Βρίσκεστε εδώ:  / ΚΟΣΜΟΣ / Βαλς: Σοκ για την Ε.Ε. πιθανό Brexit
Βαλς: Σοκ για την Ε.Ε. πιθανό Brexit

Βαλς: Σοκ για την Ε.Ε. πιθανό Brexit

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε «ένα σοκ» για την Ευρώπη και θα επηρέαζε «την αντίληψη που έχουμε» για την γηραιά ήπειρο.

«Μία συμφωνία είναι άραγε πιθανό» να επιτευχθεί σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής;
«Το πιστεύουμε και το ελπίζουμε. Διότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα σηματοδοτούσε (…) ένα σοκ για την Ευρώπη, κυρίως όμως ένα σοκ σχετικά με την αντίληψη που ο θα έχει για την Ευρώπη, η οποία θα βίωνε μία κρίση» δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί διότι (…) το συμφέρον της Ευρώπης, το συμφέρον της Γαλλίας, το συμφέρον της Βρετανίας είναι να παραμείνει εντός της Ένωσης» προσέθεσε ο ίδιος.

«Το που έχει προταθεί από τον πρόεδρο (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ) Τουσκ σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει στοιχεία που επιτρέπουν να προωθήσουμε και να βρούμε ικανοποιητικές για όλους λύσεις- ακόμα κι αν δεν βρισκόμαστε παρά στην αρχή των συνομιλιών» επισήμανε ο Μανουέλ Βαλς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη σε επίκαιρες ερωτήσεις.

Ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η κι επομένως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκονται ιδιαίτερα σε επαγρύπνηση αναφορικά με τα δύο δυσκολότερα θέματα αυτής της διαπραγμάτευσης», δηλαδή σχετικά με «τις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και των υπολοίπων» κρατών μελών και «το ζήτημα της ελεύθερης προσώπων, μια θεμελιώδη αρχή που δε μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση».

«Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ένας χώρος αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών και δε μπορούμε να επιλέγουμε α λα καρτ σε σχέση με αυτό που μας βολεύει. Η Ευρώπη είναι ένα σύνολο που μπορούμε να προσαρμόσουμε όμως δεν μπορούμε να διαρρυθμίζουμε σε σχέση με τα συμφέροντα (του καθένα), εάν συμβεί κάτι τέτοιο, μια γραμμή έχει παραβιαστεί» επέμεινε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Πηγή: kathimerini.gr

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα της κουνουποκτονίας στη Μαγνησία #πρόγραμμακουνουποκτονίας - https://t.co/6Xqir6y8bE -

  • Δύο βραβεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τα Hellenic Responsible Business Awards 2021 - https://t.co/PfHr41UMga… -

  • Αναφορά Κ. Παπανάτσιου για την λειτουργία γραφείου ΕΦΚΑ στο Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου #ΔήμοςΖαγοράςΜουρεσίου - https://t.co/DWPKyF4q1t -

"Αλιεύοντας" την είδηση