Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τρεις επιστήμονες μοιράστηκαν το Νόμπελ Ιατρικής
Τρεις επιστήμονες μοιράστηκαν το Νόμπελ Ιατρικής

Τρεις επιστήμονες μοιράστηκαν το Νόμπελ Ιατρικής

Ένας Αμερικανός, ένας Ιάπωνας και μία Κινέζα μοιράστηκαν το Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας, το οποίο ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Στοκχόλμη. Οι William C. Campbell (ΗΠΑ) και Satoshi Ōmura (Ιαπωνία) βραβεύτηκαν για την ανακάλυψη θεραπείας των μολύνσεων από παράσιτα και η Youyou Tu (Κίνα) για την ανακάλυψη πρωτοποριακής θεραπείας της ελονοσίας.  Οι τρείς νικητές θα μοιραστούν 8 εκατ. κορώνες (περίπου 855.000 ευρώ).

Ο Δρ. Campbell, του Drew των και ο Δρ. Omura ανακάλυψαν ένα καινούργιο φάρμακο, Avermectin, το οποίο μειώνει δραστικά τις περιπτώσεις ογκοκέρκωσης – η δεύτερη συχνότερη μολυσματική αιτία τύφλωσης στον κόσμο – και φιλαρίασης του λεμφικού συστήματος και βοήθησε στην αντιμετώπιση πολλών άλλων ασθενειών που δημιουργούνται από παράσιτα. Η Δρ.Tu ανακάλυψε το Artemisinin, ένα φάρμακο το οποίο μείωσε σημαντικά τους θανάτους από ελονοσία.

Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Φυσικής, την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας, την Πέμπτη το Νόμπελ Λογοτεχνίας και την Παρασκευή το Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο. Την προσεχή Δευτέρα, στις 12 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Οικονομίας με το οποίο ολοκληρώνεται η σειρά των φετινών βραβείων.

Τα βραβεία δημιουργήθηκαν το 1895 από τον Σουηδό επιστήμονα, επιχειρηματία και φιλάνθρωπο ‘Αλφρεντ Νόμπελ και το πρώτο απονεμήθηκε το 1901 από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών. Από τότε έχουν απονεμηθεί 106 βραβεία Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας από το 1901 έως και το 2014. Εκ των βραβευθέντων, 12 είναι γυναίκες και ο μέσος όρος ηλικίας είναι 58 χρόνια.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση