Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Βενεζουέλα: Έληξε το τελεσίγραφο στον Μαδούρο
Βενεζουέλα: Έληξε το τελεσίγραφο στον Μαδούρο

Βενεζουέλα: Έληξε το τελεσίγραφο στον Μαδούρο

Ευρωπαϊκές χώρες αναγνωρίζουν τον Χουάν κουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο

Τη στήριξή τους στον Χουάν κουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες, έπειτα από την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχαν απευθύνει στις 26 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα ο Ν. Μαδούρο, «Ζητάμε κανείς να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας», λέει ο Νικολάς Μαδούρο ενώ ο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

Η αποστολή στρατού στη Βενεζουέλα είναι «μια » που βρίσκεται στο τραπέζι, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος, στο αμερικανικό δίκτυο του CBS.

«Σίγουρα πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στην κατηγορία “είναι μια ”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ στηρίζει απόλυτα τον Χουάν Γκουαϊδό

Θέση για το φλέγον ζήτημα της Βενεζουέλας πήρε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε, η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει τον Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας και ζητά από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να ευθυγραμμιστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να σταματήσει να ντροπιάζει τη χώρα.

«Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει απόλυτα τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας και άμεσα τη διενέργεια εκλογών. Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να ευθυγραμμιστεί με την σε αυτό το ζήτημα και να σταματήσει να ντροπιάζει τη χώρα μας», έγραψε χαρακτηριστικά.

Σάντσεθ: Η ισπανική κυβέρνηση αναγνωρίζει επισήμως τον Γκουαϊδό 

«Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας κ. Γκουαϊδό ως ασκούντα χρέη προέδρου της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, σε τηλεοπτικό του μήνυμα, καλώντας τον Χουάν Γκουαϊδό να προκηρύξει προεδρικές εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, έπειτα από την εκπνοή του τελεσιγράφου που είχαν απευθύνει στις 26 Ιανουαρίου ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο προς τον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές.

Βρετανία: Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει – Στηρίζουμε Γκουαϊδό

Από την πλευρά του  ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έγραψε στο Twitter.

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές».

Μακρόν: Οι πολίτες της Βενεζουέλας έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται ελεύθερα και δημοκρατικά

«Οι Βενεζουελάνοι έχουν το δικαίωμα να εκφρασθούν ελεύθερα και δημοκρατικά. Η Γαλλία αναγνωρίζει τον@jguaido ως “ασκούντα χρέη προέδρου” για να εφαρμόσει εκλογική διαδικασία. Υποστηρίζουμε την Ομάδα Επαφής, η οποία συγκροτήθηκε με την ΕΕ, κατά την διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου», έγραψε ο πρόεδρος της Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, στο twitter.

Η Γαλλία θεωρεί ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό «έχει την νομιμοποίηση για να οργανώσει προεδρικές εκλογές», είχε δηλώσει λίγη ώρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν μετά την εκπνοή του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Απέναντι στην άρνηση του προέδρου Μαδούρο να οργανώσει εκλογές για την αποσαφήνιση και τον κατευνασμό της κατάστασης στη Βενεζουέλα, θεωρούμε ότι ο κ. Γκουαϊδό έχει την ικανότητα, τη νομιμοποίηση, να οργανώσει αυτές τις εκλογές», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο δίκτυο France Inter.

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώνονται από χώρες όπως η , η οποία υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο, για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.

«Δεν πρόκειται για ανάμειξη, από την στιγμή που υπάρχει κρίση σε μία χώρα, υπάρχει έκκληση του προέδρου Γκουαϊδό για υποστήριξη με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Η χώρα αυτή είναι καθημαγμένη, υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες, υπάρχει καταπίεση, υπάρχει φοβερός πληθωρισμός, οι άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους», πρόσθεσε.

«Η αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο η υπουργός Εξωτερικών της σουηδικής κυβέρνησης Μάργκοτ Βάλστρεμ.

Κουρτς: Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανέβασε στο Twitter.

«Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν τη στιγμή τον πρόεδρο Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο κείμενο στα ισπανικά που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του αυστριακού καγκελάριου στο Twitter.

Δανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Αντερς Σάμουελσεν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση