Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Βαλς: Σοκ για την Ε.Ε. πιθανό Brexit
Βαλς: Σοκ για την Ε.Ε. πιθανό Brexit

Βαλς: Σοκ για την Ε.Ε. πιθανό Brexit

Ο πρωθυπουργός της αλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε σήμερα ότι η έξοδος της ς από την θα συνιστούσε «ένα σοκ» για την Ευρώπη και θα επηρέαζε «την αντίληψη που έχουμε» για την γηραιά ήπειρο.

«Μία συμφωνία είναι άραγε πιθανό» να επιτευχθεί σχετικά με την παραμονή της ς κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής;
«Το πιστεύουμε και το ελπίζουμε. Διότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα σηματοδοτούσε (…) ένα σοκ για την Ευρώπη, κυρίως όμως ένα σοκ σχετικά με την αντίληψη που ο κόσμος θα έχει για την Ευρώπη, η οποία θα βίωνε μία κρίση» δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί διότι (…) το συμφέρον της Ευρώπης, το συμφέρον της αλλίας, το συμφέρον της Βρετανίας είναι να παραμείνει εντός της Ένωσης» προσέθεσε ο ίδιος.

«Το προ που έχει προταθεί από τον πρόεδρο (του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόναλντ) Τουσκ σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει στοιχεία που επιτρέπουν να προωθήσουμε και να βρούμε ικανοποιητικές για όλους λύσεις- ακόμα κι αν δεν βρισκόμαστε παρά στην αρχή των συνομιλιών» επισήμανε ο Μανουέλ Βαλς κατά τη διάρκεια της ς που ήταν αφιερωμένη σε επίκαιρες ερωτήσεις.

Ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η κι επομένως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκονται ιδιαίτερα σε επαγρύπνηση αναφορικά με τα δύο δυσκολότερα θέματα αυτής της ς», δηλαδή σχετικά με «τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και των υπολοίπων» κρατών μελών και «το ζήτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, μια θεμελιώδη αρχή που δε μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση».

«Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ένας χώρος αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών και δε μπορούμε να επιλέγουμε α λα καρτ σε σχέση με αυτό που μας βολεύει. Η Ευρώπη είναι ένα σύνολο που μπορούμε να προσαρμόσουμε όμως δεν μπορούμε να διαρρυθμίζουμε σε σχέση με τα συμφέροντα (του καθένα), εάν συμβεί κάτι τέτοιο, μια γραμμή έχει παραβιαστεί» επέμεινε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Πηγή: kathimerini.gr

 

"Αλιεύοντας" την είδηση