Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΣΜΟΣ » Τουλάχιστον 40 Αμερικανοί επιβάτες του Diamond Princess έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό
Τουλάχιστον 40 Αμερικανοί επιβάτες του Diamond Princess έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό

Τουλάχιστον 40 Αμερικανοί επιβάτες του Diamond Princess έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό

Τουλάχιστον 40 Αμερικανοί προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που βρίσκεται σε καραντίνα στα ανοικτά της Ιαπωνίας, έγινε σήμερα γνωστό από τις αμερικανικές αρχές.

«Θα λάβουν ιατρική φροντίδα σε νοσοκομεία στην Ιαπωνία» διευκρίνισε, σε δηλώσεις του, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο Άντονι Φότσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, κι ενώ οι ΗΠΑ άρχισαν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους που βρίσκονται αποκλεισμένοι στο πλοίο από τις 5 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, η Ιταλία προτίθεται να απομακρύνει σύντομα, εντός της επόμενης εβδομάδας, τους υπηκόους της, που βρίσκονται σε καραντίνα στο Diamond Princess, όπου έχουν καταγραφεί 355 κρούσματα του νέου κοροναϊού.

«Πιστεύω ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική. Όπως γνωρίζετε, οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή απομακρύνουν τους υπηκόους τους από το πλοίο. Εμείς θα είμαστε οι επόμενοι» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο.

«Ο επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας θα συγκαλέσει αύριο μια στρογγυλή προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα επιστρέψουν οι περίπου 35 Ιταλοί πολίτες που βρίσκονται στο πλοίο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

 Η νέα μέθοδος διάγνωσης δυσκολεύει το έργο των επιστημόνων

Τα νέα έμοιαζαν καλά: οι αναφορές κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα την εβδομάδα που πέρασε έδειχναν χαμηλότερους ρυθμούς εξάπλωσης της επιδημίας, υποδηλώνοντας ότι οι απόπειρες περιορισμού της διάδοσης του ιού έφεραν αποτέλεσμα. Ομως, την Πέμπτη οι αξιωματούχοι προσέθεσαν 14.840 νέα κρούσματα μόνο στην επαρχία Χουμπέι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην επαρχία στις 48.206. Ο αριθμός των νεκρών επίσης αυξήθηκε κατά 242, φθάνοντας τους 1.310.

Η έντονη αυτή αύξηση δείχνει πόσο δύσκολο είναι για τους επιστήμονες να κατανοήσουν την έκταση της επιδημίας, ιδιαίτερα στο επίκεντρό της, όπου χιλιάδες ασθενείς δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο. Εχοντας απέναντί τους τόσους ασθενείς και τόσες δυσκολίες στη διάγνωση, οι Αρχές αποφάσισαν να αλλάξουν τη μέθοδο με την οποία αναγνωρίζουν τον ιό.

Αντί να περιμένουν τα περίπλοκα τεστ που ανιχνεύουν τη γενετική υπογραφή του κορωνοϊού, οι Αρχές στην πόλη Γουχάν (τη μεγαλύτερη της επαρχίας Χουμπέι) προσθέτουν πλέον στον κατάλογο των ασθενών και αυτούς που διαγιγνώσκονται με ακτινογραφία. Οι αξιωματούχοι της επαρχίας είπαν ότι κατ' αυτό τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο και γρήγορο να προσδιοριστεί ποιοι χρειάζονται βοήθεια και να αξιοποιηθεί πιο σωστά το σύστημα ς.

Η αλλαγή δείχνει τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων στην επαρχία που είναι άρρωστοι, αλλά δεν περιλαμβάνονται στους επίσημους αριθμούς και εγείρει το ερώτημα αν οι υγειονομικές αρχές μπορούν να φροντίσουν τους νέους ασθενείς.

Η ακτινογραφία θώρακος είναι ατελής μορφή διάγνωσης, γιατί δεν προσδιορίζει από τι προκαλούνται οι αλλοιώσεις. Μια τυπική πνευμονία, που προκαλείται από την εποχική γρίπη, μπορεί επίσης να εμφανίσει ευρήματα στις ακτινογραφίες. «Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, Γουίλιαμ Σάφνερ.

Η απόφαση για τη διάγνωση μέσω ακτινογραφιών προέκυψε μετά την έκκληση τοπικής γιατρού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η γιατρός είπε ότι οι ακτινογραφίες επιταχύνουν τις διαδικασίες, προσφέροντας άμεσα αποτελέσματα τη στιγμή που παρατηρούνται ελλείψεις στα διαγνωστικά τεστ.

Ελλιπείς πληροφορίες

Ακόμη και πριν από την είδηση αυτή, οι ειδικοί παραπονιούνταν ότι οι επιδημιολογικές πληροφορίες από την Κίνα δεν είναι πλήρεις, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες περιορισμού της νόσου. Ο νέος ιός είναι πολύ μεταδοτικός και ο περιορισμός της επιδημίας θα είναι δύσκολος, καθώς ένας άνθρωπος μπορεί να τον μεταδώσει σε δεκάδες άλλους. Ξεσπάσματα υποχωρούν και επανέρχονται, ενώ οι τρόποι με τους οποίους εξαπλώνεται δεν μπορούν να γίνουν απολύτως κατανοητοί.

Στο Χονγκ Κονγκ μολύνθηκαν άνθρωποι που κατοικούσαν ο ένας δέκα ορόφους μακριά από τον άλλον, ενώ ένας Βρετανός μετέδωσε τον ιό σε 10 ανθρώπους, εκ των οποίων κάποιοι ήταν σε σαλέ του σκι, πριν καν μάθει ότι ήταν άρρωστος. Στην Τιαντζίν της Κίνας, τουλάχιστον 33 από τα 102 κρούσματα είχαν κάποια σχέση με ένα συγκεκριμένο πολυκατάστημα. «Η επιδημία αυτή μπορεί να πάει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τεντρος Γκεμπρεχεσούς. Η αλλαγή της μεθόδου διάγνωσης δυσκολεύει τις συγκρίσεις και καθιστά αδύνατο να γίνει σαφές αν η επιδημία έχει περάσει το απόγειό της ή όχι. «Τώρα, η εκτίμηση του μεγέθους της επιδημίας μοιάζει με κινούμενο στόχο», δήλωσε ο συνδιευθυντής του υ Παγκόσμιας Υγειονομικής Ασφάλειας του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Πέτερ Ραμπίνοβιτς.

Δεν είναι ασυνήθιστο να γίνονται πιο λεπτομερή τα κριτήρια διάγνωσης μιας ασθένειας, όσο προχωρεί η επιστημονική γνώση. Αλλά όταν τα κριτήρια αλλάζουν, δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με το παρελθόν. «Ακούγεται απλουστευτικό αλλά είναι πολύ σημαντικό. Τι νούμερα μετράμε;» ρώτησε ο δρ Σάφνερ.

Οι επιστήμονες δυσκολεύονται να κρίνουν αν η επιδημία βρίσκεται σε υποχώρηση γιατί πρόκειται για εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, αν και λιγότερο θανατηφόρο από άλλες επιδημίες κορωνοϊών όπως ο SARS ή ο MERS. Οι  επιδημίες που κινούνται γρήγορα παρομοιάζονται με παγόβουνα, των οποίων ο όγκος και το πραγματικό σχήμα κρύβονται κάτω από την επιφάνεια.

Ο δρ Τέντρος Γκεμπρεχεσούς σημείωσε ότι μια ακριβής γνώση της κατάστασης στο εσωτερικό της Κίνας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια όλου του πλανήτη. Η χώρα έχει τόσο κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, που θα μπορούσε πολύ εύκολα να μεταδώσει τον ιό οπουδήποτε.

«Τεράστια πρόκληση»

«Η αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης αυτής είναι τεράστια πρόκληση», σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Κριστίν Κρόιντερ-Τζόνσον. «Αυτό θα ίσχυε σε κάθε χώρα», προσέθεσε. «Οσο για το τι πρέπει να περιμένουμε, είμαστε στο σκοτάδι».

Πλησιάζουν τους 1.700 οι νεκροί

Ο αριθμός των θανάτων που έχει προκαλέσει στην ηπειρωτική Κίνα ο νέος κορωνοϊός πλησίασε σήμερα τους 1.700, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της υπουργού Υγείας της Γαλλίας ότι καταγράφηκε ο πρώτος εξαιτίας του COVID-19 εκτός Ασίας.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησαν σήμερα οι κινεζικές αρχές, η επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.665 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα -πλην Χονγκ Κονγκ και Μακάο- η πλειονότητα των οποίων ζούσαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της μόλυνσης από τον Δεκέμβριο.

Ο COVID-19 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα αυτής της επαρχίας, την Ουχάν.

Μόνο τέσσερις θάνατοι έχουν καταγραφεί εκτός Κίνας σε διεθνές επίπεδο: ένας στην ημιαυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ και από ένας σε Ιαπωνία, Φιλιππίνες και Γαλλία.

Η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζίν ανακοίνωσε χθες Σάββατο τον θάνατο Κινέζου τουρίστα 80 ετών το βράδυ της Παρασκευής. Νοσηλευόταν στη Γαλλία από τα τέλη Ιανουαρίου. Ο θάνατος είναι «ο πρώτος εκτός της Ασίας, ο πρώτος στην Ευρώπη», διευκρίνισε η υπουργός.

Εξάλλου οι αρχές της Κίνας κατέγραψαν 2.009 νέα κρούσματα της επιδημίας χθες Σάββατο, τα 1.843 στη Χουμπέι, κάτι που σημαίνει ότι το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί φθάνει τους 68.500.

Ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε για τρίτη συναπτή ημέρα.

Ενώ η Χουμπέι παραμένει αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο επί τρεις εβδομάδες και πολλές πόλεις της ανατολικής Κίνας επιβάλλουν δραστικά μέτρα περιορισμού, το Πεκίνο με τη σειρά του ανακοίνωσε προχθές Παρασκευή πως ενισχύει τα μέτρα περιορισμού για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού.

Η κινεζική πρωτεύουσα πλέον υποχρεώνει όλους όσοι φθάνουν σε αυτήν να επιβάλλουν στον εαυτό τους καραντίνα 14 ημερών, στο σπίτι τους ή στο ξενοδοχείο τους, επί ποινή κυρώσεων εάν δεν συμμορφώνονται, ανέφερε η Ημερησία του Πεκίνου, επίσημη εφημερίδα. Η δραστηριότητα στην πόλη συνεχίζει να έχει παραλύσει και πολλές εταιρείες επιβάλλουν στους εργαζομέ τους να δουλεύουν εξ αποστάσεως, με τη χρήση υπολογιστών.

Τα μέτρα επιβλήθηκαν αφού, κατά τις παραταθείσες διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, εκατομμύρια Κινέζοι δεψαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Έγιναν περίπου 283 εκατομμύρια μετακινήσεις μεταξύ της 25ης Ιανουαρίου και της 14ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών Λίου Σιαομίνγκ.

Χαρτονομίσματα σε καραντίνα

Η επιδημία που προκαλεί ο COVID-19 κρατά τον κόσμο όλο σε συναγερμό, καθώς σχεδόν 600 κρούσματα μόλυνσης έχουν καταγραφεί σε περίπου τριάντα χώρες.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε προχθές Παρασκευή το πρώτο κρούσμα στην αφρικανική ήπειρο.

Πάντως η βασική εστία μόλυνσης εκτός Κίνας συνεχίζει να είναι το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας: έχουν επιβεβαιωθεί 355 κρούσματα, ανάμεσά τους 70 που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Συνολικά 3.711 άνθρωποι, επιβάτες και πλήρωμα, βρίσκονταν πάνω στο πλοίο που έκανε κρουαζιέρα όταν ένας επιβάτης που αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν από εβδομάδες αποκαλύφθηκε πως είχε μολυνθεί από τον κοροναϊό που εμφανίστηκε στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι της Κίνας.

Αυτό το κρούσμα ώθησε τις ιαπωνικές αρχές να θέσουν το πλοίο σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα. Έκτοτε, ο αριθμός των κρουσμάτων πάνω σε αυτό δεν σταματά να αυξάνεται. Οι άνθρωποι που εξακριβώνεται πως έχουν μολυνθεί αποβιβάζονται και διακομίζονται σε ειδικά εξοπλισμένα νοσοκομεία.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται πάνω στο κρουαζιερόπλοιο θα επαναπατριστούν με ειδικές πτήσεις και θα τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες σε στρατιωτικές βάσεις μετά την επιστροφή τους στο αμερικανικό έδαφος.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε επίσης χθες ότι θα επαναπατρίσει 330 πολίτες της αυτόνομης περιοχής της Κίνας που βρίσκονται πάνω στο πλοίο, με ειδικές πτήσεις τουλάχιστον ενός μισθωμένου αεροσκάφους.

Στην ίδια την Κίνα ο αγώνας εναντίον του κορωνοϊού αποτελεί «μεγάλη δοκιμασία για το σύστημα και τις δυνατότητες αλλά και την κυβέρνηση της χώρας», αναγνώρισε την Παρασκευή ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Η κυβέρνηση χρειάζεται εξάλλου να ενισχύσει τον «έλεγχο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ενημέρωσης» στο Διαδίκτυο, σημείωσε ο Σι σε ομιλία του, εκτενή αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες στον κινεζικό κρατικό Τύπο. Χρήστες του Διαδικτύου έχουν επικρίνει τις αρχές για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται την κρίση.

Ένδειξη του πόσο δρακόντεια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κίνα ήταν η ανακοίνωση της κεντρικής ς χθες Σάββατο ότι τα κυκλοφορούντα χαρτονομίσματα θα απολυμαίνονται και θα τίθενται σε καραντίνα για έως και 14 ημέρες πριν επανακυκλοφορήσουν.

Αφού αρχικά εξήρε το Πεκίνο για το «πολύ επαγγελματικό έργο» των κινεζικών υγειονομικών αρχών, η Ουάσιγκτον είδε την Πέμπτη «έλλειψη διαφάνειας από πλευράς των Κινέζων».

Οι υγειονομικές αρχές της Χουμπέι ανακοίνωσαν εκείνη την ημέρα, προς γενική έκπληξη, τη διεύρυνση του ορισμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του COVID-19, ανακοινώνοντας ότι θα αρκεί πλέον μια μαγνητική τομογραφία ή ακτινογραφία θώρακα για να γίνεται διάγνωση και δεν θα απαιτείται εξέταση νουκλεϊνικού οξέος.

Ο νέος ορισμός αυτόματα αύξησε θεαματικά τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν κηρυχθεί επισήμως μολυσμένοι -ο απολογισμός των νέων κρουσμάτων απογειώθηκε την Πέμπτη, όταν ανακοινώθηκαν 15.000, πριν αρχίσει να μειώνεται.

Δοκιμάζεται η κινεζική οικονομία

Στο μεταξύ η αγωνία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για τις επιπτώσεις που έχουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό στην οικονομία αποτυπώνονται στα λόγια που είπε σε ανώτερους αξιωματούχους νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι η Κίνα θα πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διατηρήσει τον οικονομικό και κοινωνικό έλεγχο και να αποφύγει να προκληθεί πανικός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δευτερεύουσες «καταστροφές».

Μάλιστα ο Κινέζος πρόεδρος φέρεται να είχε προειδοποιήσει στις 3 Φεβρουαρίου αξιωματούχους ότι οι προσπάθειες για τον περιορισμό των επιπτώσεων του νέου κορωνοϊού είχαν ξεπεράσει το όριο με αποτέλεσμα να απειλείται η οικονομία.

Είπε επίσης ότι η επιδημία που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.500 ανθρώπους και έχει μολύνει τουλάχιστον 66.000 επιβαρύνει την οικονομία και ειδικά τον τομέα των υπηρεσιών.

«Απαιτούνται δράσεις για να διατηρηθεί η βιομηχανική αλυσίδα της Κίνας και να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις να ξαναρχίσουν την παραγωγή», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ.

Εγινε μάλιστα και πιο συγκεκριμένος επισημαίνοντας ότι απαιτείται δουλειά με στόχο την ευρύτερη υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G, και την ενίσχυση της ς αυτοκινήτων και προϊόντων που σχετίζονται με τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Παραδέχτηκε επίσης ότι η επιδημία αποκάλυψε ελλείψεις στην εθνική διακυβέρνηση καθώς η βιομηχανία των άγριων ζώων παρέμενε τεράστια παρά τους κινδύ για τους πολίτες, τη στιγμή που τα αποθέματα σε προϊόντα ς και σε υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του κορωνοϊού εμφάνιζαν έλλειψη.

Τέλος, ανέκυψαν όπως είπε και προβλήματα γραφειοκρατίας που δημιουργούσαν εμπόδια στην καταπολέμηση της επιδημίας και προειδοποίησε ότι θα λογοδοτήσουν και θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους όσοι φέρουν ευθύνη.

Ανάγκη αποφυγής της «υστερίας»

Ο Τζονγκ Νανσάν, Κινέζος επιδημιολόγος, βετεράνος του αγώνα εναντίον του κορωνοϊού που προκάλεσε την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) το 2002 και το 2003, προέβλεψε ότι η κορύφωση της επιδημίας θα καταγραφεί περί «τα μέσα ή τα τέλη του Φεβρουαρίου».

Πολύ πιο επιφυλακτικός, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπογράμμισε πως είναι ακόμα «πάρα πολύ νωρίς» για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις.

Εντός του Σαββατοκύριακου αναμενόταν στο Πεκίνο διεθνής ομάδα ειδικών του ΠΟΥ για μια κοινή αποστολή με κινέζους γιατρούς.

Θα γίνουν επιθεωρήσεις στο πεδίο, θα αξιολογηθούν τα μέτρα πρόληψης, θα γίνουν επισκέψεις σε κέντρα έρευνας και θα συνταχθούν συστάσεις για τον περιορισμό της επιδημίας, εξήγησε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Υγείας Μι Φενγκ.

«Η Κίνα κέρδισε χρόνο για τον υπόλοιπο κόσμο», αλλά «δεν ξέρουμε πόσο χρόνο», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους σε ομιλία του χθες στο Μόναχο, από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Ζητάμε από όλες τις κυβερνήσεις, όλες τις εταιρείες και όλα τα μέσα ενημέρωσης να συνεργαστούν μαζί μας για να διατηρήσουμε το απαιτούμενο επίπεδο συναγερμού χωρίς να ενισχύουμε τις φλόγες της υστερίας», πρόσθεσε.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση