Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τουρκία: Εκτόξευση πληθωρισμού στο 17.9%
Τουρκία: Εκτόξευση πληθωρισμού στο 17.9%

Τουρκία: Εκτόξευση πληθωρισμού στο 17.9%

Φόβοι για νέες πιέσεις στη λίρα

Στο 17.9% εκτινάχθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Τουρκία σημειώνοντας άνοδο 2,3 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Η ανακοίνωση των στοιχείων που τοποθετεί τον πληθωρισμό σε ύψος που για τελευταία φορά είχε καταγραφεί το 2003 αναμένεται αν επαναφέρει τις πιέσεις προς την .

«Η πρόκειται να υποστεί σήμερα το τεστ της πραγματικότητας» σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η κύρια αιτία της αδυναμίας του τουρκικού νομίσματος υπήρξε η άρνηση της κεντρικής ς να αυξήσει τα επιτόκια.

Και το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο σχολιάζει:

«Η επόμενη για τη λήψη αποφάσεων είναι προγραμματισμένη για τις 13 Σεπτεμβρίου. Οι τουρκικές αρχές αντέδρασαν στην κρίση πρώτα ισχυριζόμενες πως η χώρα είναι θύμα οικονομικής επίθεσης από το εξωτερικό, κυρίως από τις ΗΠΑ, και κατόπιν λαμβάνοντας για την .

Αν όμως η κεντρική εξακολουθήσει να εμποδίζεται να προχωρήσει σε ουσιαστική των επιτοκίων, η κρίση θα επιδεινωθεί. Ήδη το κόστος είναι τιμωρητικό για τις τουρκικές τράπεζες, ενώ αυτό αυξάνεται συνεχώς για τις . Υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας ή στάσης πληρωμών. Τράπεζες και έχουν μεγάλες υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα.

Η ελεύθερη πτώση του νομίσματος σε μια χώρα που εξαρτάται σε υψηλό βαθμό από τον εξωτερικό δανεισμό είναι εξαιρετικά επισφαλής. Από μόνη της, η αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να επιλύσει την τουρκική κρίση, αλλά θα είναι ένα ελάχιστο μέτρο για να μην επιδεινωθεί. Η αδυναμία της Αργεντινής να ελέγξει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος παρά την αύξηση των επιτοκίων στο 60% απεικονίζει με σαφήνεια τις επιπτώσεις του να κάνεις πολύ λίγα, πολύ αργά».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση