωπο, όχι το δεύτερο μέτωπο του συριακού εμφυλίου, ανάμεσα στους τζιχαντιστές του και την ευρεία συμμαχία που τους πολεμά.

Στο δεύτερο αυτό μέτωπο σημειώθηκε πρόοδος την περασμένη εβδομάδα, με την κατάληψη της πόλης Μανμπίτζ από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αραβοκουρδική στρατιωτική δύναμη της οποίας ηγούνται οι Κούρδοι του YPG και η οποία υποστηρίζεται αεροπορικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Μανμπίτζ είναι σταθμός στον δρόμο προς τη Ράκα, το προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία. Στις αρχές της εβδομάδας, αεροπορικές επιδρομές της σίας έπληξαν χημικό εργοστάσιο και εγκαταστάσεις ύδρευσης στα περίχωρα της Ράκα, αφήνοντας την πόλη χωρίς και σκοτώνοντας 20 αμάχους.

Οι επιτελείς γνωρίζουν ότι πλήττοντας και τους άμαχους κατοίκους μιας πόλης που έχει καταληφθεί από τους τζιχαντιστές μπορεί να προκαλέσουν τη ριζοσπαστικοποίησή τους, αλλά δεν βλέπουν εναλλακτικές λύσεις. Μια ιδέα για την κλίμακα των μαχών κατά των τζιχαντιστών δίνει πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Συρία έχουν σκοτώσει 25.000 τζιχαντιστές, πέραν των 20.000 που είχαν σκοτωθεί πριν ξεκινήσει η αμερικανική επέμβαση.

Συνολικά, σε όλα τα πεδία των μαχών της Συρίας έχουν χάσει τη ζωή τους 10.000 άνθρωποι από τα τέλη Μαΐου και εκατοντάδες χιλιάδες από το 2011.

Η επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ πέρυσι τον Σεπτέμβριο ήταν μια καθοριστική εξέλιξη, καθώς απέτρεψε την κατάρρευση του καθεστώτος, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους αντάρτες. Στις 2 Αυγούστου, εκείνοι απάντησαν με έναν τρόπο που φέρνει οδυνηρές αναμνήσεις στη Μόσχα: καταρρίπτοντας με αμερικανικό φορητό εκτοξευτήρα πυραύλων Manpad, σαν αυτούς που οι ιδεολογικοί τους συγγενείς, οι μουτζαχεντίν, χρησιμοποίησαν τη δεκαετία του 1980 για να εκδιώξουν τη Σοβιετική Ενωση από το .

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση