Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τραγωδία στη Γουατεμάλα με δεκάδες νεκρούς
Τραγωδία στη Γουατεμάλα με δεκάδες νεκρούς

Τραγωδία στη Γουατεμάλα με δεκάδες νεκρούς

Έκτακτη βοήθεια από το Ισραήλ μετά την ηφαιστείου

Έκτακτη βοήθεια ανακοίνωσε σήμερα ότι αποστέλλει το Ισραήλ στη Γουατεμάλα, ύψους 10.000 δολαρίων, μετά την του ηφαιστείου «Φουέγο» που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους.

Η βοήθεια αυτή, η οποία θα δρομολογηθεί αμέσως μέσω της πρεσβείας του Ισραήλ στη Γουατεμάλα, αποτελείται από φάρμακα, είδη διατροφής και κουβέρτες, διευκρινίζει το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Γουατεμάλα, το Ισραήλ είναι δίπλα σου»,  ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Η έκρηξη του ηφαιστείου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, είχε σαν αποτέλεσμα να εκλυθούν τεράστιες ποσότητες λάβας και μια πυκνή στήλη μαύρου καπνού και τέφρας να φθάσει σε μεγάλο ύψος.

Ήταν σαν «ένα ποτάμι λάβας» να «υπερχείλισε»: «έπληξε το χωριό Ελ Ροδέο. Υπάρχουν τραυματίες, άνθρωποι που κάηκαν, υπάρχουν νεκροί», είπε ο Σέρχιο Καμπάνιας, γενικός της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Γουατεμάλας, ο οποίος μίλησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της χς.

Η έκρηξη προκάλεσε τη της λειτουργίας του μοναδικού διαδρόμου του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας. Ο διάδρομος έκλεισε εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, για να μην κινδυνεύσουν τα αεροσκάφη και το επιβατικό κοινό, εξήγησε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Γουατεμάλας μέσω Twitter.

 

Το ηφαίστειο βρίσκεται κοντά στην Αντίγουα, μια πόλη της αποικιοκρατικής εποχής που είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός και είναι επίσης γνωστή για τις φυτείες καφέ που βρίσκονται εκεί.

Εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι απομακρύνθηκαν από το θέρετρο La Reunion, όπου βρίσκεται ένα γήπεδο γκολφ, κοντά στην Αντίγουα. Βίντεο που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει μια πυκνή στήλη ηφαιστειακής τέφρας να υψώνεται πάνω από το κλαμπ του γκολφ. Η λάβα ρέει στην άλλη πλευρά του ηφαιστειακού κώνου.

Τα τεράστια νέφη ηφαιστειακής τέφρας είναι ορατά από πολλές περιοχές της χώρας και ποσότητες στάχτης έπεσαν σε τέσσερις επαρχίες, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Αξιωματούχοι ωστόσο προέτρεψαν τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Ο Νταβίντ δε Λεόν, εκπρόσωπος της εθνικής υπηρεσίας πρόληψης καταστροφών, εξήγησε ότι απλά άλλαξε κατεύθυνση ο άνεμος.

 

Η Γουατεμάλα ήταν μια από τις πολύ λίγες χώρες που υποστήριξαν τις μετά την ανακοίνωση στις 6 Δεκεμβρίου από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της ς της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και της μεταφοράς στην πόλη αυτή της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ.

Η του Τραμπ, η οποία ήταν αντίθετη με τη διπλωματία που ακολουθούσαν οι για δεκαετίες και την πάγια θέση της διεθνούς κοινότητας, ικανοποίησε τους Ισραηλινούς και δυσαρέστησε τους Παλαιστίνιους.

Η Γουατεμάλα έγινε στις 16 Μαΐου, μόλις 48 ώρες μετά τις ΗΠΑ, η δεύτερη χώρα που μετέφερε την πρεσβεία της στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Μετά ακολούθησε η .

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση