Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τρεις επιστήμονες μοιράστηκαν το Νόμπελ Ιατρικής
Τρεις επιστήμονες μοιράστηκαν το Νόμπελ Ιατρικής

Τρεις επιστήμονες μοιράστηκαν το Νόμπελ Ιατρικής

Ένας Αμερικανός, ένας Ιάπωνας και μία Κινέζα μοιράστηκαν το όμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας, το οποίο ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην . Οι William . Campbell () και Satoshi Ōmura () βραβεύτηκαν για την ανακάλυψη ς των μολύνσεων από παράσιτα και η Youyou Tu (Κίνα) για την ανακάλυψη πρωτοποριακής θεραπείας της ς.  Οι τρείς νικητές θα μοιραστούν 8 εκατ. κορώνες (περίπου 855.000 ευρώ).

Ο Δρ. Campbell, του Πανεπιστημίου Drew των και ο Δρ. Omura ανακάλυψαν ένα καινούργιο φάρμακο, Avermectin, το οποίο μειώνει δραστικά τις περιπτώσεις ογκοκέρκωσης – η δεύτερη συχνότερη μολυσματική αιτία τύφλωσης στον κόσμο – και φιλαρίασης του λεμφικού συστήματος και βοήθησε στην αντιμετώπιση πολλών άλλων ασθενειών που δημιουργούνται από παράσιτα. Η Δρ.Tu ανακάλυψε το Artemisinin, ένα φάρμακο το οποίο μείωσε σημαντικά τους θανάτους από .

Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το όμπελ Φυσικής, την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας και την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο. Την προσεχή Δευτέρα, στις 12 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Οικονομίας με το οποίο ολοκληρώνεται η σειρά των φετινών βραβείων.

Τα βραβεία δημιουργήθηκαν το 1895 από τον Σουηδό επιστήμονα, επιχειρηματία και φιλάνθρωπο ‘Αλφρεντ Νόμπελ και το πρώτο απονεμήθηκε το 1901 από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών. Από τότε έχουν απονεμηθεί 106 βραβεία Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας από το 1901 έως και το 2014. Εκ των βραβευθέντων, 12 είναι γυναίκες και ο μέσος όρος ηλικίας είναι 58 χρόνια.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση