Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τρία «αγκάθια» στο Κυπριακό
Τρία «αγκάθια» στο Κυπριακό

Τρία «αγκάθια» στο Κυπριακό

Πού οδεύουν οι συν γι το κυπρικό ζήτημα, οι οποίες επανήλθαν στο προσκήνιο την εβδομάδα που πέρασε; Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά στηρίζει τη ρητορική της στη θέση ότι «η λύση παραμένει εφικτή, αρκεί ο διεθνής παράγοντας και οι να πιέσουν τους Ελληνοκυπρίους για μια γρήγορη λύση εντός των επόμενων μηνών».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η τουρκική πλευρά υπενθυμίζει την προσκόλληση της Αγκυρας και της ς του Μουσταφά στην προοπτική λύσης. Η Αγκυρα προβάλλει τη θέση ότι τα ζητήματα του περιουσιακού και του εδαφικού θα λυθούν με σχετική ευκολία αρκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να δείξει ενδιαφέρον για συμβιβαστικές λύσεις. Σε αυτό το κάδρο, της συγκεκριμένης στρατηγικής, η τουρκική πλευρά:

α) Δεν αποκλείει την άμεση κάποιων εδαφών και περιουσιών, όχι όμως της Μόρφου ή της Καρπασίας.

β) Παρουσιάζει στην αμερικανική πλευρά τη θέση ότι, στο ζήτημα της ς των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στις εστίες τους, είναι έτοιμη να συζητήσει γεφυρωτικές προτάσεις, αρκεί αυτή η επιστροφή να μην επιάσει τον τουρκοκυπριακό χαρακτήρα του βόρειου ιδρυτικού κράτους.

γ) Στο ζήτημα των εγγυήσεων, η θέση της Τουρκίας παραμένει ίδια: η μείωση των στρατευμάτων μπορεί να συζητηθεί, όχι όμως η συνολική του συστήματος των εγγυήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική πλευρά υπενθυμίζει στον αμερικανικό και διεθνή παράγοντα τη σημασία των ελληνοκυπριακών βουλευτικών εκλογών. Λαμβάνοντας το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών υπόψη του, ο διεθνής παράγοντας πρέπει να εντατικοποιήσει τις επαφές του με τη Λευκωσία για μια «γρήγορη λύση». Αυτή είναι η θέση του τουρκικού Προεδρικού.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση