Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Το «βελούδινο» Brexit απλώς θα περιορίσει τη ζημία για τη βρετανική οικονομία
Το «βελούδινο» Brexit απλώς θα περιορίσει τη ζημία για τη βρετανική οικονομία

Το «βελούδινο» Brexit απλώς θα περιορίσει τη ζημία για τη βρετανική οικονομία

Θα επιδεινωθεί η βρετανική μετά το , ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει εναλλακτική με την Ε.Ε. ή όχι, καταλήγει εμπιστευτική έκθεση της κυβέρνησης, που δημοσιεύτηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα BuzzFeedNews. Σε διάστημα δεκαπέντε χρόνων από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., η οικονομική δραστηριότητα στη χ θα συρρικνωθεί από 2% έως 8%, βάσει τριών σεναρίων που αναλύονται στην επίμαχη έκθεση.

Από το θα πληγεί σχεδόν το σύνολο των κλάδων της βρετανικής ς, από τη μεταποίηση, τα τρόφιμα και τα ποτά μέχρι τις αυτοκινητοβιομηχανίες και το λιανικό , καταλήγει η εμπιστευτική έκθεση για την έξοδο της χς από την Ε.Ε. (Department for Exiting the European Union). Μετά το Brexit, οι περιφέρειες στη Βρετανία θα βρεθούν σε δεινή κατάσταση. Το Σίτι του Λονδίνου πιθανότατα να χάσει το κύρος που απολαμβάνει σήμερα. Στέλεχος του υπουργείου που τήρησε την ανωνυμία του είπε στην BuzzFeedNews ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν επιθυμούσε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, «επειδή θα την έφερνε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση». Η κ. Μέι δέχεται ήδη από μέλη της κυβέρνησης που την κατηγορούν ότι δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική για το Brexit. Τρία είναι τα σενάρια που εξετάζονται σε αυτήν την έκθεση. Το δυσμενέστερο σενάριο αφορά το «σκληρό» Brexit και την αυτόματη προσχώρηση της Βρετανίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μια εξέλιξη που προβλέπεται να ανακόψει 8% από την οικονομική ανάπτυξη της χώρας σε 15 χρόνια.

Το μετριοπαθές σενάριο είναι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. – απουσία δασμών αλλά με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και ανθρωπίνου δυναμικού. Βάσει αυτού του σεναρίου, ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί κατά 5% την επόμενη δεκαπενταετία.

Η πιο «ήπια» εκδοχή του Brexit θα ήταν η ένταξη της χώρας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, σύμφωνα με το «νορβηγικό μοντέλο». Η Βρετανία δεν θα είναι μέλος της Ε.Ε. αλλά θα πρέπει να εφαρμόζει παρόμοια νομοθεσία με τις Βρυξέλλες στην κοινωνική πολιτική, στην και του περιβάλλοντος, στο εμπορικό δίκαιο και στη στατιστική. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ανάπτυξη στη Βρετανία θα εξασθενούσε κατά 2%. Σε κανένα από τα τρία σενάρια δεν λαμβάνονται υπ' όψιν οι άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία της οικονομίας, όπως είναι το κόστος προσαρμογής των τελωνείων στη μετά Βrexit εποχή.

Πηγή: kathimerini
"Αλιεύοντας" την είδηση