Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τουρκία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη
Τουρκία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη

Τουρκία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Μουσταφά Σεντόπ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ενίσχυση της στρατιωτικής ς μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, παρά τις επικρίσεις που εκφράζει η αντιπολίτευση.

Ο Σεντόπ είπε ότι η πρόταση πέρασε με ψήφους 325 υπέρ έναντι 184 κατά από την Εθνοσυνέλευση, όπου το κυβερνών κόμμα του προέδρου Ρετζέπ και οι εθνικιστές σύμμαχοί του διαθέτουν πλειοψηφία. Όλα τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Με το νομοσχέδιο αυτό επί της ουσίας εγκρίθηκε για ένα χρόνο η εντολή για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. Επαφίεται πλέον στον πρόεδρο Ερντογάν να αποφασίσει το αν και πότε θα αναπτυχθούν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα ή αν η βοήθεια της Άγκυρας θα λάβει άλλη μορφή, για παράδειγμα με την αποστολή «συμβούλων».

Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενεργεί κατόπιν έκκλησης για βοήθεια από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, η οποία είναι αντιμέτωπη με την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, για να καταλάβει την Τρίπολη.

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στρατιωτικά την GNA, όμως δεν έχει πει ξεκάθαρα αν θα αναπτυχθούν μάχιμες στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη. Την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι είπε ότι τουρκικός στρατός είναι «έτοιμος», όμως υπογράμμισε ότι το εύρος και το είδος της αποστολής θα εξαρτηθούν από «τις εξελίξεις επί του εδάφους».

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, η  Αγκυρα σκοπεύει να στείλει το ναυτικό της για να προστατεύσει την Τρίπολη, ενώ τα στρατεύματά της εκπαιδεύουν και συντονίζονται με τις δυνάμεις του Σάρατζ.

Οι κινήσεις της Αγκυρας αναδεικνύουν έτσι τη σύρραξη στη Λιβύη σε επίκεντρο ευρύτερων περιφερειακών εντάσεων. Η κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη προσπαθεί να αποκρούσει την αντεπίθεση των δυνάμεων του Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.

Οι μαχητές του Χαφτάρ έχουν αποτύχει να φτάσουν ώς το κέντρο της Τρίπολης, αλλά έχουν σημειώσει μικρά κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες σε κάποια νότια προάστια της πρωτεύουσας.

Ρώμη: Η ψήφος του τουρκικού κοινοβουλίου αυξάνει τις εντάσεις στη Λιβύη

Η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Μσρίνα Σερένι, με σύντομη ανάρτησή της στο Twitter, σχολίασε την έγκριση της αποστολής τούρκων στρατιωτών στην Λιβύη από το κοινοβούλιο της ‘Αγκυρας.

«Η ψήφος του τουρκικού κοινοβουλίου για την Λιβύη αυξάνει τις εντάσεις, σε ένα ήδη δραματικό πλαίσιο. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρότεινε η Ιταλία γίνεται όλο και πιο σημαντική, για να ζητήσουμε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν το εμπάργκο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να σιγήσουν τα όπλα και να ξαναποκτήσει την φωνή της η πολιτική», τόνισε η Ιταλίδα υφυπουργός Εξωτερικών.

Προειδο Τραμπ προς Ερντογάν: Η «ξένη ανάμειξη» περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη

Μήνυμα προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ , έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, τόναλντ Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες το απόγευμα της Πέμπτης, λίγη ώρα μετά την επικύρωση από την τουρκική εθνοσυνέλευση του νομοσχεδίου για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι η ξένη ανάμειξη περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη», ανέφερε η αμερικανική προεδρία στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε για την συνομιλία των δύο ανδρών.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα, οι είχαν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους για το στρατιωτικό μνημόνιο που είχε υπογραφεί μεταξύ της Αγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Λίγη ώρα νωρίτερα, σε σαφώς ηπιότερους τόνους είχε κινηθεί η τουρκική προεδρία, η οποία, στην ανακοίνωσή της, σημείωνε πως Τραμπ και Ερντογάν «υπογράμμισαν τη σημασία της διπλωματίας στην επίλυση περιφερειακών ζητημάτων».

Οσον αφορά τη Συρία, η Ουάσιγκτον υπογράμμισε πως  οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, για την προστασία των αμάχων».

κατά Τουρκίας για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Η καταδικάζει έντονα την απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη, με ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε το υπουργείο Εξωτερικών από το Κάιρο.

Η αντίδραση της Αιγύπτου είναι έντονη, καθώς δηλώνει ότι «η τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια εν γένει και ειδικότερα την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, η οποία απαιτεί τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας των αραβικών συμφερόντων».

Στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι «η Αίγυπτος τονίζει ότι η έγκριση για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη θεωρείται καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη, ιδιαίτερα του ψηφίσματος 1970 (του 2011), το οποίο επιβάλλει απαγόρευση της στρατιωτικής ς με τη Λιβύη».

Το Κάιρο επισημαίνει ότι «τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν πρόσφατα μεταξύ της Τουρκίας και του Φαγέζ Αλ Σάρατζ της Λιβύης παραβίασαν τη συμφωνία του Skhirat του Δεκεμβρίου του 2015». Το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η Αίγυπτος επαναβεβαιώνει την αραβική θέση που απορρίπτει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη, μια θέση που υιοθετήθηκε και από το Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου κατά τη σύνοδό του στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι η Τουρκία υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις που μεταφέρονται από τη Συρία στη Λιβύη, και για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η αποκατάσταση του εθνικού κράτους στη Λιβύη και των θεσμών στη χώρα.

Τέλος, η Αίγυπτος δηλώνει ότι οποιαδήποτε τουρκική ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα της περιοχής της Μεσογείου και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει.

Σύμφωνα τέλος με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, πραγματοποιεί αυτήν την ώρα συνάντηση με το Συμβούλιο ς Ασφάλειας της Αιγύπτου για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση