Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τζο Κοξ: Μια γενναία γυναίκα, θύμα του σκοταδισμού
Τζο Κοξ: Μια γενναία γυναίκα, θύμα του σκοταδισμού

Τζο Κοξ: Μια γενναία γυναίκα, θύμα του σκοταδισμού

Η Τζο Κοξ είνι νεκρή. Αυτό, φεαυτού, ως δήλωση, αρκεί για να ορίσουμε τη φρίκη που περιβάλλει τον κόσμο μας. Μαζί με τους ανθρώπους εκτελούνται και τα σύμβολα όμως. Κι αυτό επιτείνει το επίθετο «νεκρός», αφού όπως η ζωή ολοκληρώνεται με τον θάνατο, έτσι και ένα σύμβολο, μια αρχή, που υπηρετείται από έναν άνθρωπο χάνει ένα κομ του παζλ της. Η Τζο Κοξ είναι νεκρή, και παίρνει μαζί της ένα κομ του ουμανισμού της Δύσης.

Η Τζο Κοξ είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της ς στην Ε.Ε., ενώ, σε ομιλία της στο βρετανικό Κοινοβούλιο, είχε κάνει λόγο για την εκ της περιφέρεια, όπου οι Ιρλανδοί καθολικοί και οι μουσουλμάνοι «έχουν περισσότερα να τους ενώνουν, παρά να τους χωρίζουν». Στο προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter είχε γράψει, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι το μεταναστευτικό αποτελεί, μεν, πρόβλημα, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί λόγο για ένα Brexit. Σε άλλη περίπτωση, είχε δηλώσει: «Το μίσος δεν έχει πιστεύω, φυλή ή θρησκεία· είναι δηλητήριο».

O Guardian, στο κύριο άρθρο της Παρασκευής, την επομένη της δολοφονίας της Τζο Κοξ, αναφέρει ότι «κάθε ιο έγκλημα ρυπαίνει το ιδανικό μιας εύρυθμης κοινωνίας, αλλά όταν το έγκλημα διαπράττεται ενάντια στους ανθρώπους που έχουν ειρηνικά επιλεγεί για να νομοθετούν, τότε η προσβολή είναι ακόμη βαθύτερη», ενώ καταλήγει: «Ο ιδεαλισμός της Κοξ ήταν η καθαυτήν αντίθεση στον βάναυσο κυνισμό. Ας τιμήσουμε τη μνήμη της. Επειδή οι αξίες και η αφοσίωση που ενσάρκωσε είναι ό,τι μας μένει για να κρατήσουμε τη βαρβαρότητα μακριά». Η Πόλι Τόινμπι, αρθρογράφος της ίδιας εφς, αναφέρει ότι το τραγικό γεγονός δεν μπορεί να ιδωθεί μεμονωμένα, εφόσον εντάσσεται στη γενικότερη διάθεση της κοινωνίας, η οποία «μας έχει πει ότι περιφρονεί την πολιτική τάξη, δυσπιστεί μ' εκείνους που την υπηρετούν, περιθωριοποιεί εκείνους με τους οποίους δεν ταυτίζεται αμέσως».

Παρίσι, , Ορλάντο, Λιντς. Μέσα σε περίπου επτά μήνες, ο θρηκευτικός και πολιτισμικός σκοταδισμός έχει εκτελέσει πολλά κομμάτια του ψηφιδωτού του ανεπτυγμένου κόσμου. Δεν ξέρω αν επαρκούν τα προκειμένου να ορίσουμε το «κακό» που προκαλεί ο φανατισμός· όπως, επίσης, είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς με μοναδικά όπλα τις αρχές και τις αξίες, ας πούμε, του Διαφωτισμού. Είναι, ωστόσο, το μόνο εναπομείναν καταφύγιο στο σκοτάδι που πάει να σκεπάσει τον κόσμο μας, τον κόσμο στον οποίο θέλουμε ν' ανήκουμε· και αυτό το σκοτάδι προέρχεται από φανατικούς ισλαμιστές, από φανατικούς ακροδεξιούς, από φανατικούς αρρώστους· από φανατικούς.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση