Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Βίαια επεισόδια σε πορεία Γάλλων αστυνομικών
Βίαια επεισόδια σε πορεία Γάλλων αστυνομικών

Βίαια επεισόδια σε πορεία Γάλλων αστυνομικών

Η αδιάκοπη πίεση την οποία υφίστανται εξαιτίας των αυξημένων μέτρων ασφαλείας και των συνεχών διαδηλώσεων υποχρέωσε χθες τους Γάλλους αστυνομικούς να κατέβουν και οι ίδιοι στους ς, σε μια διαδήλωση που σημαδεύτηκε από ια επεισόδια.

Η στην πλατεία Ρεπιμπλίκ, όπου διαδήλωναν οι αστυνομικοί, είχε απαγορευθεί, το ίδιο και η αντιδιαδήλωση όσων διαμαρτύρονταν κατά της αστυνομικής ς. Περίπου 300 άτομα, όμως, αψήφησαν την απαγόρευση και κάποιοι έσπασαν τα τζάμια αστυνομικού οχήματος στο γειτονικό κανάλι Σεν Μαρτέν, υποχρεώνοντας τους αστυνομικούς σε φυγή, προτού πετάξουν βόμβα μολότοφ στο εσωτερικό του.
Η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της αστυνομίας ερευνά 29 περιστατικά αστυνομικής βίας στις δια των τελευταίων μηνών. Βίντεο με κάποια από τα περιστατικά αυτά έχουν τροφοδοτήσει την οργή σε βάρος των αστυνομικών, οι οποίοι θεωρούν ότι μεταβάλλονται σε σάκο του μποξ όλης της κοινωνίας.
«Εχουμε γίνει οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για την κοινωνική οργή», δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα αστυνομικών του συνδικάτου CGT. Τους τελευταίους δύο μήνες, οι διαδηλώσεις εναντίον της εργασιακής μεταρς είναι σχεδόν καθημερινές και οι αντιδράσεις έφθασαν έως το εσωτερικό του Κοινοβουλίου, με της κυβερνητικής πλειοψηφίας να αρνούνται την ψήφο. Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε εφαρμόζοντας την νομοθεσία εκτάκτου ανάγκης, η οποία προβλέπει την υιοθέτηση ενός νόμου ετησίως χωρίς ψηφοφορία. Η παράκαμψη της κοινοβουλευτικής οδού επέτεινε ακόμη περισσότερο την οργή, αφήνοντας τους αστυνομικούς να «βγάλουν τα από τη φωτιά».
Περίπου 350 αστυνομικοί και εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν τραυματισθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί και σε διαδηλώσεις μαθητών. «Οπως πάμε, σε λίγο θα έχουμε νεκρό», εκτίμησε ο αριστερός πολιτικός Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Οι αστυνομικοί δεν διαμαρτύρονται μόνο για τη βία που εισπράττουν αλλά και για τα δεδουλευμένα που δεν εισπράττουν. Ειδικά στην υπηρεσία ς υψηλών προσώπων έχουν συσσωρευθεί 1,3 εκατομμύρια ώρες απλήρωτων υπερωριών.
«Κάθε ένστολος γράφει χιλιάδες ώρες υπερωριών, μέχρι να εξαντληθεί», είπε ο επικεφαλής του συνδικάτου αστυνομικών Αλιάνς, Ζαν-Κλοντ Ντελάζ. Το Αλιάνς, που οργάνωσε τη χθεσινή διαδήλωση, πρόσκειται στη γαλλική Δεξιά, ενώ στη διαδήλωση παρέστη και το στέλεχος του Εθνικού Μετώπου Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση