Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / «Βόμβα» 29 τρισ. δολ. στα θεμέλια των ΗΠΑ
«Βόμβα» 29 τρισ. δολ. στα θεμέλια των ΗΠΑ

«Βόμβα» 29 τρισ. δολ. στα θεμέλια των ΗΠΑ

Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορεί έντονη φημολογία εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ολόκληρος ο κόσμος, από αυτήν την άποψη, βρίσκονται στα πρόθυρα να βυθιστούν εκ νέου σε . Την αγχώδη αυτή κατάσταση υπαγορεύει, εν πολλοίς, ένα σοβαρό και πρωτοφανές πρόβλημα, το υπέρογκο των επιχειρήσεων, το οποίο ανέρχεται σε 29 τρισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό έχει κάνει πολλούς ομίλους να χρωστούν στους πιστωτές τους περισσότερα από ποτέ στη σύγχρονη τους. Το εάν, όμως, ο παράγοντας αυτός λειτουργήσει καταλυτικά για μια ή όχι, θα αποδειχθεί. Το βέβαιον είναι, εντούτοις, ότι ως πρόβλημα δεν πρόκειται να εξαφανισθεί σύντομα.

Ασφυκτικές άρχισαν να γίνονται αισθητές σε διάφορα σημεία των αγορών χρέους σε διεθνές επίπεδο. Λόγου χάριν, η της δανειοληπτικής αξιοπιστίας των εταιρειών καλύπτει μεγάλο μέρος των αξιολογήσεων από το 2009 έως σήμερα, ενώ η μόχλευση των επιχειρήσεων έχει ανέλθει σε ρεκόρ δωδεκαμήνου. Ισως, όμως, το πιο ανησυχητικό θέμα είναι ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός εταιρειών –το ένα τρίτο αυτών σε παγκόσμια – οι οποίες δεν δύνανται να δημιουργήσουν επαρκή απόδοση στις επενδύσεις τους, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν το κόστος χρηματοδότησης. Αυτό μεταφράζεται στο ότι το επί επτά χρόνια αποτελεσματικό μοντέλο ανάπτυξης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με άντληση πόρων από το φθηνό χρήμα των κεντρικών τραπεζών πλέον εξαντλείται. «Είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε σε έναν κύκλο όπως ο τωρινός», επισημαίνει η Μπόνι Μπάχα, διαχειρίστρια κεφαλαίων της DoubleLine Capital στο Λος Αντζελες, η οποία έχει υπό την εποπτεία της άνω των 80 δισ. δολαρίων.

Αξίζει να επισημανθεί πως αν και το τελευταίο διάστημα είναι παρατεταμένες οι απώλειες στα χρηματιστήρια, οι οποίες ελκύουν την προσοχή και απασχολούν τα πρωτοσέλιδα, ωστόσο, και στις αγορές ομολόγων αρχίζουν πλέον να σωρεύονται ζημίες. Ο μέσος όρος του σπρεντ έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αναφοράς για , τα οποία έχουν υψηλή κατάταξη από τους οίκους αξιολόγησης, έχει αυξηθεί στις 1,84 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών εν συγκρίσει με την 1,18 ποσοστιαία μονάδα τον Μάρτιο. Τα στοιχεία αναφέρει η τράπεζα Bank of America Merrill Lynch.

Οι επενδυτές απώλεσαν 0,2% σε εταιρικά παγκοσμίων ομίλων το 2015, εξαλείφοντας διαδοχικά ετήσια κέρδη, τα οποία τα προηγούμενα έξι χρόνια έφθαναν κατά μέσον όρο το 7,9%. Το στις διεθνούς βεληνεκούς εταιρείες, που αξιολογεί η Standard & Poor’s, ανήλθε σε επίπεδα τριπλάσια των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων το 2015. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από το 2003 έως σήμερα και πρέπει να συγκριθεί με την αντιστοιχία χρέους προς 2,8 φορές τα κέρδη το 2014.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εξαπάτηση πολιτών υπό το πρόσχημα επένδυσης χρημάτων σε κρυπτονομίσματα #Bitcoin - https://t.co/swekvZHt9X -

  • Ενεργειακή αναβάθμιση του Λυκείου Αργαλαστής #ΛύκειοΑργαλαστής - https://t.co/S8qtMYHE2I -

  • Πανηγύρεις Αγίας Παρασκευής #ενορίαΑγίαςΠαρασκευής - https://t.co/FdFdhi4XWB -

"Αλιεύοντας" την είδηση