Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Φον ντερ Λάιεν: Αύξηση της «δύναμης πυρός» στο 2% του ΑΕΕ
Φον ντερ Λάιεν: Αύξηση της «δύναμης πυρός» στο 2% του ΑΕΕ

Φον ντερ Λάιεν: Αύξηση της «δύναμης πυρός» στο 2% του ΑΕΕ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι ο επόμενος επταετής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνδέεται με ένα ταμείο ανάκαμψης είναι ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί η Ένωση εκτός της ς της νόσου Covid-19 και ότι το μέγεθός του πρέπει να αυξηθεί.

“Οι τρέχουσες εκτιμήσεις μας για τις ανάγκες μάς οδηγούν να σκεφτούμε ότι θα χρειαστεί ένα ανώτατο όριο ιδίων πόρων περίπου 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (Α) για δύο ή τρία χρόνια αντί του 1,2%”, είπε αναφερόμενη στα χρήματα που διαχειρίζεται η Επιτροπή στον προϋπολογισμό.

“Πρέπει να αυξήσουμε τη πυρός του για να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τζ. Κόντε: Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αγγίξει το 1,5 τρισ.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θεωρεί ότι «στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής επιτελέσθηκε μεγάλη πρόοδος, η οποία ήταν αδιανόητη μέχρι πριν λίγες εβδομάδες».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να αγγίξει το 1,5 τρισεκ. ευρώ και να εγγυηθεί την μεταφορά κονδυλίων άνευ επιστροφής στις χώρες μέλη. Είναι βασικής σημασίας για να προστατευθούν οι εθνικές αγορές των χωρών μελών, να υπάρξουν ίσοι όροι και συμμετρική απάντηση σε ένα συμμετρικό σοκ», υπογράμμισε ο Κόντε κατά την παρέμβασή του στην «διαδικτυακή σύνοδο».

«Θα πρέπει να αναθέσουμε με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, με ένα δάνειο-γέφυρα, ώστε να διατεθούν άμεσα τα κονδύλια για την φετινή χρονιά», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

Εκτιμά, δε, όπως είπε σε δήλωσή του μετά την λήξη των εργασιών, ότι«η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή και ζητά την έγκριση του εργαλείου αυτού, διότι επείγει» και πως «η που η ιταλική κυβέρνηση υπέγραψε με άλλες οκτώ χώρες της Ένωσης ήταν βασικής σημασίας, διότι με τον τρόπο αυτό η ευρωπαϊκή απάντηση θα είναι σαφώς πιο αποτελεσματική».

Συμφωνα με τον Κόντε η υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετατράπηκε πολύ γρήγορα, παράλληλα, σε οικονομική και σε κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κατά συνέπεια, ζητά «να αναθεωρηθεί η έννοια του αλτρουισμού, με μια λιγότερο ρομαντική σημασία, και με έμφαση στο κοινό συμφέρον». Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, «σε ότι αφορά την της εσωτερικής αγοράς, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα σε Βορρά και Νότο».

Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου: Χρειαζόμαστε έναν νέο προϋπολογισμό στο ύψος των περιστάσεων

Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια πρόταση για έναν «νέο προϋπολογισμό» και θέλουμε το Ταμείο Ανάκαμψης να στηριχθεί από τον νέο προϋπολογισμό, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την παρέμβασή του, κατά την έναρξη της διαδικτυακής Συνόδου Κορυφής της .

Μιλάμε για ένα Σχέδιο Μάρσαλ, πρόσθεσε, αλλά η χρηματοδότηση δεν θά έρθει από έξω, αλλά από τις ευρωπαϊκές χώρες και οικονομίες. «Η χρηματοδότησή του ανοίγει πολλά ερωτήματα, αλλά πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί με ». Είναι σημαντικό σημείωσε «να αποσαφηνίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε και για ποια ανάκαμψη μιλάμε. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την πράσινη Συμφωνία, ούτε μια πιο ψηφιακή Ευρώπη. Αυτό θα δώσει τον τόνο στις συζητήσεις».

Αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχει η διάρθρωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού λέγοντας πως περιέχει εργαλεία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε όπως το Ταμείο Συνοχής και το πρόγραμμα Εράσμους και εκφράστηκε θετικά για το Σχέδιο Γιούνκερ που αποδείχθηκε «επιτυχημένο και χρήσιμο» και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο.

Ως προς τη δυνατότητα έκδοσης κοινών ομολόγων είπε ότι θα πρέπει να εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ενώ στις 5 Μαΐου η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα συναντηθεί με τη διάσκεψη των προέδρων του ΕΚ, κατά την οποία εξέφρασε την προσδοκία να μπει το πλαίσιο αυτής της διάρθρωσης.

Τα ποσά που θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό θα χρηματοδοτηθούν από τις αγορές, είπε, καθώς δεν υπάρχει άλλο εργαλείο και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα και για δάνεια και για χρηματοδότηση ή επιχορηγήσεις, οι οποίες πρέπει να είναι διαθέσιμες σε πολύ σύντομο διάστημα.

Ο ίδιος διαπίστωσε σύγκλιση απόψεων στις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας «γιατί αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και πόσο χρειαζόμαστε κοινή απάντηση», εξήγησε.

Εξάλλου, εκφράστηκε ευνοϊκά ως προς την ισπανική πρόταση για τον επιμερισμό βαρών, που πρέπει να εξετάσουμε, όπως είπε.

Ερωτηθείς σχετικά έθεσε και το θέμα των ιδίων πόρων, λέγοντας ότι ένας φόρος στο διαδίκτυο θα ήταν σημαντικός.

Μίλησε με έμφαση για την ανάγκη «ενιαίας δράσης» τονίζοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης απευθύνεται σε όλους. Για να διασώσουμε θέσεις εργασίας, για την οικονομική ανάπτυξη. «Κανείς δεν μπορεί να το κάνει μόνος του», δήλωσε για να προσθέσει ότι «ασφαλώς θα υπάρξουν συζητήσεις για το ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί», αλλά ο διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας.

Άρχισε τη συνέντευξη Τύπου λέγοντας ότι μετέφερε στο Συμβούλιο τη βαθιά ανησυχία του και είπε πολλές φορές ότι «πιστεύω το σχέδιο ανάκαμψης να είναι στο ύψος των περιστάσεων».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση