Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τραγωδία σε εκδήλωση για το Κομπάνι
Τραγωδία σε εκδήλωση για το Κομπάνι

Τραγωδία σε εκδήλωση για το Κομπάνι

Στο εσωτερικό της ς απειλεί να μεταφερθεί ο « μέσα στον εμφύλιο» της Συρίας, μεταξύ των τζιχαντιστών του και των Κούρδων μαχητών. Αυτό φαίνεται να υποδηλώνει η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην παραμεθόρια τουρκική πόλη Σουρούτς, όπου τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν. Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν .

Θέατρο της τραγωδίας έγινε το πολιτιστικό κέντρο Αμάρα, στην, κατά κύριο λόγο, κουρδική πόλη Σουρούτς, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 χλμ. από την επίσης κουρδική πόλη της Συρίας, Κομπάνι, στην απέναντι πλευρά των συνόρων. Περίπου 300 ακτιβιστές της Σοσιαλιστικής Ενωσης Νεολαίας (SGDF) είχαν συγκεντρωθεί, με πανό και σημαίες, στο πολιτιστικό κέντρο και ετοιμάζονταν να δώσουν συνέντευξη Τύπου για την , την οποία επρόκειτο να ξεκινήσουν στο Κομπάνι. Στόχος των ακτιβιστών ήταν η συμβολή στην ανοικοδόμηση της πόλης, η οποία έγινε, τον περασμένο χειμώνα, σύμβολο της πεισματικής κουρδικής αντίστασης στην πολύμηνη πολιορκία των τζιχαντιστών.

Μαρτυρίες ακτιβιστών

Γύρω στις 11.30 π.μ., μια μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε πίσω από το κεντρικό πανό της εκδήλωσης, βάφοντας με αίμα την ειρηνική εκδήλωση. «Βρισκόμουν στην απέναντι πλευρά του πανό, κι έτσι δεν μπόρεσα να δω ποιος μας επιτέθηκε· κοινή ήταν, όμως, η εντύπωσή μας ότι επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε αργότερα σε δημοσιογράφους η 22χρονη Φέτμα Εντεμέν, φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο της Αγκυρας, εκ των οργανωτών της ς. «Η έκρηξη με έριξε καταγής. Σηκώθηκα και άρχισα να τρέχω, για να συνειδητοποιήσω στην πορεία ότι είχα τραυματιστεί», προσέθεσε.

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι δράστης της επίθεσης ήταν μια γυναίκα ηλικίας 18 ετών, αλλά η πληροφορία δεν είχε επιβεβαιωθεί έως χθες το βράδυ από τις Αρχές. Ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής ς στην Αγκυρα επισήμανε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, επρόκειτο για επίθεση του , ενώ ο πρωθυπουργός, , έστειλε στο Σουρούτς τρεις υπουργούς για να συντονίσουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση