Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Βερολίνο: Σε εξέλιξη η τετραμερής σύνοδος για την Ουκρανία
Βερολίνο: Σε εξέλιξη η τετραμερής σύνοδος για την Ουκρανία

Βερολίνο: Σε εξέλιξη η τετραμερής σύνοδος για την Ουκρανία

Μικρές προσδοκίες γι διπλωμτική πρόοδο είχε εκφράσει το Κρεμλίνο σε σχέση με τα ζητήματα της Ουκρανίας και της Συρίας, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος προσήλθε την Τετάρτη το απόγευμα στην τετραμερή σύνοδο, που διοργάνωσε στο Βερολίνο η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εκτός της Μέρκελ και του Πούτιν, στη συνάντηση παρευρίσκονται ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο. Πρόκειται για την πρώτη τετραμερή σύνοδο σε σχέση με την Ουκρανία εδώ και ένα χρόνο.

Η καγκελάριος είχε σχολιάσει ότι στόχος της συνόδου είναι να πραγματοποιηθεί μία «βάναυσα ειλικρινής αξιολόγηση» της προόδου που έχει σημειωθεί από την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ τον Οκτώβριο του 2015.

«Τα πράγματα είναι στάσιμα σε πολλά πεδία, όπως είναι η εκεχειρία, τα πολιτικά ζητήματα και τα ανθρωπιστικά θέματα», τόνισε η ίδια την Τρίτη, σημειώνοντας την ανάγκη να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία για πρόοδο.

Χαμηλές ήταν οι προσδοκίες και του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος δήλωσε χθες αισιόδοξος για το της Ουκρανίας, αλλά απαισιόδοξος για την εξέλιξη της σημερινής συνάντησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα από το 2014, όταν και η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της ς- γεγονός που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από τις δυτικές κυβερνήσεις.

Η εμπλοκή της Μόσχας στο συριακή εμφύλια έχει συμβάλει σε περαιτέρω πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ σκοπεύουν να ασκήσουν πιέσεις στον Πούτιν για τη διαχείριση του ζητήματος της Συρίας, αν και η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι και σε αυτό το θέμα «δε μπορούμε να προσδοκούμε θαύματα».

Σύμφωνα με συνεργάτη του Γάλλου προέδρου, οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να «δώσουν το ίδιο μήνυμα» στον Πούτιν σε σχέση με την εγκαθίδρυση μίας ανθεκτικής εκεχειρίας στο και την πρόσβαση σε των πόλεων, που πλήττονται περισσότερο από τις συγκρούσεις.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση