Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Βαθύτερη και δικαιότερη ενιαία αγορά της ΕΕ
Βαθύτερη και δικαιότερη ενιαία αγορά της ΕΕ

Βαθύτερη και δικαιότερη ενιαία αγορά της ΕΕ

Στις 28 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χάρτη πορείας για την υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης του προέδρου Juncker να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και να καταστεί η ενιαία αγορά το εφαλτήριο που θα εκτινάξει την Ευρώπη στις πρώτες θέσεις ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ενιαία αγορά είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Ευρώπης, και ο σκοπός που υπηρετεί είναι η μεγαλύτερη ελευθερία στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, των κεφαλαίων και των ατόμων. Προσφέρει ευκαιρίες σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις και μεγαλύτερη επιλογή και χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές. Δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ταξιδεύουν, να ζουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν οπουδήποτε επιθυμούν. Ωστόσο, οι δυνατότητες αυτές δεν υλοποιούνται πάντα, δεδομένου ότι οι κανόνες της ενιαίας αγοράς δεν είναι γνωστοί ή δεν εφαρμόζονται ή απλώς υπονομεύονται από διάφορους, αδικαιολόγητους φραγμούς. Άλλωστε, η ενιαία αγορά πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να αντικατοπτρίζει τη σημερινή πραγματικότητα: καινοτόμες ιδέες και νέα επιχειρηματικά μοντέλα πρέπει να βρίσκουν τη θέση τους στην ενιαία αγορά.

 

Οι δράσεις που συμφωνήθηκαν αναμένεται να έχουν αποτελέσματα για:

  • Τους καταναλωτές: Η Επιτροπή θα λάβει μέτρα που να διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές που επιθυμούν να αγοράσουν υπηρεσίες ή προϊόντα σε άλλο κράτος μέλος, είτε στο διαδίκτυο είτε οι ίδιοι προσωπικά, δεν θα αντιμετωπίσουν διαφορετικές τιμές, όρους πώλησης, ή τρόπους παράδοσης, εκτός εάν αυτό δικαιολογείται από αντικειμενικούς και επαληθεύσιμους λόγους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ευρωπαϊκά κέντρα καταναλωτών συχνά δέχονται καταγγελίες καταναλωτών που αφορούν αδικαιολόγητη διαφορετική μεταχείριση για λόγους ιθαγένειας ή κράτους διαμονής.
  • Τις ΜΜΕ και τις  νεοσύστατες επιχειρήσεις: Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν πολλά να προσφέρουν στην οικονομία, αλλά ορισμένοι επιχειρηματίες εγκαταλείπουν την Ευρώπη, επειδή δεν μπορούν να υλοποιήσουν τις καινοτομικές ιδέες τους στην αγορά. Καταβάλλονται σήμερα προσπάθειες στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις ΜΜΕ. Επιπλέον, η Επιτροπή προτίθεται να απλουστεύσει τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ, να μειώσει το κόστος εγγραφής των εταιρειών, να υποβάλει πρόταση για την αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων και να παράσχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις κανονιστικές απαιτήσεις μέσω ενιαίας ψηφιακής πύλης εισόδου. Η Επιτροπή θα επεξεργαστεί επίσης σαφείς και φιλικούς προς τις ΜΜΕ κανόνες διανοητικής ιδιοκτησίας και θα λάβει τα τελικά μέτρα που απαιτούνται ώστε το ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας να καταστεί ελκυστικό και προσιτό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν τις ιδέες τους, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ.
  • Τις καινοτόμες υπηρεσίες: Η Επιτροπή θα αναπτύξει μια ευρωπαϊκή ατζέντα για τη συνεργατική οικονομία. Νέα επιχειρηματικά μοντέλα αποφέρουν οφέλη στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της χρήσης των υφιστάμενων πόρων. Ωστόσο, εγείρονται ερωτήματα ως προς την καταλληλότητα των υφιστάμενων κανονιστικών διατάξεων για τον σκοπό τον οποίο εξυπηρετούν και ως προς την ανάγκη θέσπισης νέων κανόνων. Παράλληλα, θα πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι υπηρετούνται οι στόχοι πολιτικής δημόσιου συμφέροντος, όπως η προστασία των καταναλωτών, και ότι τηρούνται οι διατάξεις του φορολογικού και του εργατικού δικαίου.
  • Τους επαγγελματίες: Η Επιτροπή θα βελτιώσει τις ευκαιρίες για διασυνοριακή κινητικότητα τόσο των επιχειρήσεων όσο και των επαγγελματιών. Θα βελτιώσει την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και θα διευκολύνει τη διασυνοριακή παροχή επιχειρηματικών υπηρεσιών, κατασκευαστικών και άλλων υπηρεσιών που παράγουν ανάπτυξη. Από κοινού, οι ενέργειες αυτές θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών σε νέες αγορές: οι μικροί εθνικοί παίκτες θα μπορέσουν να εξελιχθούν σε μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς παίκτες.

Η Επιτροπή θα τα υποστηρίξει όλα αυτά, συνεργαζόμενη στενά με τα κράτη μέλη και τους παράγοντες της αγοράς με σκοπό την καλλιέργεια μιας πραγματικής νοοτροπίας συμμόρφωσης με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στον τομέα των υπηρεσιών και στις δημόσιες συμβάσεις, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για να δαπανώνται αποτελεσματικότερα τα χρήματα των φορολογουμένων.

Η Επιτροπή θα ενισχύσει την αμοιβαία αναγνώριση για να ανοίξουν περισσότερες ευκαιρίες για επιχειρήσεις που επιζητούν να επεκταθούν διασυνοριακά. Επίσης, θα ενισχύσει την εποπτεία της αγοράς στον τομέα των προϊόντων, ώστε τα μη συμμορφούμενα προϊόντα να μην εισέρχονται στην αγορά της ΕΕ.

Τέλος, θα προτείνει ένα εργαλείο πληροφόρησης για την αγορά, με το οποίο θα μπορεί η Επιτροπή να συλλέγει συνολικές, αξιόπιστες και αντικειμενικές πληροφορίες από επιλεγμένους παίκτες της αγοράς, με σκοπό να βελτιωθεί η ικανότητα της Επιτροπής να παρακολουθεί και να επιβάλλει τους κανόνες της ΕΕ σε τομείς προτεραιότητας.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση