Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Βερολίνο: Συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών με Ομπάμα την Παρασκευή για τις κυρώσεις κατά Ρωσίας
Βερολίνο: Συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών με Ομπάμα την Παρασκευή για τις κυρώσεις κατά Ρωσίας

Βερολίνο: Συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών με Ομπάμα την Παρασκευή για τις κυρώσεις κατά Ρωσίας

Ευρωπίοι ηγέτες θ συζητήσουν μεθαύριο, Παρασκευή, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ την παράταση των κυρώσεων οι οποίες έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την επέμβασή της στην Ουκρανία, καθώς και την πιθανή επιβολή νέων κυρώσεων για τους βομβαρδισμούς της στη Συρία, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Η συνάντηση στο Βερολίνο, στην οποία οικοδέσποινα θα είναι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Βρετανίας, της αλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, θα γίνει ενώ έχει περάσει μια εβδομάδα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιδιώξει μια επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, γεγονός το οποίο θέτει εν αμφιβόλω το καθεστώς των κυρώσεων τις οποίες επέβαλαν η Ουάσινγκτον και οι το 2014, μετά την επέμβαση της ς στην ανατολική Ουκρανία.

Ένας γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε πως η πρόθεση είναι να παραταθούν οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, η ισχύς των οποίων εκπνέει στα τέλη του Ιανουαρίου, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Όμως εγείρονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο η νίκη του Τραμπ να ωθήσει τα πράγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, αμέσως μετά την ορκωμοσία του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, την 20ή Ιανουαρίου. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τον να τους δώσει διευκρινίσεις για την κατάσταση, καθώς ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο για πάνω από μια ώρα την περασμένη εβδομάδα. Ο Ομπάμα έφθασε απόψε στο Βερολίνο, μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε σε μια αληθινά κρίσιμη κατάσταση», ανέφερε ο γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος. «Πρέπει να αποτρέψουμε (το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί) μια κατάσταση στην οποία η ΕΕ θα παρατείνει τις κυρώσεις και μετά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα τις άρει», εξήγησε.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τραμπ, ο Ομπάμα προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι ο διάδοχός του θα διατηρήσει τις σχέσεις-κλειδιά της Ουάσινγκτον με τους συμμάχους της σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του NATO.

Ευρωπαίοι εκφράζουν εξάλλου την ανησυχία ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το μεσοδιάστημα ως την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ για να εξαπολύσει νέες επιθέσεις στη Συρία και στην Ουκρανία. Σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, το ζήτημα της Συρίας θα τεθεί επίσης στη συνάντηση στο Βερολίνο: «η Συρία θα βρίσκεται οπωσδήποτε στην ατζέντα», ανέφερε το Reuters.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τον περασμένο μήνα τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στο Χαλέπι και διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων αν συνεχιστούν.

Ηγετικά στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης αναμένεται να συναντηθούν με ευρωπαίους ηγέτες –συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, της Φεντερίκα Μογκερίνι– στις επίσης μεθαύριο.

Σύμφωνα με μια δεύτερη πηγή, οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στον Τραμπ και να καταστήσουν δυσκολότερο γι' αυτόν να αντιστρέψει την αμερικανική και να επιδιώξει μια επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα.

Πηγή:kathimerini.gr από  ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση